mam taki problem przejechalem autem od zakupu ponad 10tys km wymienilem olej ale z tego co widze na wyswietlaczu inspekcji oleju te zielone kwadraciki inspekcji nie gasna. caly czas sie pali 5 kwadracików.
czego to moze byc przycznyna i co zrobic zeby inspekcja zaczeła pokazywac automatycznie kiedy bedzie nastepna wymiana oleju. to taki problem z komputerem i zanizanie sredniego zuzycie paliwa (duze zanizanie komp pokazuje 6,9l a cpn 10l).
auto e39 tds 97r automat.
e39 inspeckja oleju problem
Moderator: Moderatorzy
-
ANDRU
- Bywalec
- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525td
- Rocznik: 1995
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Wielkopolskie
Zasadanicze pytanie to ile przejechałeś od czasu wymiany oleju?Co do przekłamywan komputera nie mam pojęcia.
Wszystkie części do E34 TDS SEDAN
- melkail
- Bywalec
- Seria: E39
- Model: 525tds
- Rocznik: 1997
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Pomorskie
od ostatniej wymiany przejechalem moze z 1000km (i nie kasowalem inspekcji) ale zanim zrobilem wymiane oleju od wczesniejszej wymiany zrobilem prawie 10tys i przez ten czas ani jeden z 5 klockow od inspekcji nie zgasl.
- adam-bmw
- Bywalec Wyjadacz
- Rocznik: 1999
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
tak to jest jak się inspekcje kasuje "spinaczem" wtedy nie ustawiasz kilometrów do następnej wymiany tylko wartość 0, aby działało to poprawnie najlepiej kasować to komputerem bo wtedy jest możliwość wybrania za ile ma być wymiana. co do samej zasady działania to prędkość gaśnięcia kwadracików uzależniona jest od stylu jazdy i innych czynników nie tylko przebiegu
- raven_1983
- Ekspert

- Rocznik: 1992
- Województwo: Mazowieckie
adam-bmw - interesujące jest stwierdzenie o ustawianiu ilości kilometrów... w której opcji INPA lub DIS to się ukrywa?
W E34 INPA ma opcję jedynie wyzerowania liczników, DIS w ogóle nie ma takiej opcji, jak będzie w E39 nie sprawdzałem.
W E34 INPA ma opcję jedynie wyzerowania liczników, DIS w ogóle nie ma takiej opcji, jak będzie w E39 nie sprawdzałem.
- adam-bmw
- Bywalec Wyjadacz
- Rocznik: 1999
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
jak kasowałem olej komputerem diagnostycznym ST6000 była właśnie opcja na ile kilometrów ma być inspekcja w tds-ie żółta zapalała się mniej więcej przy 15.000, a teraz e39 po kasowaniu spinaczem termin wymiany się zbliża wg tego co przejechałem a lampki ani drgną
- raven_1983
- Ekspert

- Rocznik: 1992
- Województwo: Mazowieckie
hm.... e34 resetowane INPA i żółtek pojawił się po 10k km.
- melkail
- Bywalec
- Rocznik: 1997
- Województwo: Pomorskie
bylem w warsztacie przy okazji przegladu klimy to kazalem komputerem skasowac obsluge i teraz kazal mi tylko czekac czy beda gasly bo inaczej nie da sie sprawdzic. gosc tylko nie mial specjalistyczengo kompa do BMW zeby sprawdzic na jaki przebieg jest ustawiona inspekcja.
Wspominal ze za granica auta jezdzace na lepszych olejach maja czasem ustawiona inspekcje na 30tys km. ale to mozna sprawdzic tylko na kompie pod BMW a niestety posiada tylko pod VW.
Wspominal ze za granica auta jezdzace na lepszych olejach maja czasem ustawiona inspekcje na 30tys km. ale to mozna sprawdzic tylko na kompie pod BMW a niestety posiada tylko pod VW.