Od poniedzialku jestem (przez przypadek) szczesliwym wlascicielem zestawu glosnikowego (narazie tylko na przod, ale i na tyl tez przyjda takie same) Hertz ESK 130mm (tweeter, woofer i zwrotnice, wszystko hertz)
(kupilem bo byla promocja w skelpie i sprzedawali po kosztach )
Moje pytanie do osob, ktore juz cos podobnego robily:
Jak wygluszyc w najlepszy sposob przednie miejsce na woofery, zeby nie tracic na midbasie?? czy wstawiac tam mala komore (np taka puszke jak sa w glosnikach w tylnej polce), czy wystarczy tylko wylozenie matami??
Narazie graja pod samym radio JVC KDG 722, ale za miesiac napedzac je bedzie wzmacniacz blaupunkta
dodam ze chodzi o jakosc dzwieku, nie o to zeby mnie na chodniku bylo slychac
[E34] Wygłuszenie przednich wooferów
Moderator: Moderatorzy
-
dj cross
- Bywalec
- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1994
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Mazowieckie
Ja bym tam dołożył dystanse... znajdziesz je na allegro dedykowane do przednich wooferów... no i dobra mata Tylko nie za 7zł sztuka...
Ale ty się lepiej znasz to powinieneś wiedzieć...
P.S ja bym stawiał na coś z dls jak ma to grać...
Ale ty się lepiej znasz to powinieneś wiedzieć...
P.S ja bym stawiał na coś z dls jak ma to grać...
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
- Rocznik: 1995
- Województwo: Lubuskie
wiec po co cos doradzasz??dj cross pisze:ty się lepiej znasz to powinieneś wiedzieć...
Nie bede wkladac innych jak hertz, bo te juz kupilem i nie potzrebne mi napier...e, tylko muzyka, choc te ktore juz mam potrafia mocno zagrac jak na 130mm
- raven_1983
- Ekspert

- Rocznik: 1992
- Skrzynia biegów: Automatyczna
Jak te hertze grają w chwili obecnej i co chciał byś poprawić? (tj. co w obecnym brzmieniu tobie nie odpowiada?)
Te puszki w tylnych głośnikach nie są takie małe - mają przelot do bagażnika.
W przypadku przednich mógł byś próbować uszczelnić boczek do elementów karoserii - wnęka w którą wchodzi głośnik jest w pewnym stopniu wytłumiona już fabrycznie.
Zastanawiałem się sporo nad wytłumianiem i tak dalej, ale jak złożyłem do kupy to mi się już nie chciało w to bawić.
Te puszki w tylnych głośnikach nie są takie małe - mają przelot do bagażnika.
W przypadku przednich mógł byś próbować uszczelnić boczek do elementów karoserii - wnęka w którą wchodzi głośnik jest w pewnym stopniu wytłumiona już fabrycznie.
Zastanawiałem się sporo nad wytłumianiem i tak dalej, ale jak złożyłem do kupy to mi się już nie chciało w to bawić.
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
no wlasnie, wytlumienie jest tam i to nawet grube juz z fabryki, ale zastanawiam sie nad wlozeniem jakiejs puszkki zeby kick down byl jeszcze lepszy i zestrojenie skrzynie z glosnikami w aucie bylo jak njmniej wyczowalne
teraz (bez wzmacniacza) hertz'e graja bardzo czysto, lepiej jak nokie fabryczne, ale prawdziwy efekt bedzie dopiero pod wzmacniaczem
teraz (bez wzmacniacza) hertz'e graja bardzo czysto, lepiej jak nokie fabryczne, ale prawdziwy efekt bedzie dopiero pod wzmacniaczem
- raven_1983
- Ekspert

Grać będą tak samo... tylko nie będą "pierdzieć" jak dasz głośniej.
"Puszki" bym sobie odpuścił - sens pudła rezonansowego o pojemności równej szklance wody jest co najwyżej znikomy.
Puszkę masz fabrycznie - ew. zaklej drobne otwory w nadkolu i tyle.
"Puszki" bym sobie odpuścił - sens pudła rezonansowego o pojemności równej szklance wody jest co najwyżej znikomy.
Puszkę masz fabrycznie - ew. zaklej drobne otwory w nadkolu i tyle.
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
wlasnie nie mam "puszki" na przodzie, jest tam taka dosc gruba mata filcowa w ksztalcie prostopadloscianu.
Puszki sa w tylnej polce i poewiem ze graja duzo lepszym midem jak te w nogach, dlatego mysle nad wlozeniem czegos takiego na przod, ewentualnie dorobic samemu
Puszki sa w tylnej polce i poewiem ze graja duzo lepszym midem jak te w nogach, dlatego mysle nad wlozeniem czegos takiego na przod, ewentualnie dorobic samemu
- raven_1983
- Ekspert

Eh... z tyłu nie ma żadnych puszek tylko plastikowe kielichy montażowe z dziurą przelotową do bagażnika.
Z przodu nie ma kielichów montażowych bo nie ma takiej potrzeby - pudłem rezonansowym jest karoseria (cała wnęka która jest wyklejana fabrycznymi matami).
Założenie małych puszek sprawi, że głośnik będzie grał fatalnie.
Z przodu nie ma kielichów montażowych bo nie ma takiej potrzeby - pudłem rezonansowym jest karoseria (cała wnęka która jest wyklejana fabrycznymi matami).
Założenie małych puszek sprawi, że głośnik będzie grał fatalnie.
- adam-bmw
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E39
- Rocznik: 1999
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
w e34 cały słupek pełni role puszki, gdybyś zamontował coś mniejszego pod głośnik to tak jak pisał raven będą pierdzieć jak dasz głośniej, montuj w fabryczne miejsca normalnie w to filcowe korytko ono pełni role wytłumienia żeby blacha nie rezonowała , jak montowałem w e36 zestaw focala to tak jak fabryczne osadziłem i graja świetnie, zwrotnica robi swoje a jak dołożysz wzmacniacz to będzie jeszcze lepiej