Wymiana pompy wtryskowej
Moderator: Moderatorzy
Wymiana pompy wtryskowej
Jak wymienic pompe wtryskowa? Do jej wymontowania trzeba rozbierac rozrzad czy mozna ja wyjac bezposrednio i wsadzic nowa?
Tak sie sklada ze musze sam to zrobic bo bylo by to chore zeby ja jako mechanik co prawda jeszcze mlody oddawal auto do innego mechanika :/ Bo rozrzad juz przerabialem w tedku i wtedy doiscie do kola od pompy jest rewelacyjne. Tylko zastanawiam sie czy jak wyjme sama pompe to lancuch ulegnie poluzowaniu i czy moga zaisc jakies komplikacje typu przeskoczenia zebow i czy uda mi sie spowrotem wcelowac pompe na na klin w kole. Zestaw blokad posiadam swoj osobisty bo dorabialem sobie na politechnice na orginalnym wzorcu. Takze zwracam sie o rade. Bynio211 chcetnie bym z toba porozmawial ale niestety nasze rozmowy musimy prowadzic tutaj bo jestem z zach-pomor. ze szczecina to kawalek jest a ja pracuje i nie mam na to czasu.
Tylko mam zagwozdke bo kolega mechanik z ktorym nie mam teraz kontaktu na nieszczescie wymienial pompe w oplu omega bez zdejmowania rozrzadu itd i mu sie udalo ale za miesiac klijet przyjechal ponownie zeby wyjac pompe do uszczelnienia bo cieknie i po uszczelnieniu zamontowal ja i zaczely sie u niego cyrki z nierowna praca(niskie falujace obroty, kopci na czarno) prawdopodobnie przeskoczyl mu lancuch rozrzadu. Dlatego stad te pytanie czy zeby wyjac i zamointowac pompe jest potrzebne dostanie sie do rozrzadu? i z tego co wiem jak wymienial jedna pompe na druga to nie uzywal zegara do wtrysku tylko zamontowal druga uzywana pompe na te same slady co byla stara. I gdakal normalnie a po uszczelnieniu wlasnie zaczely sie przeboje. Tego zegara nie da sie jakos pominac badz go czyms zastapic?
jak dobrze spasuje na klinie to nie ma prawa sie nic stac, najlepiej jak byś dał nowy klin na pompe to jeszcze lepiej , bo ja jak pierwszy raz to robiłem , to zostawiłem na tym samym klinie i stało sie strasznie penkło koło zebate pompy wtryskowej, bo klin juz zle wyglądał a nie miałem nowego , i musiałem wszystko rozbierać
A to juz przerabialem z niejednym dieslem
W miare mozliwosci zawsze staram sie znalesc nowy klin. To wiem co przezywales jak musiales sie dostawac do rozrzadu :/ Najgorszy jest zas sam koniec jak dostałes sie do rozrzadu bez sciagania glowicy i miski olejowej i przy montarzu to uczucie czy uszczelka miedzy rozrzadem a pompa wody bedzie trzymac
Na szczescie kolo pompy wtryskowej mozna kupic oddzielnie bez calego rozrzadu..! Gorzej bylo by jakby inne kolo strzelilo wtedy juz caly komplet. A takto kolo pompy z orginalu BMW to wydatek 140zl. Tylko zastanawia mnie czy jak wyjme pompe czy kolo sie nie przesunie na klinie np w dol bo pamietam jak wymienialem rozrzad to zeby zalozyc lancuch to musialem skrecic kolo pompy i obracac ja za nakretke w prawo zeby dolne kolo walu korbowego wskoczylo na klin. i czy klin na pompie nie ustawi sie w gore albo w dol a klin na kole bedzie pomiedzy bo wtedy bedzie ciężko wycelowac a lepiej nie obracac walem bo faktycznie moze przeskoczyc.
ustaw sobie GMP zablokuj na kole zamachowym i wtedy masz klin skierowany do gory , jak wyciągniesz pompe to klin tez bedzie skierowany do gory , i są tam przeciez prowadnice i napinacze ,wiec to nie ma prawa nic opaść ,wiem to po sobie bo pompe nie raz wyciągałem i nic sie takiego nie stało , tylko miałem problem za pierwszym razem z tym klinem
Witam jestem wlasnie po wymianie pompy wtryskowej(kupilem urzywke) i kulalo wszystko elegancko do momentu kiedy nie zobaczylem wycieku :/ Po doswiedczeniu po wymianie postanowilem jechac ja zareklamowac po czym firma odeslala mnie na gwarancji do pompiarza. Pompiarz ja sprawdzil i uszczelnil po zamontowaniu zaczely sie cyrki. Miuanowicie auto dlugo trzeba krecic zeby zapalilo(zimny silnik) W momencie gdzy zapali faluja obroty miedzy 500-800. Probowalem ustawiaqc kat wtrysku pompa i bez zmian a na dodatek dzisiaj juz wogole nie chce zapalic..! Srawdzilem juz szczelnosc ukladu paliwowego nowy filter paliwa nowe przelewy i nic. Czy ktos juz mial taki problem?
[ Dodano: Czw Paź 09, 2008 11:56 pm ]
Problem rozwiazany po uszczelnianiu pompiarza rozlutowal sie w srodku jeden styk od przewodow i mimo iz stykaly ze soba to przy pracy silnika wpadaly w drgania co powodowalo nierowna prace silnika
[ Dodano: Czw Paź 09, 2008 11:56 pm ]
Problem rozwiazany po uszczelnianiu pompiarza rozlutowal sie w srodku jeden styk od przewodow i mimo iz stykaly ze soba to przy pracy silnika wpadaly w drgania co powodowalo nierowna prace silnika
-
e-36m43/e-46m47
- Świeżak

- Seria: E46
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 320d
- Rocznik: 2002
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Zachodniopomorskie
Koleżko sorry ze pytam o tak błache pytanie, jak złapać punkt GMP i jak zblokować rozrząd bez specjanych narzedzi????bynio211 pisze:ustaw sobie GMP zablokuj na kole zamachowym i wtedy masz klin skierowany do gory , jak wyciągniesz pompe to klin tez bedzie skierowany do gory , i są tam przeciez prowadnice i napinacze ,wiec to nie ma prawa nic opaść ,wiem to po sobie bo pompe nie raz wyciągałem i nic sie takiego nie stało , tylko miałem problem za pierwszym razem z tym klinem
[ Dodano: Nie Sie 09, 2009 5:55 pm ]
Koleżko doczekałes sie tej fotki, czy ten klucz wygląda tak??JaroKorn pisze:Hej. Czy ktoś może podać jakiś link, abym wiedział jak wygląd klucz do blokady rozrządu? Czeka mnie wyjęcie pompy w tds-ie. Dzieki
[ Dodano: Czw Paź 30, 2008 11:29 pm ]
Monroe, Hej . Prześlij mi jakąś fotkę tego klucza do blokady rozrządu. Dzięki!!
http://allegro.pl/item705565418_klucz_d ... salny.html
604 598 633
- pawel1771
- Bywalec
- Seria: E34
- Model: 525tds
- Rocznik: 1993
- Województwo: Małopolskie
Wymiana pompy wtryskowej
witam mi tez sie poci pompa le na szczescie mam drugi silnik i chce przełozyc pompe i nasówa mi sie pytanie jak odkrecic sróbe mocujaca koło zebate na pompie? z gory dzieki za odpowiedz
- raven_1983
- Ekspert

- Rocznik: 1992
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Mazowieckie
Wymiana pompy wtryskowej
O ile nie pomieszałem czegoś w pamięci to:
1. Odkręcasz "dekiel" ramienia napinacza
2. Zdejmujesz ramie napinacza
3. Wykręcasz tuleję na której siedzi ramie
4. Odkręcasz śrubę na wale pompy
1. Odkręcasz "dekiel" ramienia napinacza
2. Zdejmujesz ramie napinacza
3. Wykręcasz tuleję na której siedzi ramie
4. Odkręcasz śrubę na wale pompy
- kajak
- Świeżak

- Seria: E39
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Rocznik: 1998
Wymiana pompy wtryskowej
nie lepiej uszczelnić całą pompę? Skąd dokładnie masz wyciek? pozdro!!!pawel1771 pisze:witam mi tez sie poci pompa le na szczescie mam drugi silnik i chce przełozyc pompe i nasówa mi sie pytanie jak odkrecic sróbe mocujaca koło zebate na pompie? z gory dzieki za odpowiedz
Dodano: 18 Maj 2010 21:44
Na szczęście tds-ik jest tak przemyślany, że chcąc wymienić pompę nie trzeba dobierać się do rozrządu( w sensie rozpinać łańcuchów, zdejmować przedniego dekla) . Jeśli masz jakiekolwiek pojęcie o tym silniku to powinieneś sobie poradzić, jeśli chodzi o specjalistyczne graty to potrzebujesz( jeśli oczywiście chcesz mieć 100%wą pewność, że wszystko jest ustawione jak należy):Monroe pisze:Jak wymienic pompe wtryskowa? Do jej wymontowania trzeba rozbierac rozrzad czy mozna ja wyjac bezposrednio i wsadzic nowa?
- przykład na wałek rozrządu,
- ściągacz pompy wtryskowej,
- kołek blokujący wał korbowy,
- czujnik zegarowy.
- pawel1771
- Bywalec
Wymiana pompy wtryskowej
jeszcze dokładnie nie wiem ale juz mi troche obroty faluja i jest problem na ciepłym. a ten dekiel to sciagne bez odkrecania wentylatora?
- raven_1983
- Ekspert

Wymiana pompy wtryskowej
Wentylator siedzi na 3 śrubkach - bez problemu odkręcisz i zdejmiesz i masz pewność, że nie uszkodzisz w procesie dalszych robót.
Jeżeli pytasz o dekielek ramienia napinacza to będzie ciasno bez zdjęcia wiatraka, jeśli o pokrywę rozrządu to bez ruszenia głowicy i/lub miski nie zdejmiesz... i nie masz zdejmować.
Jeżeli pytasz o dekielek ramienia napinacza to będzie ciasno bez zdjęcia wiatraka, jeśli o pokrywę rozrządu to bez ruszenia głowicy i/lub miski nie zdejmiesz... i nie masz zdejmować.
- pawel1771
- Bywalec
Wymiana pompy wtryskowej
a który to jest ten dekielek ramienia napinacza ? prosił bym o zdjecia . Ogladałem dzis moja pompe i sa dwa problemy:
1)leje sie gdzies z dołu (pod sterownikiem pompy jest sucho) prawdopodobnie z elementu zaznaczonego na zdjeciu
2) mam drugi silnik i jest w nim pompa z koncówka nr 995 a w starym silniku mam koncówke na pompie 994 i pytanie czy jak by mi padł ten stary silnik to jak załoze ten nowy silnik z innymi numerami pompy to czy bedzie mi to działało chodzi mi o wszystkie wtyczki, komputer itp.
1)leje sie gdzies z dołu (pod sterownikiem pompy jest sucho) prawdopodobnie z elementu zaznaczonego na zdjeciu
2) mam drugi silnik i jest w nim pompa z koncówka nr 995 a w starym silniku mam koncówke na pompie 994 i pytanie czy jak by mi padł ten stary silnik to jak załoze ten nowy silnik z innymi numerami pompy to czy bedzie mi to działało chodzi mi o wszystkie wtyczki, komputer itp.
- raven_1983
- Ekspert

Wymiana pompy wtryskowej
Zaznaczony fragment to pokrywka regulatora wyprzedzenia kąta wtrysku.
Po drugiej stronie pompy jest podobna - pod nimi siedzą zwykłe oringi... i niekiedy na nich się rozcieknie.
Da się to wymienić bez wyciągania pompy, a uszczelki drogie nie są.
Ad dekielka... ogólnie nie spodziewałem się żadnych problemów wszak ramię napinacza jest jedno... a w nim tylko jeden element wkręcany w tuleję... no ale dla pełnej jasności:
http://bmwfans.info/parts/catalog/E34/S ... lternator/
element numer 4.
Jeśli druga pompa ma inny nastawnik to plug&play nie będzie... jeżeli ma immobilizer to również nie będzie plug&play.
Po drugiej stronie pompy jest podobna - pod nimi siedzą zwykłe oringi... i niekiedy na nich się rozcieknie.
Da się to wymienić bez wyciągania pompy, a uszczelki drogie nie są.
Ad dekielka... ogólnie nie spodziewałem się żadnych problemów wszak ramię napinacza jest jedno... a w nim tylko jeden element wkręcany w tuleję... no ale dla pełnej jasności:
http://bmwfans.info/parts/catalog/E34/S ... lternator/
element numer 4.
Jeśli druga pompa ma inny nastawnik to plug&play nie będzie... jeżeli ma immobilizer to również nie będzie plug&play.
- pawel1771
- Bywalec
Wymiana pompy wtryskowej
dzieki wielkie. Ta pokrywe moge odkrecic bez obawy ze wypadnie tam jakas sprezynka albo cos innego?