Witam
Więc zakupiłem kilka dni temu BMW e34 525tds 92r. jest to moj pierwszy diesel w zyciu...konkretnie interesuje mnie od czego zaczac przed rozpoczęciem jazdy. wymiany olejów filtrów to jest temat dla mnie najważniejszy.
Do silnika myśle nad zakupem Castrol gtx magnatec 10w/40 nie wiem co tam było wcześniej bo auto z rajchu...filtr oleju już mam zastanawiam się czy może użyć jakiegoś płynu czyszczącego przed wymianą może ktoś poradzi czego spróbować. Filtr paliwa też mam ale czy jeżeli chodzi o układ paliwowy w dieslu to czy na tym sprawa się kończy lać jakieś ulepszacze albo cos takiego?Filtr powietrza kupiłem ale zauważyłem że podczas pracy nadmuchu to po załączeniu obiegu zamkniętego wentylator pracuje wydajniej a zatem czy tam jest jeszcze filtr pyłowy?bo jeżeli jest to znaczy że trzeba wymienić.Skrzynia biegów jaki olej wlać?czy sprzęgło jest też jak w rekinie hydrałliczne?tylny most jaki olej?Ze wspomagania zauważyłem też jakieś drobne wycieki na wężach więc pomyślałem że może wymieniając płyn to zastosuje płyn z uszczelniaczem bo coś mi wpadło w oko na allegro. Jest sens wymieniac płyn hamulcowy? co jeszcze zrobić zanim zaczne jezdzic...
e34 525tds Mój pierwszy diesel proszę o kilka porad
Moderator: Moderatorzy
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1995
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Lubuskie
o olejach masz temat rzeke na forum, o filtrach paliwa tez, wystarczy poszukac. W skrzyni jak i w moscie jesli chcesz miec glowe spokojna to wymien tez ollej, bedziesz juz mial jedna sprawe z glowy, na skrzynia jest naklejka z rodzajem oleju np: ATF III-ja mam taki olej choc mam manualna skrzynie biegow
mozesz miec filtr pylkowy, jest nawet foto relacja z wymiany go na forum (uzyj opcji "szukaj")
filtr paliwa jesli nie jestes pewny czy ktos tam od nowosci zagladal warto wymienic szczegolnie po tegorocznej zimie
bron Boze ulepszaczy do tds'a...
jesli masz manuala to masz hydrauliczny wysprzeglik (hydrauliczne sprzeglo)
plukanke mozesz zrobic jesli olej jest juz nieciekawy albo nie masz pewnosci ile przejechal i wlac nowy (to wszystko jest w temacie o olejach)
mozesz miec filtr pylkowy, jest nawet foto relacja z wymiany go na forum (uzyj opcji "szukaj")
filtr paliwa jesli nie jestes pewny czy ktos tam od nowosci zagladal warto wymienic szczegolnie po tegorocznej zimie
bron Boze ulepszaczy do tds'a...
jesli masz manuala to masz hydrauliczny wysprzeglik (hydrauliczne sprzeglo)
plukanke mozesz zrobic jesli olej jest juz nieciekawy albo nie masz pewnosci ile przejechal i wlac nowy (to wszystko jest w temacie o olejach)
-
tomek-tarnow
- Bywalec
filtru olej płyny czysto eksplatacyjne zeczy do wymiany na pierwszy ogień
a pozniej jezdzic co sie bedzie mialo stać
to i tak sie stanie
a pozniej jezdzic co sie bedzie mialo stać
- błażej21
- Bywalec Gadulec
- Seria: E34
- Nadwozie: Touring/Kombi