nie trafiony zakup pomocy !!!

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

kamilbmw
Świeżak
Świeżak

Post autor: kamilbmw »

witajcie ! napisze krotko nieco zdolowany a wiec nie dawno kupilem bmw e34 525 tds '96 turning. w stanie ogolnie dobrym dopuki po pewnym czasie nie zajzalem do silnika by sprawdzic poziom oleju przestraszylem sie patrzac na miarke ktora pokazywala 1/4 odpowiedniej ilosci poziomu oleju w silniku. nie mam pojeci ile ten samochod mogl przejechac z tak malym poziomem oleju. powiem tylko ze po wymianie oleju jezdzac pozniej prawie nic go nie ubywalo. chodzi mi glownie o to ze teraz scigajac sie nawet z glupim 1,9 tdi jest ciezko go wyprzedzic czym to moze byc spowodowane zatarciem turbiny? silnika? z gory Dziekuje za pomoc bo jestem nowy na forum :wink:
bredek
Bywalec

Post autor: bredek »

ciekawy problem :D nawet mnie nie dziwi ze nie mozesz wyprzedzic 1,9TDI i jeszcze głupiego (ja tez nie moge)
wziołes pod uwage mase i moc aut
Awatar użytkownika
wojtek_blekitny
Moderator
Moderator
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1994
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: wojtek_blekitny »

Jeżeli cokolwiek oleju na miarce Ci się pokazało, to o zatarcie nie masz co się martwić- oczywiście lepiej wtedy dolać, bo w przypadku niedomiaru oleju gorzej smarowana jest "góra" [n.dot czopów wałka rozrządu- te są smarowane pod ciśnieniem (nie mylić z podciśnieniem:))].
Co do wyprzedzania, to zależy jakie TDi 1,9 chciałeś objechać i jakie są Twoje umiejętności [Z TDi 130KM w Golfie ciężka sprawa, co dopiero 150KM- niższa masa i wyższy moment obrotowy robią swoje].
Spadek osiągów może mieć bardzo wiele przyczyn.....
PS. TDS to nie wyścigówka, a i jak na diesla ma dość wysoko max moment obrotowy- pamiętaj o tym przy wyprzedzaniu- od 1500obr/min nie ma co deptać :)
PS2. Golf TDi 101KM ma 0-100 w 11,3s [TDS E34 11,0], 110KM-10s, 115KM-10s, 130KM- 9,6s, 150KM- 8,6s =>> Z epitetami na TDi bym uważał :wink:
"Exercise your inner demons"
E34: "Ulep z samego serca Wielkopolski"
kamilbmw
Świeżak
Świeżak

Post autor: kamilbmw »

odnosnie wyprzedzania chodzilo mi o b4 90 km. po za tym kuzyn jezdzac moja bemka mowil ze strasznie slabo sie zbiera w poruwnaniu z 525 td w sedanie swego znajomego od niskich obrotow. wiedzac ze turbina ciagnie od 2100 obr/min. dodam tylko ze z jednego wtrysku sterujacego cieknie ropa. ogolnie idzie prawie dobic do 200km/h. chodzi mi glownie co mozna by bylo sprawdzic lub zrobic by te przyspieszenie poleprzyc bo czuje ze nie chodzi tak jak powinna ?
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: raven_1983 »

Piękny temat...

Kupiłem auto... zajrzałem do silnika... wszystko w normie i aż się za głowę złapałem...

Nie wiem jak długo samochód jeździł z jak najbardziej dopuszczalnymi ilościami płynów ale musiał się zepsuć...

Dlaczego? Bo znacznie lżejsze auto z nieznacznie słabszym silnikiem było szybsze...

Czy w przypadku porównania z bolidem F1 również będziesz szukać usterek w swoim aucie?

1.9TDI ciągnie ładnie od samego dołu, TDS dopiero powyżej 2200-2500 rpm...

A jak już napisałem powyżej stosunek moc/masa jest bardzo niekorzystny dla E34 Touring.

Edit: Autor wątku odpisał w między czasie...

Możesz np. poczytać forum - bardzo ciężko będzie znaleźć przypadek dotyczący TDS'a który nie został już tutaj poruszony.

W szczególności dużo wątków o wtryskach i rzekomo słabej mocy.
Awatar użytkownika
suley
Bywalec
Nadwozie: Touring/Kombi
Rocznik: 1994
Województwo: Dolnośląskie

Post autor: suley »

Miarka pokazuje minimum i maksimum a jak jest pomiędzy to jest dobrze, nic się nie ma prawa zatrzeć. Nie przesadzajcie że TDS jest nie wiadomo jak wolny. Na pusto tzn. 2 osoby i pół baku na oponach 195/65 R15 od 160 do 210 ciągnie równo aż miło na bank TDI poniżej 110km nie ma szans. Nie da się ukryć że zestopniowanie skrzyni i wykres momentu nie pozwalają na sprawne przyspieszenie od 0 do 100, ale powyżej 100 robi się ciekawie - oczywiście silnik musi być kręcony między 2,2k.obr a 4,5k.obr.
Z resztą może za rzadko mu ktoś dawał po obrotach i jest zamulony - nagar w wydechu i maź w dolocie. Diesel musi jechać tak żeby turbo wiało, na trasie musi mieć powyżej 2k. obr, inaczej się męczy i spalanie jest wyższe.
ZoolerMann
Bywalec
Rocznik: 1995
Województwo: Podkarpackie

Post autor: ZoolerMann »

Faktycznie jeśli chodzi o 90-konny TDI powinieneś być dla niego "znikającym punktem" ostatnio z 130 konnym Passatem TDI na odcinku 500 m (od świateł do świateł) jechaliśmy jak równy z równym.
Jeta
Bywalec Gadulec
Rocznik: 1996

Post autor: Jeta »

nie ma co porównywać TDI do TDSa... Mój ojciec ma Multivana T4 2,5 TDI 150 koni i niestety objeżdża mnie jak chce pomimo wiekszej masy :) nie da się też ukryć,że najlepsze silniki diesla to TDI... co do naszego TDS-a to nie ma sensu się ścigać od świateł do świateł bo to dla niego katorgia... to jest duży silnik i duża masa,od 100km/h i wzwyż dopiero ten samochód jedzie i dopiero przy tych predkościach łapcie się z TDI'kami. Pomijam już fakt,ze przy prędkości np. 150 km/h w TDSie jedzie się wyluzowanym i beztroskim,bo niestety w TDI to juz przy tej prędkości łeb urywa ryk silnika :P
Obrazek
Ermce
Bywalec Wyjadacz
Województwo: Lubuskie

Post autor: Ermce »

Jeta pisze:nie ma co porównywać TDI do TDSa... Mój ojciec ma Multivana T4 2,5 TDI 150 koni i niestety objeżdża mnie jak chce pomimo wiekszej masy :) nie da się też ukryć,że najlepsze silniki diesla to TDI... co do naszego TDS-a to nie ma sensu się ścigać od świateł do świateł bo to dla niego katorgia... to jest duży silnik i duża masa,od 100km/h i wzwyż dopiero ten samochód jedzie i dopiero przy tych predkościach łapcie się z TDI'kami. Pomijam już fakt,ze przy prędkości np. 150 km/h w TDSie jedzie się wyluzowanym i beztroskim,bo niestety w TDI to juz przy tej prędkości łeb urywa ryk silnika :P

tu sie nie zgodze, bo gdy jezdzilem z kolega Bora 1.9tdi (skrzynia 6) to przy 140km/h mial okolo 2500 obr/min i bylo glosniej jak w e34 (sama klasa auta) ale glowy nie urywalo z halasu

chyba ze na 5 przy 150km/h to sie zgadzam w 100% dla mnie tdi to bardzo dobry silnik ale dopiero od 2.5 v6 :twisted:
Awatar użytkownika
Diler
Bywalec
Seria: E36
Model: 318tds
Województwo: Lubelskie

Post autor: Diler »

Ermce pisze:
Jeta pisze: dla mnie tdi to bardzo dobry silnik ale dopiero od 2.5 v6 :twisted:
To poczytaj na forum tdi jak 2.5 się pięknie sypie
Jedyny słuszny wybór - BMW
Awatar użytkownika
błażej21
Bywalec Gadulec
Województwo: Podlaskie

Post autor: bÅ‚ażej21 »

Ermce pisze:
Jeta pisze:nie ma co porównywać TDI do TDSa... Mój ojciec ma Multivana T4 2,5 TDI 150 koni i niestety objeżdża mnie jak chce pomimo wiekszej masy :) nie da się też ukryć,że najlepsze silniki diesla to TDI... co do naszego TDS-a to nie ma sensu się ścigać od świateł do świateł bo to dla niego katorgia... to jest duży silnik i duża masa,od 100km/h i wzwyż dopiero ten samochód jedzie i dopiero przy tych predkościach łapcie się z TDI'kami. Pomijam już fakt,ze przy prędkości np. 150 km/h w TDSie jedzie się wyluzowanym i beztroskim,bo niestety w TDI to juz przy tej prędkości łeb urywa ryk silnika :P

tu sie nie zgodze, bo gdy jezdzilem z kolega Bora 1.9tdi (skrzynia 6) to przy 140km/h mial okolo 2500 obr/min i bylo glosniej jak w e34 (sama klasa auta) ale glowy nie urywalo z halasu

chyba ze na 5 przy 150km/h to sie zgadzam w 100% dla mnie tdi to bardzo dobry silnik ale dopiero od 2.5 v6 :twisted:

ja się z tobą nie zgodzę to są kiepskie silniki naj większa ich wada jest konstrukcja rarzadu i naprawdę znam bardzo dużo ludzi którzy mili te silniki w autach w naprawdę dobrym stanie i kazdy narzekał
Sesja str 8 Zerknij i oceń moją Bunie

http://forum.bmw-diesel.pl/viewtopic.php?f=7&t=1927
Ermce
Bywalec Wyjadacz

Diler czytam na forum o tds i tez widze jak tez sie niektore pieknie sypia... to zaden argument, na kazdym forum opisuja usterki kazdego auta

kolega ma 2.5 tdi v6 i nie narzeka, wydaje mi sie ze to jest kto jak trafi...
Awatar użytkownika
Diler
Bywalec
Województwo: Lubelskie

Post autor: Diler »

ja mówię na takim samym przykładzie jak Błażej21. Ponadto ja mam również 1,9TDI i dwóch znajomych z 2,5TDI. Chcą swoje samochody sprzedać od około pół roku i zero zainteresowania a auta naprawde zadbane i doinwestowane. Ale silniki cały czas się coś w nich dzieje
Jedyny słuszny wybór - BMW
Jeta
Bywalec Gadulec

Post autor: Jeta »

Jeśli 2,5 TDI to tylko Rzędówka :)
Obrazek
dj_tygrys
Bywalec
Seria: E38
Model: 740d
Rocznik: 2001
Województwo: Dolnośląskie

Post autor: dj_tygrys »

Ja jeszcze żadnemu TDi nie odpuściłem nawet kolega w 2.0 tdi passacie nowszym dostał baty, nie wiem u mnie chyba wszystko jest OK po wymianie uszczelki pod głowica, przeczyszczeniu smoka i takich tam różnych pierdołek autko chodzi jak zegarek, mam delikatnie dawkę zwiększoną na nastawniku dosłownie o dziesiąte ułamki wykracza poza normę i nie mam co narzekać ostatnio sprawdzałem od 0-100 i po 3 pomiarach wyszły wyniki 9,3 sek , 9,9 sek 9,4 sek
danielodj
Bywalec
Nadwozie: Compact/Hatchback
Rocznik: 1997
Województwo: Małopolskie

Post autor: danielodj »

Ermce pisze:Diler czytam na forum o tds i tez widze jak tez sie niektore pieknie sypia... to zaden argument, na kazdym forum opisuja usterki kazdego auta

kolega ma 2.5 tdi v6 i nie narzeka, wydaje mi sie ze to jest kto jak trafi...
Tu się zgodzę. Nie ma złych i dobrych silników. Każdy ma zalety i wady. Chodzi o to jak się dba, to się ma.

A wracając do tematu, to nie powinno Ci się nic stać. Dobrze, że sobie sprawdziłeś poziom. No i pamiętaj, że masz jednak kawałek budy do ciągnięcia, więc zwróć uwagę także na masę samochodu, nie tylko na moc. No i jak koledzy pisali wcześniej tdsa trzeba trzymać w pewnym rzędzie obrotów.
To że jestem młody, nie oznacza, że trzeba się odnosić z pogardą, nie jestem druciarzem, umiem dbać o samochód, umiem wpuszczać innych i nie katuje mojego dieselka

ON 5/100
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Seria: E81-88
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: Nie mam
Rocznik: 2005
Województwo: Poza Polską
Kontakt:

Post autor: rexman »

raven_1983 pisze: 1.9TDI ciągnie ładnie od samego dołu.
W takim razie to jest kompresor, a nie TDI. :?
Ermce
Bywalec Wyjadacz

rexman pisze:
raven_1983 pisze: 1.9TDI ciągnie ładnie od samego dołu.
W takim razie to jest kompresor, a nie TDI. :?
popieram, nie spotkalem sie z tdi, ktore ciagnie od samego dolu
rononM1
Bywalec

Post autor: rononM1 »

błażej21 pisze:
Ermce pisze:

ja się z tobą nie zgodzę to są kiepskie silniki naj większa ich wada jest konstrukcja rarzadu i naprawdę znam bardzo dużo ludzi którzy mili te silniki w autach w naprawdę dobrym stanie i kazdy narzekał
No to pozwól Błażej, że teraz ja się z Tobą nie zgodzę: 2,5 tdi V6 to świetny motor, dynamiczny i stosunkowo oszczędny; ma tylko taką jedną przywarę - co 150 tys. km. wymienia się rozrząd a to kosztuje 2-2,5 tys. złociszy. W związku z tym, że niewielu to robi albo z niewiedzy albo ze względu na koszty - są sławne już rozwalone rozrządy, popękane głowice.
I żeby nie było - jestem zaciekłym wielbicielem rzędowych szóstek :D
Awatar użytkownika
błażej21
Bywalec Gadulec
Województwo: Podlaskie

Post autor: bÅ‚ażej21 »

No to pozwól Błażej, że teraz ja się z Tobą nie zgodzę: 2,5 tdi V6 to świetny motor, dynamiczny i stosunkowo oszczędny; ma tylko taką jedną przywarę - co 150 tys. km. wymienia się rozrząd a to kosztuje 2-2,5 tys. złociszy. W związku z tym, że niewielu to robi albo z niewiedzy albo ze względu na koszty - są sławne już rozwalone rozrządy, popękane głowice.
I żeby nie było - jestem zaciekłym wielbicielem rzędowych szóstek :D[/quote]

ja znam 4 osoby które posiadły te auto i powiem szczeże z ręka na sercu że oni naprawdę dbali i te silniki i nie żałowali kasy na to i każdy z nich po jakimś czasie sprzedał to auto a także mój znajomy który pracuje w serwisie audi powiedział mi że nigdy w życiu nie kupił by sobie takiego auta z ty motorem Ale nie róbmy w ty temacie dyskusji na temat audi
Sesja str 8 Zerknij i oceń moją Bunie

http://forum.bmw-diesel.pl/viewtopic.php?f=7&t=1927
ODPOWIEDZ