Witam,mam nie lada problem.
Wjechałem do garażu,zgasiłem samochód,wymontowałem stare radio,założyłem drugie i samochód już nie odpalił.
kontrolki świecą normalnie ale rozrusznik nie reaguje.
Próbowałem odpalić z pociągu ale samochód po puszczeniu sprzęgła na holu odpala i natychmiast gaśnie.
Co się mogło stać?
BMW E39 nie reaguje rozrusznik
Moderator: Moderatorzy
-
ANDRU
- Bywalec
- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525td
- Rocznik: 1995
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Wielkopolskie
Jeśli masz możliwość to podepnij spowrotem poprzednie radio w identyczny sposób jak było wcześniej.Nie wiem jak to jest ale podejżewał bym iż poprzednie radio miało coś wspólnego z imobilajzerem i teraz po jego wymontowaniu imobilajzer poprostu się nie rozbraja.
Wszystkie części do E34 TDS SEDAN
Już to robiłem ale nie ma różnicy. To radio które podpinałem też było oryginalne.
A jeszcze może coś się stało przez to że prostownik podłączyłem do plusa na kolektorze a minus pod silnik,
ale w sumie wcześniej też tak robiłem i było wszystko ok.
A jeszcze może coś się stało przez to że prostownik podłączyłem do plusa na kolektorze a minus pod silnik,
ale w sumie wcześniej też tak robiłem i było wszystko ok.
-
ANDRU
- Bywalec
Prostownik jesli podpiety byl jak opisujesz to bylo poprawnie.Sprawdz czy zbiegiem okolicznosci nie padla bateryjka w kluczyku z imobilajzerem,jesli jest tez jakas dioda na desce rozdzielczej (mysle ze powinna byc ) informujaca o stanie imobilazjzera czyli jest rozbrojony badz uzbrojony to czy po wlozeniu kluczyka do stacujki gasnie ta dioda,bo jesli mruga to poprostu z jakiegos powodu nie rozbraja sie imobilajzer i silnik nie zapali.
Nie mam żadnej kontrolki. kluczyk brałem już drugi i też nic, chyba trzeba będzie zaciągnąć betoniarke do elektro-mechanika.
Pewnie wyciągając radio rozłączył się jakiś kabelek gdzieś głębiej. Też wydaje mi się że to coś z imobilaizerem
Pewnie wyciągając radio rozłączył się jakiś kabelek gdzieś głębiej. Też wydaje mi się że to coś z imobilaizerem
- Szkodnik
- Bywalec
- Seria: E39
- Model: 525tds
- Rocznik: 1996
- Województwo: Podkarpackie
Spróbuj odpalic na krótko czyli kluczyk w pozycje 2 i kabelkiem przy rozruszniku połącz gruby przewód z cienkim. Powinien zakręcić.
Montaż sterowników centralnych zamków,alarmów, diagnostyka INPA oraz aktywacja ukrytych funkcji. Szczegóły na PW. Pozdrawiam.
-
ANDRU
- Bywalec
Tylko po co to robic i ryzykowac zwarcie skoro na samym poczatku kolega pisze ze nawet na zaciagu auto nie chodzi.Co prawda pisze ze niby odpala na chwilke i gasnie co mnie lekko zastanawia,bo albo koledze sie wydaje ze auto odpalilo albo cos mocno zepsul bo zazbrojony immobilajzer nie pozwoli na odpalenie auta nawet na zaciąg bo wowczas na co ten immobilajzer 
Koledzy już jest wszystko ok, pogrzebałem w instalacji i głęboko pod radiem w wiązkę od radia wlutowane były 2 tranzystorki jakieś własnej konstrukcji,z jednego z nich było pociągnięte zasilanie od imobilajzera. wymieniłem tranzystorek bo miał urwaną jedną nóżkę i samochód śmiga.
Dzięki za podpowiedzi. Pozdrawiam.
Dzięki za podpowiedzi. Pozdrawiam.
- raven_1983
- Ekspert

- Model: 525tds
- Rocznik: 1992
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Mazowieckie
A co to za wynalazek ktoś tam umieścił???
Wygląda na to że ktoś robił odcięcie zapłonu i z zasilania radia coś tam sobie ciągnoł. takie same kable dochodzą do odcięcia zapłonu jak do tych tranzystorków. Nie wiem czemu tak jest zrobione ale wiem na pewno że bez tego nie będzie zapalał.