oszukujący wskażnik paliwa

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

krzysiek525
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1993
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Dolnośląskie

oszukujący wskażnik paliwa

Post autor: krzysiek525 »

Od niedawna posiadam e34 525 tds mam problem ze wskażnikiem paliwa ,spada do 15 l i poniżej nie wskazuje ,wymieniłem czujnik poziomu paliwa i nic nie pomogło .Może ktoś miał podobny problem i się z tym uporał? Proszę o pomoc .
arcabuz
Bywalec
Województwo: Śląskie

Post autor: arcabuz »

Moja rada dla wszystkich posiadaczy TDSa jest taka że trzeba utrzymywać stan paliwa po wyżej 20 litrów. Ja jak już mam ok 30 litrów to tankuję bo w przeciwnym razie różne cyrki się dzieją z tego co czytałem na innych forach :mrgreen:
Łukasz
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 318tds
Rocznik: 1996
Województwo: Lubelskie

Post autor: Łukasz »

nie wiem po co koniecznosc utrzymywania takiego poziomu paliwa- mi dzis własnie sie rezerwa zapalila ale "cyrków" niema:)
kosma
Bywalec

Post autor: kosma »

No ja tak samo mam różny stan paliwa w baku i tę nie zaobserwowałem jakichkolwiek wariacji, tak samo często świeci mi rezerwa bo lubie wyjeżdzić paliwo do "zera" i nic się nie dzieje.
Obrazek
Obrazek
HoodY
Bywalec

Post autor: HoodY »

u mnie jest tak samo ostatnio sie przekonałem gdyz planowalem wyjazd do zielonej gory na wskazniku mialem ok 20L paliwa noi po przejechaniu ok 8km zakonczyła sie moja wyprawa na zakupy mam dokladnie to samo ze od jakiegos czasu nie swieci mi sie rezerwa wogole do niej nie dochodzi wskaznik tez niewiem o co kaman pozajednym zeby pamietac ze nie moge miec ponizej 20L w zbiorniku.:)
GREG.
Bywalec
Seria: E90-93
Model: 320d
Rocznik: 2010
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: GREG. »

U mnie auto stawało gdy na wskazniku było około 15 litrów. pomogła wymiana pompki paliwa w zbiorniku paliwa. teraz wskazówka schodzi do konca,zapala się rezerwa i moge wyjezdzic paliwo do zera, ale staram się tego nie robić.
GREG

BMW e90 320d, e46 320d . Było e39TDS , BMW e46 2,0d , e61 530d
colin2736
Bywalec

Post autor: colin2736 »

To niestety taka przypadłośc tds-ów i nie tylko, staraj sie po prostu przyzwyczaic do tego aby miec więcej niż 20 litrów. Jest tego jedna zaleta nie przegrzejesz pompki paliwa w baku. :wink:
A tak na poważnie mam ten sam problem wskaźnik paliwa staje mi na ok. 15-20 litrach i wydaje mi sie że jeśli ci auto nie gaśnie i nie traci mocy przy tym poziomie paliwa,to nie ma sensu z tym walczyc. Mam dwuch kuzynów co też mają bety tylko że w benzynie i oni mają podobny problem :roll:
krzysiek525
Bywalec

widać że nie ma na tą chorobe lekarstwa poprostu trzeba nauczyc się z tym jezdzić i jak wskazuwka się zatrzyma na 15litrach to tak jakby zapaliła się rezerwa i do tankowania! Z drugiej strony to męczy umysł ze w mojej beci nie wszystko działa tak jak powinno :sad:
Awatar użytkownika
Deacon
Bywalec Wyjadacz
Rocznik: 2005

Post autor: Deacon »

heh mam to samo, wskazowka staje ponizej 20l i nie leci juz w dol. ja mam na to taka rade, ze jak sie ma pelny OBC to sprawdzam sobie na nim ile mam jeszcze paliwa a baku :)
pozatym, musze kiedys wykrecic pompke z baku i ja przeczyscic. moze sie filterek zapaskudzil czy cos.
krzysiek525
Bywalec

ja nie mam obc i jestem zdany na wyczucie :sad:
HoodY
Bywalec

Post autor: HoodY »

pozatym, musze kiedys wykrecic pompke z baku i ja przeczyscic. moze sie filterek zapaskudzil czy cos.[/quote]

A gdzie ten filterek jest w tej pompce w którym miejscu wiadomo cos na ten temat..??
Awatar użytkownika
Deacon
Bywalec Wyjadacz

Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Seria: E81-88
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: Nie mam
Województwo: Poza Polską
Kontakt:

Post autor: rexman »

Czyściłem ten filterek,bo mi autko bardzo kopciło. :cool: :wink:
Awatar użytkownika
Deacon
Bywalec Wyjadacz

i przestalo kopcic po wyczyszczeniu? mozesz napisac po krotce co i jak?? czy trudno wyciagnac pompke? trzeba odpinac te wszystkie kabelki i wezyki?
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Kontakt:

Oczywiscie,że przestało kopcić. :cool:
Czynność wyjęcia pompki paliwowej jest łatwa.Szkoda nawet pisać.Jedynie trzeba troszkę cierpliwości i czasu(ok.1 godz.).Uważaj tylko na wężyki (2 gumowe)żeby przy montażu nie zamienić.
Całe to ustrojstwo znajduje się w bagażniku pod wykładziną po prawej stronie.
Potrzebny Ci będzie na pewno śrubokręt"krzyżak"i"płaski",kombinerki,pędzel,szmata,rekawiczki gumowe, a nawet młotek. :cool:
Dobrze by było,żeby paliwa było jak najmniej w zbiorniku,bo być może trzeba będzie "zebrać"brud z dna.
Próbowałem kiedyś spuścić paliwo wężem mając nadzieję,że brud "wyjdzie" ale niestety nie. :shock:
Resztę trzeba było wyciagnąć zanurzając szmatę(czystą).O dziwo bardzo łatwo poszło.Brud "łapał"się szmaty i nie trzeba było zbiornika wycierac do sucha.
Czynności takie miałem "okazję" :twisted: wykonywać nie raz.I to w tym samym aucie.
Jeśli gdzieś "nabyliśmy" sporo osadu,to jeden taki zabeg nie wystarcza.(dno zbiornika podzielone jest na komory). :cool: :wink:
Aha,do sitka od pompki zazwyczaj jest "przyklejony korzuch". :neutral:
Awatar użytkownika
Deacon
Bywalec Wyjadacz

dzieki :) jak tylko bede mial troche wolnego to sie zabieram za to ustrojstwo :)

EDIT:

jestem juz po sprawdzeniu pompki w baku. wyjecie banal, wlozenie ciut gorzej bo trzeba wsadzic lape do baku i trafic w odpowiednie miejsce ale pare minut i da rade. jak sie okazalo, filterek byl czysciutki, ani grama osadu, nie musialem go nawet przedmuchiwac, na dnie zbiornika czysciutko, zero jakiegos szlamu czy piachu. chcialem sprawdzic czujnik poziomu ale to dranstwo nie da sie rozebrac na czesci pierwsze. w srodku jest taka zylka metalowa na calej dlugosci i po niej jezdzi plywak, tyle widac przez szparki ale nie rozbietralem tego. poskladalem wiec do kupy i dalej mi wskaznik staje na 20l.
łasuch
Świeżak
Świeżak

Post autor: Å‚asuch »

ja terz u siebie takowa czynnośc czyszczenia przeprowadzałem wskaźnik da sie rozebrac bez problemu :D biała rurka z czujnikiem w srodku jest w takiej któtkiej czarnej trzeba ta czarną delikatnie rozgiąć tylko nie połamać i wyjdzie :D też miałem problem ze wskaźnikiem jak sprawdzalem cos mnie zaciekawiło mianowicie po wlaniu ropy do białej rurki (oczywiscie palcem trzeba zatkać dziurę po śrubce na srodku :D ) paliwo zeszło tylko do poziomu kiedy zaczyna sie to wieksze okrągłe pudelko u mnie koloru żołtego bodajże żeby uchodziło dalej musiałem poprzechylać całość ale przecież jak jest zamontowany wskaźnik tak się nie da więc zacząłem sie dobierać do tego pudełka na dole niestety ta część już jest nierozbieralna no bynajmniej mi się nie udało więc skończyło sie na tym że na samym dole zrobiłem dodatkową malutką dziurkę i chyba cos sie poprawiło bo nawet rezerwa sie zapaliła przejechałem sie zgasła ... potem jak próbowałem wjeżdżdżać do garażu gdzie auto chwile stalo na spadzie przodem wyżej znów sie zapaliła więc chyba dziala narazie aczkolwiek nie biore odpowiedzialnosci jeżeli ktos to zrobi i nie będzie działać :P pozdro

[ Dodano: Pią Lis 28, 2008 12:27 am ]
sorki za orty ale mam nie polską klawiature a brat zabrał moją przenosna i juz miałem dosc poprawiania :/
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Kontakt:

No to ja jeszcze słówko,bo :evil: w szczegółach tkwi...
Otóż kolegom nie udało się dostać do środka tej białej rurki(plastikowej),gdzie właśnie jest ten właściwy pływak.(na żyłce czy na strunie).
Mnie też się udało wyjąć tylko tę białą rurę z tej czarnej. :mrgreen:
Na początku płukałem(ON) i troszkę wypłynęło nieczystości.I już wydawało się czyste.
Jednak,gdy dmuchnąłem (sprężonym powietrzem) miejsca do których zamierzałem się dostać,to jeszcze trochę brudu wyleciało.
Pomogło! :wink:
Już trzeci rok wskażnik "pokazuje" jak należy. :smile:
BMWuser
Świeżak
Świeżak

re

Post autor: BMWuser »

Witam, to moj pierwszy post bo jestem u Was "świeżakiem" ale od czegoś trzeba zacząć.
Zatem jeśli chodzi o wskażnik paliwa w moim tds to sprawa wygląda tak , że jeśli wskażnik spadnie poniżej 20l to pojawia się problem z odpalaniem. Bez względu na porę dnia i roku jesli auto z takim stanem zostawię na noc to wiem , że rano będę ją dlugo kręcił zanim odpali. Sprawdziłem , że jadąc przy takim poziomie wskazówka zejdzie aż do rezerwy i zapali się kontrolka, więc wskażnik raczej nie przekłamuje.
Kiedyś miałem okazję pojeżdzic trochę 850 w automacie i tam przy niskim stanie paliwa auto kompletnie przestawało przyspieszać. Uznałem więc i nawet nie myślę o tym aby dowiedzieć się prawdy...
Po prostu zawsze mam 25+ w zbiorniku i problem nie istnieje...
ŁYSYYY
Bywalec
Seria: E36
Model: 325tds
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Małopolskie

Post autor: ŁYSYYY »

Witam! Pewnie masz pompke w baku do wymiany dlatego niechce ci odpalac poniżej 20l. Pozdro!
ODPOWIEDZ