E39 TDS słaby na dolnych obrotach.
Moderator: Moderatorzy
-
richiterr
- Bywalec
- Seria: E39
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1996
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Mazowieckie
Witam,mam nietypowy problem z moją Bunią,mianowicie na dolnych obrotach powiedzmy do 2000obr strasznie muli dopiero jak turbo się załączy to jakoś idzie ale pauzuje się na chwilkę przy 2500obr po czym przyspiesza z wahaniem.Dodam że wymieniona została pompa paliwa w baku,rura od intercoolera,przelewy od wtrysków,filtr paliwa.Może być że pompa paliwowa podprogowa nawala???lub przepływomierz???Przed usterką ślicznie jezdziła
Z góry dziękuję za odpowiedzi!
Re: E39 TDS słaby na dolnych obrotach.
Witam,richiterr pisze:Witam,mam nietypowy problem z moją Bunią,mianowicie na dolnych obrotach powiedzmy do 2000obr strasznie muli dopiero jak turbo się załączy to jakoś idzie ale pauzuje się na chwilkę przy 2500obr po czym przyspiesza z wahaniem.Dodam że wymieniona została pompa paliwa w baku,rura od intercoolera,przelewy od wtrysków,filtr paliwa.Może być że pompa paliwowa podprogowa nawala???lub przepływomierz???Przed usterką ślicznie jezdziłaZ góry dziękuję za odpowiedzi!
Moje E36 też ma problemy z dolnymi obrotami. Niestety nie udało mi się jeszcze znaleść przyczyny
Czyściłem już czujnik powietrza w kolektorze ale niewiele to dało. Lepiej ruszał (nie szarpało), ale po miesiącu wszystko powróciło
-
richiterr
- Bywalec
Re: E39 TDS słaby na dolnych obrotach.
Siemanko już wszystko wiadomo
Auto jeżeli słabo ciągnie od dolnych obrotów w górę lub muli,zacznijcie od odłączenia wtyczki elektronicznej od przepływomierza,ja dzis tak zrobiłem i Tadek szaleje jak nigdy pięknie przyspiesza,jeszcze nigdy tak nie jezdził
już zamówiłem nowy przepływomierz także stary okazał się uszkodzony
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
-
aro
- Bywalec
- Rocznik: 1997
W jaki sposób odpina się wtyczkę od przepływomierza? Wystarczy mocno pociągnąć czy trzeba dodatkowo podważyć, przekręcić. Słaby jest tam dostęp a nie chcę na siłę ciągnąć żeby nie rozwalić wtyczki. Silnik to 2,5 TDS w E39
-
Jeta
- Bywalec Gadulec
- Seria: E34
- Nadwozie: Touring/Kombi
tam jest taki jakby zamek,wystarczy mocno go ścisnąć palcami i wyciągnąć. Niczego nie trzeba podważać śrubokrętami itp