Dzień dobry. Mam problem jak w temacie.
1.
Co do odpalania to nawet jak jest ciepło to ciężko kręci przez 6-7 sekund i odpala jakby nie na wszystkie gary. Przez jakiś czas pracuje nierówno chyba, że lekko mu przygazuje.Świece nowe, nie pomaga kilkukrotne grzanie i zaworek zwrotny, filtry nowe.
2.
Moc- to przy moich czestych trasach PL-NL to udreka. Jade do 130 (ekonomia) ale jak juz mam wjechać przy 80-100 na 5 lub przy 60-90 na 4 to auto w ogóle nie ma kopa. A jak stoje na światłach to ruszenie z 1 wymaga większego wdepnięcia w gaz bo ruszenie normalne (synchroncznie gaz lekko i sprzeglo lekko) najczesciej konczy sie ponownym rozruchem gdyż auto się dławi i kupa. Nigdy tak nie miałem dopiero teraz.
3.
Dławi się. Tak jak wyżej - w trasie - czasami ma tak, że dławi się przy wciśniętym pedale gazu. Żeby bylo prosciej to jest taki sam objaw jak w maluchu przy złej mieszance maluch przyspieszal nieplynnie czyli chwilke dobrze a chwile w ogole nie przyspieszal (przy max gaz) tutaj tak samo. Zapalaja sie wtryski. Wciskam sprzeglo - auto gasnie, puszzam, lapie na 5 i dalej sie dlawi. Musze stanąć, poczekać chwile, wyl i wl zaplon bo gdy staje to z silnika wydobywa się dzwiek taki alarmowy - takie brzęczenie dwutonowe. Najgorzej rano po piewszym rozruchu, dlawi się przy zmianie begu. Wyglada to tak. Jade na 1 do 2000rpm, sprzeglo i wtym momenciie albo czekam az obroty spadna do 400 rpm i wroca do 650 albo odrazu dwojka puszczam sprzeglo i w tym momencie auto tak jakby hamuje silnikiem przez 1sek i dopiero reaguje na to ze wcisniety jest pedal gazu.
Dodam, że pompa w baku w ogóle jest niesłyszalna. Przy 10 litrach w baku dluzej kreci.
Wtryski, pompa? Panowie z czym mam sie liczyc przy tych objawach?
Słabo kręci, traci moc, dławi się e36 2,5 tds!
Moderator: Moderatorzy
- raven_1983
- Ekspert

- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1992
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Mazowieckie
Skierował bym uwagę na pompę... ale raczej nie na nastawnik.
Jak odpalisz na ciepłym, zgasisz, odczekasz kilka minut i próbujesz odpalić ponownie co się dzieje?
Próbowałeś schłodzić głowiczkę pompy i spróbować odpalić?
Jak odpalisz na ciepłym, zgasisz, odczekasz kilka minut i próbujesz odpalić ponownie co się dzieje?
Próbowałeś schłodzić głowiczkę pompy i spróbować odpalić?
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
- Rocznik: 1995
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Lubuskie
mialem takie objawy w 2.4 td z elekronicznym pedalem gazu. Pompiarz wymienil mi w pompie wtryskowej elektrozawor jakis i uszczelnil pompe, wiadomo, ze wyczyscil ja przy tym i poustawial kat wtrysku itp...
calosc kosztowala mnie 1100zl ale auto palilo jak nowe, nie szarpalo (tak ktoregos razu zaczelo szarpac ze paski klinowe powkrecaly sie w kola pasowe
) jak jechalem i auto sie zagrzalo, to tak szarpac zaczynalo ze musialem stanac, otworzyc maske i poczekac az troche pompa wtryskowa ochlonie...
autu brakowalo mocy i potrafilo zgasnac w czasie jazdy tak szarpalo
calosc kosztowala mnie 1100zl ale auto palilo jak nowe, nie szarpalo (tak ktoregos razu zaczelo szarpac ze paski klinowe powkrecaly sie w kola pasowe
autu brakowalo mocy i potrafilo zgasnac w czasie jazdy tak szarpalo
-
mrherod
- Bywalec
- Seria: E36
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 325tds
- Rocznik: 1996
- Województwo: Dolnośląskie
raven jezeli chodzi ci o sytuacje na banie gdzie sie dlawi i ten dzwiek z silnika brzeczy to kika minut po tym odpala ale krece z 8 sek, jezeli ci natomiast chodzi o miasto to na cieplym po zgaszenu i ponownym rozruchu pali na pyk do 1 sek. a gdzie jest glowiczka pompy?
ermce- podobne objawy tyle ze nie szarpie tylko przy przyspieszaniu zachowuje sie jakby pulsacyjnie odcinac mu paliwo.
ermce- podobne objawy tyle ze nie szarpie tylko przy przyspieszaniu zachowuje sie jakby pulsacyjnie odcinac mu paliwo.
M-Tech 
- raven_1983
- Ekspert

- Rocznik: 1992
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Mazowieckie
Głowiczka to część z której wychodzą przewody paliwowe na wtryskiwacze.
Raczej chodziło mi o sytuację gdy masz gorący silnik, zgasisz, odczekasz kilka minut i próbujesz ponownie odpalić.
Tak czy inaczej okolice pompy - dalej to już wróżenie z fusów.
Raczej chodziło mi o sytuację gdy masz gorący silnik, zgasisz, odczekasz kilka minut i próbujesz ponownie odpalić.
Tak czy inaczej okolice pompy - dalej to już wróżenie z fusów.
-
mrherod
- Bywalec
to tak normalnie to po paru minutach pali na pyk. ok , podjade na kompa, pogadam z pompiarzem i bede pisal po kolei co i jak.
Dodano: 27 Kwi 2010 14:58
Witam ponownie. Nie byłem jeszcze na diagnozie ale kupiłem sobie przeźroczysty przewód paliwa. Oczywiście miedzy filtrem a pompą mam założony zaworek zwrotny i to co zobaczylem to mnie przeraziło. Od filtra paliwa idzą bąble powietrza. Gdy zgasze auto to po jakimś czasie tylko połowa przewodu (i to juz za zaworkiem zwrotnym) jest wypelniona ropą, reszta to powietrze. Jakieś sugestie?
Dodano: 27 Kwi 2010 14:58
Witam ponownie. Nie byłem jeszcze na diagnozie ale kupiłem sobie przeźroczysty przewód paliwa. Oczywiście miedzy filtrem a pompą mam założony zaworek zwrotny i to co zobaczylem to mnie przeraziło. Od filtra paliwa idzą bąble powietrza. Gdy zgasze auto to po jakimś czasie tylko połowa przewodu (i to juz za zaworkiem zwrotnym) jest wypelniona ropą, reszta to powietrze. Jakieś sugestie?
M-Tech 
-
Mamamuszi
- Bywalec Gadulec
- Rocznik: 1994
- Województwo: Wielkopolskie
Załóż zaworek za trójnikiem łączącym przewody zasilające i zobacz przy okazji czy nie masz mokrych pokryw na zbiorniku paliwa [nieszczelne połączenia]
-
mrherod
- Bywalec
Ogólnie bak mi się leciutko ale to bardzo lekko poci. Są mokre ale leci na tyle wolno, że to co wyleci po jakimś czasie wysycha. Kiedyś mi aż kapało ale gdy chciałem się za to wziąć to nagle przestało kapać. I teraz jest spokój. Dodam, że pod króćcem, który wystaje z pompy wtryskowej, do którego dochodzi przewód paliwowy z filtra paliwa jest troche zalane. Co do wtrysków to patrząc od przodu auta to pierwszy leje ostro i jest mokro a drugi wtrysk jest tylko spocony.
M-Tech