Ciśnienie w układzie klimatyzacji E39
Moderator: Moderatorzy
-
Jimmi
- Bywalec
- Seria: E39
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 525tds
- Rocznik: 1998
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Śląskie
Mam pytanie...Jakie powinno być prawidłowe ciśnienie w układzie klimatyzacji bo dzisiaj byłem odgrzybić i uzupełnić gaz a gościu mi mówi że mam duże ciśnienie...chyba ze 25. To jest prawidłowo czy coś jest nie tak?? Chłodnicę klimy sprawdzałem i nie jest z zewnątrz nigdzie pozapychana. Może po prostu gościu się nie zna bo sam mówił że z BMW rzadko ma do czynienia... Klimatyzacja po zabiegu (uzupełnił 100g gazu) działa bdb...temperatura z nawiewu 6,9 st C.
BMW E39 TDS TOURING...srebrna strzała--->
- kwiatek
- Bywalec Gadulec
- Seria: E34
- Rocznik: 1996
- Województwo: Zachodniopomorskie
Ale masz 25 bar? ,ale to po stronie wysokiego cisnienia!!!, sprawdz czy ci wentylator działa?!!! . Jeśli uruchomisz klimatyzacje to powienien się właczyć wentylator na pierwszy bieg i po chwili wyłaczyc jak ciśneinie spadnie ,{ jesli jest chłodno na zewnatrz
}, jeśli jest gorąco to ciśnienie szybko rośnie , więc załaczy się 2 bieg . Dokładnie nie sprawdzałem ale chyba co sie orientuje to przy 18,5 bara załącza sie 2 bieg , czyli praca wentylatora na max.
}, jeśli jest gorąco to ciśnienie szybko rośnie , więc załaczy się 2 bieg . Dokładnie nie sprawdzałem ale chyba co sie orientuje to przy 18,5 bara załącza sie 2 bieg , czyli praca wentylatora na max.
-
Jimmi
- Bywalec
Ok...sprawdzę i odpiszę. Mam nadzieje że działa wszystko ok. 25 bar to trochę sporo ale słyszałem że w starych fordach podobno też jest wysokie ciśnienie w układzie A/C i jest prawidłowo.
BMW E39 TDS TOURING...srebrna strzała--->
-
Loona Thic
- Bywalec
- Model: 530d
Zdecydowanie ZA WYSOKIE masz ciśśnienie - jak pisał przedpiszca - przy 18 bar powinien włączyć się już DRUGI bieg wentylatora !!
Może rozerwać Ci chłodnicę, węże, znam również przypadek uszkodzenia bloku silnika ! A wszystko przez to, że nie działa Ci wentylator klimatyzacji. Podepnij pod kompa i zobacz błędy.
A do tego czasu nie włączaj klimy, nie dawaj nadmuchu na szybę i nie załączaj obiegu wewnętrznego - to wszystko powoduje załączenie sprężarki klimatyzacji. Inaczej możesz mieć sporo większe koszta...
Może rozerwać Ci chłodnicę, węże, znam również przypadek uszkodzenia bloku silnika ! A wszystko przez to, że nie działa Ci wentylator klimatyzacji. Podepnij pod kompa i zobacz błędy.
A do tego czasu nie włączaj klimy, nie dawaj nadmuchu na szybę i nie załączaj obiegu wewnętrznego - to wszystko powoduje załączenie sprężarki klimatyzacji. Inaczej możesz mieć sporo większe koszta...