BMW 318 TDS , ogromne problemy

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

Libol
Świeżak
Świeżak

Post autor: Libol »

Witam

Na poczatku chciałbym się przywitać :-).

Stałem sie posiadaczem wymarzonego BMW 318 TDS, niestety moja radosc trwała bardzo krótko, okazuje się ze mam ogromny problem z silnikiem, otoz co sie dzieje:
1.Problemy z odpaleniem zarowno cieply jak i zimny silnik, zaraz po odpaleniu wydobywa sie chmara czarnego dymu
2.Silnik bierze olej w gigantycznych ilosciach, dzisiaj rano znalazlem plame oleju pod samochodem
3. Podczas przyspieszania rowniez masa dymu ( jak w starych ikarusach)

Rozmawialem z mechanikiem, ktory proponowal wymiane silnika (kupionego na allegro), troche sie boje ze trafie znowu na egzemplarz ktory po miesiacu sie zepsuje
Co proponujecie ?? Wymiane calego silnika czy remont kapitalny ?? Ile cos takeigo moze kosztowac?? Znacie jakiegos dobrego mechanika na slasku ktory sie czyms takim zajmuje ??

Nie wiem co zrobic z moim samochodem, nie wiem w jakim stanie jest turbo i czy cos jeszcze mu nie dolega.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Julian
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: 318tds
Rocznik: 2000
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Śląskie
Kontakt:

Post autor: Julian »

przede wszystkim zastanawiam się, jak mogłeś nie zwrócić na to uwagi podczas zakupu :roll:

za problemy z odpalaniem może odpowiadać walnięta pompa
jeśli bierze Ci dużo oleju, to możliwe że masz rozszczelniony silnik :?
a jeśli dymi na czarno, to niedopala paliwa - przyczyną może być za mało powietrza (sprawdź turbinę i szczelność połączeń), zła regulacja pompy, lejące wtryski
o2o Yamaha XJ600N

Obrazek
Ermce
Bywalec Wyjadacz
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1995
Województwo: Lubuskie

Post autor: Ermce »

stawiam na kompletnie rozregulowany kat wtrysku, moze przez rozciagniety rozrzad.

jak masz plame to predzej leci z silnika jak bierze olej, byc moze ktos przytarl gdzies miska
Libol
Świeżak
Świeżak

Post autor: Libol »

Na czwartek umówiłem się z jednym z mechaników ktorych polecacie na ślasku, będe wiedział co dolega mojemu autku. Mam nadzieje ze poradzi sobie z moja bunia, i zrobi ja w rozsadnych pieniadzach.
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: raven_1983 »

5-6 tysięcy + robocizna i będzie w należytym stanie technicznym....

Z ciekawości zapytam - przed zakupem auto oglądałeś w nocy czy tylko na zdjęciach?

Problemów o których piszesz nie da się nie zauważyć...
Morti
Bywalec
Seria: E39
Rocznik: 1997
Województwo: Małopolskie

Post autor: Morti »

raven_1983 pisze:5-6 tysięcy + robocizna i będzie w należytym stanie technicznym....

Z ciekawości zapytam - przed zakupem auto oglądałeś w nocy czy tylko na zdjęciach?

Problemów o których piszesz nie da się nie zauważyć...

za 5-6 tysiecy to kupi druga taka :D
jesli faktycznie bierze olej to koszty na poziomie:
200 zl uszczelniacze zaworowe +
200 zl uszczelka pod glowice +
200 zl pierscienie +
100 zl uszczelka pod mise olejowa +
500 zl kompletny rozrzad +
50 zl uszczelka pod dekiel zaworow +
1500 zl robocizna z ustawieniem rozrzadu, kata wtrysku, dawki paliwa

= za okolo 3000 zl kompletny remont, jest tylko jeden warunek, ze blok nie ma rantów

cena moze maxymalnie byc 1000 zl wyzsza jeslie sie okaze ze panewki sa do wymiany (okolo 700zl komplet) i glowica do spawania (okolo 300 zl)

jesi chcesz sie wpakowac w taki remont a nie znjadziesz tanszego mechanika to pisz priva do mnie
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

Morti - do tego doliczyć jeszcze koszt zrobienia zrobienie porządku z pompą i wtryskami (a po opisie można w sumie założyć, że tak będzie... nie zdziwił bym się gdyby autko zawsze grzało świece ;) )... wyjdzie kwota którą podałem...
Morti
Bywalec

opierajac sie na doswiadczeniu zaryzykowalbym nie ruszanie pompy wtryskowej, co najwyzej sprawdzenie wtryskow koszt okolo 100zl ,
tak naprawde po samej regulacji walka rozrzadu, kata wtrysku i dawki juz powinno byc duzoooooo lepiej, ale skoro bierze olej to stad moje wyliczenie dotyczace uszczelnienia silnika ;)

silnika z allegro nie masz co kupowac bo wydasz tyle samo, co za uszczelnienie tego a tak naprawde kupujesz kota w worku, ewentualnie jesli sie uprzesz na wymiane silnika mam jeden jeszcze w aucie ktory mozliwe ze pod koniec przyszlego tygodnia bede wyjmowal (swap na 2.5tds), tak ze mozesz podjechac do Krakowa po tej niedzieli i zobaczyc jak to chodzi, glowica robiona na jesieni zeszlego roku tak ze odwieczny problem tds'ow z glowy ;)
Ermce
Bywalec Wyjadacz
Rocznik: 1995
Województwo: Lubuskie

Post autor: Ermce »

Morti pisze:500 zl za kompletny rozrzad

no z tym tos poszalal....
moze sa w takich cenach ale chyba chinskie

mowiac kompletny rozrzad masz na mysli:
lancuch gorny
lancuch dolny
szyne 1
szyne 2
kolo lancuchowe 1
szyne lancucha
kolo lancuchowe 2
uszczelke
napinacz lancucha
slizg dolny
kolo lancuchowe 3

czy lanczuchy i ewentualnie kola??
jesli wdg Ciebie kompletny rozrzad to lancuch i kola to nie wroze przyszlosci w zawodzie mechanik samochodowy

ja placilem w lipcu za caly komplet 1320zl, jak tych samych frirm sprzedaja za mniej niz polowe to wezme 2 na poczekaniu
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

Tak w sumie to jest w handlu (szczególnie w częściach) takie magiczne słowo... Zniżka.

Ceny części dla klientów indywidualnych mają nie wiele wspólnego z ceną dla warsztatów...
Morti
Bywalec

Ermce pisze:
Morti pisze:500 zl za kompletny rozrzad

no z tym tos poszalal....
moze sa w takich cenach ale chyba chinskie

mowiac kompletny rozrzad masz na mysli:
lancuch gorny
lancuch dolny
szyne 1
szyne 2
kolo lancuchowe 1
szyne lancucha
kolo lancuchowe 2
uszczelke
napinacz lancucha
slizg dolny
kolo lancuchowe 3

czy lanczuchy i ewentualnie kola??
jesli wdg Ciebie kompletny rozrzad to lancuch i kola to nie wroze przyszlosci w zawodzie mechanik samochodowy

ja placilem w lipcu za caly komplet 1320zl, jak tych samych frirm sprzedaja za mniej niz polowe to wezme 2 na poczekaniu

kolego za okolo 500 zl jest kompletny rozrzad (czesci niemiecki febi-bilstein lub kanadyjski ruville) czyli lancuchy, slizgi, napinacz, kola (wymienia sie tylko na wale i na pompie wtryskowej, na walku rozrzadu nie trzeba bo ono sie nie niszczy, chyba ze zawory dostaly od tloka to wtedy to kolo tez trzeba wymienic), uszczelki nie policzylem bo zazwyczaj nie trzeba jej wymieniac wystarczy odczyscic (i nie mowi tu o druciarstwie w postaci kladzenia starej uszczelki na silikownie), pozatym podalem koledze cene orientacyjna, niektore rzeczy sa tansze niz na tej liscie niektore drozsze, suma wychodzi i tak kolo tego co podalem, czyli 1500 zl ;)

to co ja policzylem to nie jest chinszczyzna, powiem Ci tylko tyle ze cena detaliczna tych czesci jest taka jak Ty zaplaciles :] jakie i gdzie mam rabaty to juz inna brozka :P
jak Cie stac to kupuj czesci wogole w autoryzowanym serwisie ... choc i te po rabatach nie sa tak tragicznie drogie :D

jak dla Ciebie moge Ci ten rozrzad sprzedac po cenie detalicznej chyba ze u mnie bedziesz zmienial :P taka prosta zasada, klient u mnie robi ma taniej :D chce kupic ma normalana cene :P
ODPOWIEDZ