Witam, mam problem z zegarami w bmw 318.
Mianowicie, zegary są na pokrętło i na początku kręcenie zwiększało/zmniejszało podświetlenie, później już tylko po pełnym przekręceniu się zapalały. Obecnie, nie zapalają się w ogóle.
Trzeba rozkręcić całe zegary i tam kombinować? czy da rade dostać się do samego pokrętła? bo śrubki na których są zegary są tak zjechane że żadnym śrubokrętem nie da rady ich rozkręcić.
BMW 318 TDS - zegary nie świecą
Moderator: Moderatorzy
- raven_1983
- Ekspert

- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1992
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Mazowieckie
Wyciągnij panel z regulatorem, następnie omiń regulator kabelkiem - jeśli zegary się podświetlą to do wymiany regulator.
wymieniłem cały włącznik świateł na nowy i teraz zegary świecą tylko gdy są zaświecone światła pozycyjne(jedno pociągniecie), a gdy włączam światła mijania(drugie pociągniecie) to zegary gasną. Przyczyna...?
- raven_1983
- Ekspert

Szukał bym dziury w całym tj. w włączniku świateł.
jest możliwe że nowy włącznik świateł działa, ale nie tak jak powinien?
- raven_1983
- Ekspert

Nowy w rozumieniu z fabryki czy w rozumieniu nowo kupionego na allegro?
Pierwszy - raczej mało prawdopodobne...
Drugi - może być.
Pierwszy - raczej mało prawdopodobne...
Drugi - może być.
niżej daje zdjęcie włącznika który działał ale się zepsuł.
jego nr: 61.318353508.9
Kupiłem nowy włącznik na którym zamiast 'ECE ohne NSW' piszę 'NORTH mit NSW', gdy go kupowałem to sprzedawca chciał tylko pierwsze i ostatnie cyfry nru i te się zgadzają.
Włącznik jest nowy z fabryki, wygląda na to że jest inaczej zaprogramowany, dlatego zegary świecą tylko na postojowych.
jego nr: 61.318353508.9
Kupiłem nowy włącznik na którym zamiast 'ECE ohne NSW' piszę 'NORTH mit NSW', gdy go kupowałem to sprzedawca chciał tylko pierwsze i ostatnie cyfry nru i te się zgadzają.
Włącznik jest nowy z fabryki, wygląda na to że jest inaczej zaprogramowany, dlatego zegary świecą tylko na postojowych.
- raven_1983
- Ekspert

Czy po przełączeniu na światła mijania gaśnie tylko i wyłącznie podświetlenie zegarów?
Czy również wszystkie inne podświetlenia gasną?
Jeśli wszystko zachowuje się jak by miało wyłączone podświetlenie to sprawdź co następuje.
Porównaj zachowanie włączników sprawdzając czy zamyka się obwód pomiędzy pinami:
a) 1 i 11
b) 2 i 11
Jeżeli na starym włączniku świateł dla pozycji 1 (pozycyjne) i 2 (mijania) zamknięte będą obydwa obwody, a dla nowego dla pozycji 2 zamknięte będzie tylko b to możesz za pomocą odrobiny "druciarstwa" złączyć pin 1 z 2 i powinno wszystko działać jak należy.
Czy również wszystkie inne podświetlenia gasną?
Jeśli wszystko zachowuje się jak by miało wyłączone podświetlenie to sprawdź co następuje.
Porównaj zachowanie włączników sprawdzając czy zamyka się obwód pomiędzy pinami:
a) 1 i 11
b) 2 i 11
Jeżeli na starym włączniku świateł dla pozycji 1 (pozycyjne) i 2 (mijania) zamknięte będą obydwa obwody, a dla nowego dla pozycji 2 zamknięte będzie tylko b to możesz za pomocą odrobiny "druciarstwa" złączyć pin 1 z 2 i powinno wszystko działać jak należy.
Gasną wszystkie podświetlenia. Jutro to sprawdzę bo dzisiaj już jest za późno.
Dzięki za pomoc, myślę że teraz już dam rade.
Dzięki za pomoc, myślę że teraz już dam rade.
- Diler
- Bywalec
- Seria: E36
- Model: 318tds
- Rocznik: 1996
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Lubelskie
Koledzy mi dziś również znikło podświetlenie liczników. Dodatkowo nie działa ten brzęczyk przypominający o zgaszeniu świateł przy wyjściu z auta. Światła świecą normalnie, tylko potencjometr od regulacji ściemniania był bardzo gorący. Czy to będzie jego wina?
Jedyny słuszny wybór - BMW