zestrojenie rozrządu e39 2.5td

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

PIOTR81
Świeżak
Świeżak
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525td
Rocznik: 1999
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Śląskie

zestrojenie rozrządu e39 2.5td

Post autor: PIOTR81 »

BMW E39 td zestrojenie rozrządu

witam wszystkich mam problem odnośnie zestrojenia rozrządu w moim aucie kupiłem kompletny rozrząd firmy SWAG wsumie jutro go mi kurier dostarczy dodam ze łańcuch który napędza wałek rozrządu ledwo się trzymał masakra a na liczniku ponad 280tys po ściągnięciu pokrywy od rozrządu zobaczyłem ze stary łańcuch ten dolny nie ma tych miedzianych ogniw-nakładek czyżby był już wymieniany czy się starły te znaki druga sprawa nie wiem czy dobrze policzyłem ogniwa łańcucha przed zdemontowaniem miedzy znakami na kole pompy wtryskowej są tam znaki 4 i 6 a pomiędzy wałem korbowym mi wyszło ze jest dokładnie 12 ogniw licząc tylko zewnętrzne ogniwa każdy punkt na jednym i drugim kole dokładnie się zlewał z zewnętrznym ogniwem łańcucha czyli jest to OK tak ma być od znaku na kole pompy wtryskowej znak 6 do punktu na wale w opisie wymiany rozrządu bez zdejmowania głowicy jest napisane coś ze 11 i 12 ogniwo jest tym punktem nie rozumie tego proszę o pomoc o konkretne odpowiedzi dodam ze wał jest zablokowany na 0

Powód edycji: kolego odnośnie ustawienia rozrządu było 1000 razy pisane są również fotografie i rysunki wystarczy poszukać
Zablokowany