Silnik od Anglika E36 325TD

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

RONINN
Świeżak
Świeżak
Seria: E36
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 325td
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Lubuskie

Post autor: RONINN »

Witam , proszę o radę nie jestem mechanikiem więc zwracam się do was o pomoc , posiadam e36 325td problem pojawił się z silnikiem [stuki] oraz padła pompa wtrysk. o numerze 995. jak wiadomo pompa ma swoją cenę znalazłem silnik kompletny za dość dobre pieniądze wyciągnięty z wersji e36 325TD [Anglik] kompletny z pompą o tych samych numerach , czy będą jakieś problemy z przełożeniem silnika z wersji angielskiej [łapy itp] ? czy trzeba przeprowadzać jakąś zmianę w elektryce ? czy miska olejowa jest taka sama jak w wersji europejskiej , czy będzie problem z zamontowaniem przekładni [maglownicy] jeśli miska jest inna [może mnie ktoś zrozumiał] ? pozdr.
adamo325
Bywalec
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 325tds
Województwo: Mazowieckie

Post autor: adamo325 »

Jeśli numery pomp są takie same to nie powinno być żadnych problemów z mocowaniem łap czy miską olejową, jedynym problemem może być za krótka wiązka elektryczna silnika ale nie jestem pewien (co i tak nie jest przeszkodą bo masz wiązkę od swojego auta).
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Seria: E34
Model: 525tds
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: raven_1983 »

Nie miałem okazji robić ani być przy swapie z angola więc prosił bym o potwierdzenie/zaprzeczenie od osób które miały takie doświadczenie :)

Patrząc po numerach części:
miski olejowe takie same.
bloki silnika takie same.
głowice takie same.
pokrywy rozrządu też takie same.
łapy takie same.

W skrócie zdziwił bym się gdyby było inaczej :)

Różnice są w osprzęcie, więc nie powinno być problemów z samym silnikiem. Jednak zaznaczam jeszcze raz, że sprawdzałem po numerach części.

Skoro numery pomp są zgodne to wiązki możesz wykorzystać ze swojego silnika.

Przełożyć trzeba było by turbinę i obudowę filtra powietrza - na angielskich też będzie działać... ale trzeba było by przekładać zbiorniczek spryskiwaczy... no i jakoś tak "lewo" by pod maską wszystko wyglądało.
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Seria: E81-88
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: Nie mam
Rocznik: 2005
Województwo: Poza Polską
Kontakt:

Post autor: rexman »

Kiedyś przekładał mi kolega silnik 2.8l z "anglika" do mojego Audi B4. Nie było żadnych komplikacji.
Zanim został zabrany "stary" silnik, mechanik wymontował sobie coś z elektryki.
Wiem, że to nie BMW, ale silnik jest tylko silnikiem. Nie wnikam w osprzęt, czy jakieś osłony, przewody itd. :wink:
RONINN
Świeżak
Świeżak
Model: 325td
Województwo: Lubuskie

Post autor: RONINN »

Witam od tygodnia auto po przeszczepie , więc napiszę jakie problemy napotkałem przy przełożeniu silnika z wersji angielskiej e36 325TD 96r. - do wersji z kierownicą po lewej stronie e36 325TD 96r.

Oczywiście jesli zakupujecie silnik z osprzętem sprawdzcie numery pomp wtryskowych oczywiscie muszą się zgadzać z naszą starą pompą . Chyba że mamy sprawną pompę i to nas nie interesuje .
- Miska olejowa jest inna w wersji angielskiej dla niedowiarków proszę się dokładnie przyjżeć choćby na allegro w zdjęciach . w wersji angielskiej jest jak by odwrotnie założona i w tym przypadku będzie chaczyć o przekładnię kierowniczą [maglownice] niema szans zamontowania lub odwrucenia jej . Trzeba przełożyć starą miskę przygotowaną pod wersje do kierownicy po lewej stronie oraz zmienić smok !
- Łapy w wersji angielskiej są dokręcone bardziej z tego co pamiętam bliżej do strony środka auta , nie przeszkadza to w niczym bo w bloku silnika są już otwory przygotowane na przesunięcie łap więc tym zajełem się bardzo szybko nie napotkałem żadnych problemów .
- elektryka jest taka sama niema problemów żadnych z długością przewodów jest idealnie , z tym że w moim silniku były dwa czujniki , natomiast w wersji [silnik 96r] były 3 czujniki , jeden pozostał nie podpięty , kolor czujnika [pomarańcz] , wszytkie pomiary działają bez żadnego zarzutu ,
- Osprzęt silnika , Turbina zamontowana z góry silnika więc zamontowałem swoją turbinę w miejsce gdzie była w moim aucie . Dokładnie co do Turbiny wytłumaczył w poscie wyżej Reven .

Mechanikiem nie jestem , jedynie pomagałem przy montażu czas około 12h . Wszystko zamontowane jak orginalnie , ogółem polecam silniki z angli przynajmniej od pana który handluje na allegro z włocławka . Co do oleju silnika jak wiadomo w Angli jeżdzi sie przeważnie na Castrol . Więc mozemy być pewni że taki olej był wczesniej w silniku .
ODPOWIEDZ