e34/e36 - kolo zamachowe m50 a m51

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
karol-lolek
Bywalec Gadulec
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Lubuskie

kolo zamachowe m50 a m51

Post autor: karol-lolek »

artfx1 pisze:Potrzebne części do przeróbki to sztywne koło zamachowe od 2.5 24v, tarcza sprzęgła i docisk. Na kole zamachowym trzeba zrobić czujniki położenia wału. Trzeba rozrysować sobie z koła dwumasowego te czujniki, powiercić odpowiednio w kole zamachowym i wbić kołeczki.
Dawkę paliwa poprawiałem bo przy montażu się przestawiła.
Ernce przyczyną chrobotania może być luz na wałku sprzęgłowym.
Tarcza, docisk, łożysko ma być z benzyny M50 czy z zestawu Valeo(tego kompletu ze sztywnym kołem)??
Obrazek
Ermce
Bywalec Wyjadacz
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Rocznik: 1995

kolo zamachowe m50 a m51

Post autor: Ermce »

artfx1 nie boisz sie wiercic dziur i wbijac kolkow nie wywarzajac calosci?? przeciez od tego beda bicia

ja nie mam zadnych koleczkow, nic, po za szczerbinka zaraz przy wincu zebow kola. Odpala auto wrecz cudownie, jezdzi tez niewiele gorzej :)

moj chrobot ustaje kiedy lekko popchne cieglo zmiany biegow w strone skrzyni, badz gdy skrzynia jest zimna

docisk pasuje od valeo, badz od m50, sa jednakowe, z tarcza jest podobnie
artfx1
Świeżak
Świeżak
Seria: E39
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 530d
Rocznik: 2002
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Łódzkie

kolo zamachowe m50 a m51

Post autor: artfx1 »

Ermce po złożeniu chodzi wszystko idealnie żadnego bicia a jeśli chodzi o chrobotanie to szykuj się na wymianę skrzyni lub łożyska wałka sprzęgłowego bo to on jest odpowiedzialny za ten rzegot. Koszt łożyska to 240 zł + uszczelniacz wałka. A ermce docisk od twojego koła sztywnego nie pasuje do koła sztywnego z m50. Przylgnia tarczy w docisku z m50 wystaje poza obrys docisku a u ciebie jest na równo z dociskiem tak jak w dwumasówce.

A dla świętego spokoju po długim weeku daje koło do stoczenia i wyważenia koszt niewielki bo 140 zł to i tak taniej niż ten zestaw z allegro.
Ermce
Bywalec Wyjadacz
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Rocznik: 1995

kolo zamachowe m50 a m51

Post autor: Ermce »

pobawie sie w lozyska w czasie urlopu, wymienie jedno (w wale) jak i to w skrzyni, powinno pomoc, szkoda wymieniac skrzynie, skoro jezdzila razem z autem i jest naprawde w swietnym stanie, jedynie to lozysko prosi sie o wymiane... :evil:
ODPOWIEDZ