Nagły brak mocy podczas jazdy!

Tematy dotyczące układu paliwowego, pomp wtryskowych, ich nastawników i wtrysków.

Moderator: Moderatorzy

Mamamuszi
Bywalec Gadulec
Seria: E36
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 325tds
Rocznik: 1994
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: Mamamuszi »

Można by powykręcać wtryski i pokręcić rozrusznikiem obserwując czy wszystkie rozpylają i jak .
N2O
Bywalec Wyjadacz
Seria: E38
Model: 725tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: N2O »

Tak, tak, a palcem sprawdzić czy dobre ciśnienie dają.
:mrgreen: :lol:
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
Mamamuszi
Bywalec Gadulec
Seria: E36
Model: 325tds
Rocznik: 1994

Post autor: Mamamuszi »

N2O pisze:Tak, tak, a palcem sprawdzić czy dobre ciśnienie dają.
:mrgreen: :lol:
Dobre ;jak złe to nie przejdzie paliwo wtrysk tak działa że się otwiera się tylko przy zadanym ciśnieniu ,mogą też nie rozpylać a zaciekać.Miałem przypadek co prawda w innej marki aucie że na jednym wtrysku paliwo pojawiało się cyklicznie ,pompiarz nic takiego w pompie nie znalazł,powiada że mogła być nieszczelność między sekcjami,uszczelnił toto i jest dobrze.Same wtryski niestety jak wiemy żeby sprawdzić trza mieć przyrząd
Awatar użytkownika
TDSik
Bywalec
Seria: E39
Model: 530d
Rocznik: 1999
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: TDSik »

No to już mam przyczynę braku mocy :) Padnięta jest turbina.. Oczywiście nie robiłem tego u siebie jeszcze ale dwa dni temu byłem u mechanika zajmującego się wyłącznie marką BMW i powiedział że niedawno był u niego klient z tą samą przyczyną, wymienili mu turbinę i jak ręką odjął a działo się identycznie jak u mnie więc chyba trzeba zmieniać turbinkę i smigać dalej ;)
Śmierć jeździ szybko więc...... trzeba być szybszym od niej !!!
Morti
Bywalec
Model: 525tds
Rocznik: 1997
Województwo: Małopolskie

Post autor: Morti »

TDSik pisze:Zmieniłem nastawnik w swojej pompie na używany ale sprawny bo wyjęty ze sprawnego auta a swój założyłem do tamtego auta i okazało się że mój w tamtym aucie chodzi dobrze a ten w moim też dobrze tyle że u mnie nadal jest problem z mocą, raz jest a raz nie ma :( i już nie mam pojęcia o co jej chodzi... pompa szczelka bo sucha i nigdzie nic nie cieknie ani nie leci a tu nadal brak mocy.. może ma ktoś jakieś pomysły?? Tylko czy z pompy gdzieś Ci się leje? bo jeśli nie to nie rozumiem po co rozbierać, uszczelniać i wydawać kasę... tak jak u mnie, wszystko szczelne itd a mocy brak..

kolego a sprawdzales kiedykolwiek walek rozrzadu ? kat wyprzedzenia wtrysku ? dawke paliwa ?

jesli przestawiasz nastawnik na "ucho" to zycze powodzenia, tak to sobie mozna traktor ustawiac a nie TDS'a

na zimnym silniku: walek na blokadzie, kat czujnikiem zegarowym
na cieplym silniku(temp>80 C): dawkowanie paliwa po podlaczeniu do kompa ktory pokazuje "na zywo" parametry pracy silnika

jak te 3 rzeczy bedziesz mial ustawione jak fabryka przykazala, i bedzie dalej kiepsko to wtedy dopiero mozesz zaczac szukac kwadratowych jaj gdzie indziej :P
mani210
Bywalec
Seria: E46
Model: 320d

Post autor: mani210 »

Ze tak jeszcze wtrace i spytam. Pompe do regeneracji czy uzuwana ?? Jak remont to w jakich cenach sie to rysuje i czy zna ktos kogos z poznania komu mozna by powierzyc taka pompe i spac spokojnie.

Dodano: Pon Mar 15, 2010 8:50 am

Co do nastawinka to faktycznie kolega ma racje. Aby to wszystko chodzilo jak sie nalezy, to trzeba to dac komus "madremu". W e34 kolegi zmienialismy pompe i nastawnik i ustawienie tego tak, zeby chodzilo, tzn. odpalalo i mialo moc, to nie lada wyczyn. Auto chodzi ale ma dziwne obroty. Aby to wyregulowac trzeba zostawic dowolnemu pompiarzowi. Moim prywatnym zdaniem lepiej za to zaplacic. Za samo ustawienie duzo nie wezmie a efekt musi byc
mam ///Moc, mam ///Moc, mam ///Moc,
Awatar użytkownika
TDSik
Bywalec

Koledzy wiem o tym wszystkim o auto było odstawiane do pompiarza już dwukrotnie i po podłączeniu wszystkich tych przyrządów powiedzieli mi że nie da się ustawić lepiej niż ja sam ustawiłem więc chyba problemu nie ma, robiłem już tego typu rzeczy i zawsze było ok i wszystko działa do dziś. Czasami wolę jednak się kogoś poradzić więc napisałem tutaj i dzięki wszystkim za podpowiedzi:) Przyczyną tego wszystkiego nie jest pompa tylko turbina tak jak napisałem powyżej 8)
Ermce
Bywalec Wyjadacz
Seria: E34
Rocznik: 1995
Województwo: Lubuskie

Post autor: Ermce »

podepnij sie pod kompa, moze jakis czujnik jest walniety, badz jakis wezyk przypchany.
Kolektor ssacy czysciles??
Awatar użytkownika
TDSik
Bywalec

Podpinałem się już pod kompa i wszystko jest w porządku, czujniki itp sprawne ponieważ niedawno wszystkie wymieniłem na nowe, wężyki jak i kolektor ssący czyściutkie bo wszystko wyciągałem i czyściłem. Gość który ma warsztat bmw powiedział że miał niedawno identyczny przypadek z identycznymi objawami i wymienili turbinę i jak ręką odjął więc już chyba mamy przyczynę. W mojego brata TDSie wszystko jest sprawne i nastawnikiem można sobie kręcić i dalej będzie moc więc to nie nastawnik napewno a więc:
Nastawnik sprawny
Pompa sprawna
Wtryski sprawne
Ciśnienie na cylindrach wporządku
Czujniki sprawne
Nic nie zapchane itd
Więc pozostaje turbina...
Awatar użytkownika
Bagor
Bywalec Gadulec
Seria: E30
Rocznik: 1990
Województwo: Mazowieckie

Post autor: Bagor »

A sprawdzał ciśnie doładowania turbiny, czy na tak na oko powiedział, że to turbo?

Jak masz od kogo, to podmień jeszcze sterownik silnika.
Chiptuning silników BMW: http://www.bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?t=1316
Awatar użytkownika
TDSik
Bywalec

Sterownik silnika zmieniałem i nic nie dało. Nie sprawdził mi niczym tylko po objawach stwierdził że to to samo co u jego poprzedniego klienta. Na dniach będę miał dwie sprawne turbiny za free także zmienię i okaże się więc miejmy nadzieję że to turbinka padła tylko.
mani210
Bywalec
Seria: E46
Model: 320d

Post autor: mani210 »

Gdyby to komus kiedys pomoglo to ja osboiscie uszczelnilem pompe bo lecialo z niej odpalac nadal kiepsko odpala ale to chyba nie do konca wina pompy bo cisnienie ma i pompiarz mowil "ze jest ladna tzn w dobrym stanie"
A jezeli chodzi o brak mocy to odlaczylem kabel od przeplywki i jak reka odjol nie muli nie przerywa wkreca sie jak na obroty nie dymi.
Jak by ktos mial problem z tds-em z Poznania to zapraszam mam kogos kto w dobrych cenach a wrecz smiesznych naprawi badz wymieni taka pompe.

Odnosnie tego podpinania pod kompa to tds-y mala pokazauja a ponadto chcialbym nadmienic,ze w mojej pokazalo sprawny EGR :?: :idea: ktory przeciez odlaczylem bo myslalem,ze to on i przeplywki bledu tez nie pokazalo.
( A przynajmniej tak twierdzil mechanik )

Dodano: Wto Mar 23, 2010 8:18 am

Co do nastawnika to kolega chyba ma racje bo albo nie odpali albo kopci ale moc jest bo w mojej tez zmienialem na inny dzialajacy i tez mocy nie bylo nadal niezaleznie od tego jak byl ustwiony.
Przestawiasz go delikatnie w niego pukajac w przod albo tyl wkoncu trafisz w dobre miejsce raz mialem tak ustwiony ze od 0 miala taka moc ze az sie jej balem ciagnela od samego dolu trakcji lepiej nie odlaczac :D ale nie rowno schodzila z obrotow wtedy;/
teraz mam tak optymalnie i spalanie jak cieszy oko :)
8,8 ostatnio srednie i nie poruszam sie nia jak duzym fiatem:)
mam ///Moc, mam ///Moc, mam ///Moc,
dawid8833
Bywalec
Rocznik: 1997
Województwo: Świętokrzyskie

Post autor: dawid8833 »

Witam,

tez sie wtrace do tematu o mocy... czasami podczas jazdy braknie mocy i po kilkunastu, kilkudziesieciu sekundach wraca z powrotem, dzis rano jak jechałem było ok pozniej po tankowaniu odpalam auto a tu muł... nie ma mocy :( i tak do tej pory zrobiłem dzis jakies 70km a moc nadal nie wróciła.... kiedys miałem taki sam problem ze czasem przez pare dni nie było mocy i potem wracała i znowu znikała ale przeszlo samo...

przed chwila odpiołem wtyczke od przepływki i sie przejechałem, a tu jak reko odjal pierwszy zakret i auto leci bokiem :twisted:

i mam takie pytanie czy to przepływomierz juz na wykonczeniu jest??? jak tak to da sie go jakos przeczyscic jakimis płynami itp.
Obrazek
Awatar użytkownika
TDSik
Bywalec

Witam dawid8833. Nie wiem dokładnie jak jest w e39 ale wątpie żeby czyszczenie przepływki coś dało ale warto spróbować, może benzyną ekstrakcyjną albo czymś takim delikatnie żeby nic nie uszkodzić i filozofii wydaje mi się nie ma, jeśli będzie poprawa to kasa w kieszeni a jeśli nie to spróbuj podmienić gdzieś u kogoś sprawną na chwilę chociaż i sprawdzić jak się auto będzie zachowywało, zrób pare km i będziesz wiedział, jeśli to przepływka to wymiana.
ODPOWIEDZ