panowie chcialem urzyc szykacza w tej sprawie i poszukac co to moze byc ale nie znalazlem bo wpisywalem to na rózne sposoby i jakos nie moge znalezc.
cos chalasuje w w komorze silnika/skrzyni a po wcisnieciu sprzegła przestaje.. co to moze byc. albo jak jakis link na temat o czyms takim bardzo bym prosil..
mialem podobnie w innym autku ale to byla benzyna i tam byl kosz sprzeglowy..
z góry dziekuje..
e36 chalas ustyajacy po wcisniecu sprzegla.
Moderator: Moderatorzy
Na 90% jest luz na lozyskach w skrzyni, moze byc tez niski poziom oleju, najlepiej wymien olej na nowy moze odczujesz roznice, ja wymienilem olej i duuuuzo ciszej
a jaki olejem zalac skrzynie?? i ile tego oleju do e36 325 td wchodzi??
poszukaj w szukaczu napewno jest, bo ja dokladnie nie pamietam.
Chłopie do wymiany masz na 100 % łożysko oporowe..............
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1995
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Lubuskie
rudy 102 nie badz taki pewny z tym lozyskiem
mam to samo w swojej skrzyni a stalo sie to po kompleksowej wymianie calego zestawy sprzeglowego lacznie z zamachem (jednomasem) i jak sie rozgrzeje silnik to tez mam takie chrobotanie jakby lozysko a mialem przeciez nowke wlozona, wiec wczoraj zmienilem na stare i chrobotanie dalej jest takie samo....
bigining nie masz czasem luzu na lewarku zmiany biegow?? ja tak mam i jak przytrzymam jednym paluszkiem lewarek to chrobotanie ustaje
w sobote biore sie za wymienianie gumowych elementow mechanizmu wybieraka, bo w tym na pewno wina lezy, przy demontazu skrzyni zauwazylem ze gumowe elementy na mechaniznimie wybieraka sa juz kiepskie i mam luz (okolo 1cm w kazda strone) na lewarku zmiany biegow
olej wymienilem tydzien temu i nic kompletnie nie ucichlo, a jak wcisne sprzeglo chrobotanie ustaje, bo skrzynia sie zatrzymuje
mam to samo w swojej skrzyni a stalo sie to po kompleksowej wymianie calego zestawy sprzeglowego lacznie z zamachem (jednomasem) i jak sie rozgrzeje silnik to tez mam takie chrobotanie jakby lozysko a mialem przeciez nowke wlozona, wiec wczoraj zmienilem na stare i chrobotanie dalej jest takie samo....
bigining nie masz czasem luzu na lewarku zmiany biegow?? ja tak mam i jak przytrzymam jednym paluszkiem lewarek to chrobotanie ustaje
w sobote biore sie za wymienianie gumowych elementow mechanizmu wybieraka, bo w tym na pewno wina lezy, przy demontazu skrzyni zauwazylem ze gumowe elementy na mechaniznimie wybieraka sa juz kiepskie i mam luz (okolo 1cm w kazda strone) na lewarku zmiany biegow
olej wymienilem tydzien temu i nic kompletnie nie ucichlo, a jak wcisne sprzeglo chrobotanie ustaje, bo skrzynia sie zatrzymuje
Ciezko jest ogolnie zdiagnozowac skąd dokladnie dobiega halas, ale jesli byloby to lozysko oporowe to bylby halas przy wcisnietym pedale sprzegla a nie odwrotnie