[E36] 2,5TDS kontrolka oleju
Moderator: Moderatorzy
- rockybor
- Bywalec
- Seria: E90-93
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 320d
- Rocznik: 2007
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
1. Czy może mieć co z tym wspólnego filtr oleju tani? Chodzi mi o to czy jest jakaś mega różnica pomiędzy oryginalnymi (pytanie jakie to są) a filtronem, który słynie z dobrych filtrów.
2. Druga rzecz czy może to wina przypchanego czujnika ciśnienia oleju, który jest przy filtrze?
3. Czy jest jeszcze gdzie indziej jakiś czujnika ciśnienia oleju?
2. Druga rzecz czy może to wina przypchanego czujnika ciśnienia oleju, który jest przy filtrze?
3. Czy jest jeszcze gdzie indziej jakiś czujnika ciśnienia oleju?
E90 318d N47 143KM
-
N2O
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E38
- Model: 725tds
- Rocznik: 1996
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Mazowieckie
Filtron to lipa, lepiej kupować coś lepszych marek.
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
BMW 725 TDS
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E34
- Model: 525tds
- Rocznik: 1995
- Województwo: Lubuskie
właśnie, wystarczy wymieniać na czas i na dobry olej, wtedy niczym nie trzeba sie przejmowacded pisze:No u Ciebie gasnie szybciej niz u mnie ale mysle ze nie nalezy tym sie przejmowac. Dobry olej, wymienic na czas i dbac o stan na bagnecie i to wszystko. Nie ma co za gleboko drazyc skoro brak jest problemow z tym zwiazanych.
- przemek2509
- Bywalec
- Seria: E39
- Rocznik: 1998
- Województwo: Warmińsko-mazurskie
Kolego rockybor miałem identyczna sytuacje w e39 2.5 TDS 98r. przebieg licznikowy 205 tys czy prawdziwy kto to wie?? olej Castrol Magnatec Diesel 10w40. Na zimnym kontrolka oleju gasła 5-6sek. po odpaleniu na ciepłym troche szybciej. Przy wymiane rozrządu napinaczy itd. okazało sie że pompa olejowa nie buduje dostatecznego ciśnienia na wolnych obrotach około 0.5 bara a po dodaniu gazu 2 bary rozebrałem pompe a w srodku pękł jeden z pierścieni. Niskie cisnienie oleju może też być przyczyną hałasującego rozrzadu bo napinacz łańcucha jest hydrauliczny.
Nowa pompa to okolo 1100zł ja kupiłem używke za 150zł i teraz mam na wolnych obrotach około 2 barów a po dodaniu gazu 5. Kontrolka gaśnie natychmiast po odpaleniu i na zimnym i na ciepłym a dodatkowo silnik znacznie ciszej pracuje, ucichło stukanie popychaczy zaworów. Może u ciebie przyczyna leży gdzie indziej ale jak nic nie znajdziesz to podjedz gdzies na warsztat żeby ci sprawdzili cisnienie oleju. Przy wymianie pompy jest troche roboty bo trzeba cały rozrzad rozpinac ale w porównaniu z przytarciem silnika koszty nie sa aż takie wielkie.
Nowa pompa to okolo 1100zł ja kupiłem używke za 150zł i teraz mam na wolnych obrotach około 2 barów a po dodaniu gazu 5. Kontrolka gaśnie natychmiast po odpaleniu i na zimnym i na ciepłym a dodatkowo silnik znacznie ciszej pracuje, ucichło stukanie popychaczy zaworów. Może u ciebie przyczyna leży gdzie indziej ale jak nic nie znajdziesz to podjedz gdzies na warsztat żeby ci sprawdzili cisnienie oleju. Przy wymianie pompy jest troche roboty bo trzeba cały rozrzad rozpinac ale w porównaniu z przytarciem silnika koszty nie sa aż takie wielkie.
- rockybor
- Bywalec
Katalogowe ciśnienie oleju
na biegu jałowym i nagrzanym silniku : nie mniejsze niż 0,05MPa (0,5bara)
przy 5tys obrotów : nie mniejsze niż 0,38MPa (3,8bara)
parametry dla diesla
Apropos, czy żeby w razie czego wymienić trzeba zdejmować obudową rozrządu czy wystarczy zdjąć michę olejową i wał korbowy? Jak widzę tą obudowę rozrządu i pełno rolek, pomp i wisko to mi się nie dobrze robi na samą myśl.
na biegu jałowym i nagrzanym silniku : nie mniejsze niż 0,05MPa (0,5bara)
przy 5tys obrotów : nie mniejsze niż 0,38MPa (3,8bara)
parametry dla diesla
Apropos, czy żeby w razie czego wymienić trzeba zdejmować obudową rozrządu czy wystarczy zdjąć michę olejową i wał korbowy? Jak widzę tą obudowę rozrządu i pełno rolek, pomp i wisko to mi się nie dobrze robi na samą myśl.
E90 318d N47 143KM
- przemek2509
- Bywalec
Kolego zacznij od sprawdzenia ciśnienia może u ciebie to nie jest wina siadniętej pompy czego ci nie życze bo z tego co wiem wyjecie wału i tak wiąże sie z rozbieraniem rozrzadu i tych ''wszystkich rolek'' jesli sie myle to niech mnie ktos poprawi
Ja bym zostawił wał w spokoju i dobrał sie do pompy od strony rozrzadu ja tak zrobiłem ale i tak wymieniałem łańcuch, prowadnice i napinacz wiec tak mi było najwygodniej byćmoże da sie to zrodić inaczej.
Na początek wykręć czujnik ciśnienia oleju i wkręc manometr wtedy zobaczysz co jest grane.
U mnie na ciepłym silniku i podwyższonych obrotach ciśnienie nie przekraczało 2bar wiesz już sam że to troche za mało
A tymczasem wesołych świąt i mokrego dyngusa
pozdrawiam
Ja bym zostawił wał w spokoju i dobrał sie do pompy od strony rozrzadu ja tak zrobiłem ale i tak wymieniałem łańcuch, prowadnice i napinacz wiec tak mi było najwygodniej byćmoże da sie to zrodić inaczej.
Na początek wykręć czujnik ciśnienia oleju i wkręc manometr wtedy zobaczysz co jest grane.
U mnie na ciepłym silniku i podwyższonych obrotach ciśnienie nie przekraczało 2bar wiesz już sam że to troche za mało
A tymczasem wesołych świąt i mokrego dyngusa
- rockybor
- Bywalec
Narazie zmieniłem zmieniłem filtr na MANN i muszę się przyznać że poprzedni filtrona jeszcze był źle dobrany (pod aluminiową pokrywkę), nie wiem czy to robi różnice. Teraz jak przyszlo ochłodzenie to nawet mój problem znikł, na zimnym gaśnie po 1 do 2sek max a na ciepłym praktycznie od razu.
Dziękuję za życzenia, życzę pogodnych i wesołych świąt.
Dodano: Sob Kwi 17, 2010 4:59 pm
Panowie zmierzyłem ciśnienie oleju i na biegu jałowym jest w granicy 2bar więc OK
Po dodania gazu (około 2tys obrotów) ciśnienie wzrasta na 4bar i wzwyż
Jednak jak widzicie na załączonym wideo to ciśnienie pojawia się po 2-3 sekundach od startu silnika a moim zdaniem powinno być od razu. Czym może być spowodowane opóźnienie?
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=VzCyLZt_2k8[/youtube]
Dziękuję za życzenia, życzę pogodnych i wesołych świąt.
Dodano: Sob Kwi 17, 2010 4:59 pm
Panowie zmierzyłem ciśnienie oleju i na biegu jałowym jest w granicy 2bar więc OK
Po dodania gazu (około 2tys obrotów) ciśnienie wzrasta na 4bar i wzwyż
Jednak jak widzicie na załączonym wideo to ciśnienie pojawia się po 2-3 sekundach od startu silnika a moim zdaniem powinno być od razu. Czym może być spowodowane opóźnienie?
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=VzCyLZt_2k8[/youtube]
E90 318d N47 143KM
- przemek2509
- Bywalec
Pompa jak widac działa prawidowo więc nie masz sie czym martwic
A czemu cisnienie pojawia sie dopiero po chwili moge tylko gdybać
Natychmiast cisnienia nie bedzie bo pompa musi zassać olej z miski a smok jest prawie pusty zanim zassie minie chwilka a druga sprawa przy okazji nastepnej wymiany oleju jak bedziesz mial ochote to zdejmij miche olejowa i sprawdz uszczelke miedzy pompa a smokiem moze juz nie trzyma i pompa ma gorzej zaciagnac oliwe to tak jak bys pil browara przez dziurawa słomke
A narazie myśle że nie masz powodów do zmartwien cisnienie masz w porzadku tylko cieszyc sie jazda
A czemu cisnienie pojawia sie dopiero po chwili moge tylko gdybać
Natychmiast cisnienia nie bedzie bo pompa musi zassać olej z miski a smok jest prawie pusty zanim zassie minie chwilka a druga sprawa przy okazji nastepnej wymiany oleju jak bedziesz mial ochote to zdejmij miche olejowa i sprawdz uszczelke miedzy pompa a smokiem moze juz nie trzyma i pompa ma gorzej zaciagnac oliwe to tak jak bys pil browara przez dziurawa słomke
A narazie myśle że nie masz powodów do zmartwien cisnienie masz w porzadku tylko cieszyc sie jazda
- rockybor
- Bywalec
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=11&fg=30
Pytanie
czy element nr 7 - zawór jest odpowiedzialny za utrzymywanie oleju w smoku czy zawór nadciśnieniowy?
Pytanie
czy element nr 7 - zawór jest odpowiedzialny za utrzymywanie oleju w smoku czy zawór nadciśnieniowy?
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2010, 15:32 przez rockybor, łącznie zmieniany 1 raz.
E90 318d N47 143KM
- marcellchen
- Bywalec Gadulec
- Województwo: Podlaskie
swoja droga to gratulacje udanego wlasciciela TDSa - TurboDiesla nie gasi sie od razu po przegazowce ..... oj martwisz sie cisnieniem oleju a nie znasz podstawowych zasad eksploatacji ropniaczka z turbinka.
- rockybor
- Bywalec
Czepiasz się szczegółów, znam tę zasadę ale nie będę go studził wielce po przegazowaniu do 2tys obrotów. Mierzyłem ciśnienie na nagrzanym silniku, zresztą nawet gdyby to wole mieć dobre ciśnienie, które nie zatrze mi podstawowych elementów silnika niż studzić kilka minut za każdym odpaleniem silnika. Przykro mi, że oceniasz mnie tak a nie stylu mojej jazdy. Jak widać po moich postach pytam się o każdy pierdół w przeciwieństwie do innych, którzy by od razu zalali Motodoktora i cześć.
E90 318d N47 143KM
- przemek2509
- Bywalec
Element nr. 7 to zawór nadcisnieniowy jak pompa podaje za duże ciśnienie to nadmiar oleju przez niego wywala do michy moze sie przywieszac jak nazbiera sie nagaru ale jeszcze sie z tym nie spotkałem w naszych bawarkach zreszta nie zaszkodzi go wyjąć i przeczyścić.
-
adamo325
- Bywalec
- Seria: E36
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 325tds
- Rocznik: 1996
- Województwo: Mazowieckie
W tej teorii chodzi o to by nie gasić silnika po "ostrej jeździe" czyli gdy turbina jest rozgrzana do bardzo wysokiej temperatury i zgaszenie w takiej chwili silnika skutkowałoby "spalaniem" się oleju w turbinie i powstawaniu nagaru co skutkuje szybszym zużyciem turbiny a takie przegazowanie nie ma nic wspólnego z rozgrzaniem turbiny i jej studzenie nie ma najmniejszego sensu w takiej sytuacji. PZDR.marcellchen pisze:swoja droga to gratulacje udanego wlasciciela TDSa - TurboDiesla nie gasi sie od razu po przegazowce ..... oj martwisz sie cisnieniem oleju a nie znasz podstawowych zasad eksploatacji ropniaczka z turbinka.
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E34
- Rocznik: 1995
- Województwo: Lubuskie
adamo, turbina rozpedza sie w trakcie przygazowania do bardzo duzych predkosci obrotowych, jesli przygazujesz i zgasisz zaraz silnik, wirnik wciaz obraca sie z wielka predkoscia prawie ze na sucho (bez odpowiedzniego cisnienia oleju), tak szybko zatrzec mozna turbo...