[E34] Lampka rezerwy
Moderator: Moderatorzy
[E34] Lampka rezerwy
Witam.
Posiadam BMW 524TD.
I mam pytanie.
Czemu nie świeci mi się rezerwa??
żarówkę sprawdziłem i jest dobra.
Po włączeniu zapłonu powinna się na chwile zaświecić ale nawet nie mrugnie. Nawet przy braku paliwa się nie świeci!
W czym morze być problem nie zapalenia się jej.
Proszę o pomoc.
Posiadam BMW 524TD.
I mam pytanie.
Czemu nie świeci mi się rezerwa??
żarówkę sprawdziłem i jest dobra.
Po włączeniu zapłonu powinna się na chwile zaświecić ale nawet nie mrugnie. Nawet przy braku paliwa się nie świeci!
W czym morze być problem nie zapalenia się jej.
Proszę o pomoc.
- raven_1983
- Ekspert

- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1992
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Mazowieckie
[E34] Lampka rezerwy
Skoro żarówka jest dobra to może być np. uszkodzona płytka w zegarach.
[E34] Lampka rezerwy
To by mi nie świeciła reszta na zegarach.
- raven_1983
- Ekspert

[E34] Lampka rezerwy
Skoro wiesz lepiej to może napisz co jest przyczyną?
Lub podziel się dlaczego uszkodzenie jednej ścieżki do akurat tej lampki miało by uziemić WSZYSTKIE kontrolki...
Przykro mi - szklana kulka wyjechała na urlop i nie jestem w stanie wróżyć.
Zrób test zegarów, jeśli się nie zapali to przepalona lub problem z zegarami.
Jeśli się zapali to może brakować styku na obwodzie pływaka.
Lub podziel się dlaczego uszkodzenie jednej ścieżki do akurat tej lampki miało by uziemić WSZYSTKIE kontrolki...
Przykro mi - szklana kulka wyjechała na urlop i nie jestem w stanie wróżyć.
Zrób test zegarów, jeśli się nie zapali to przepalona lub problem z zegarami.
Jeśli się zapali to może brakować styku na obwodzie pływaka.
[E34] Lampka rezerwy
Aha. Ok. Sprawdzę zegary i napisze czy Ścieszka przepalona,
- raven_1983
- Ekspert

[E34] Lampka rezerwy
Zacznij od testu zegarów i upewnienia się, że żarówka jest sprawna.
[E34] Lampka rezerwy
Zegar jest dobry i Ścieszki też, żarówkę wymieniłem na nowa. Paliwa mam w baku 3 litry i dalej nie świeci :/
Znalazłem cos takiego na innym forum :
Znalazłem cos takiego na innym forum :
Może to być przyczyna?W 524 jest problem z wybieraniem paliwa ponizej 20 litrow. Powoduja to nieszczelnosci polaczen przewodow paliwowych do pompy paliwa wstepnej. Stad nie wlacza ci sie rezerwa gdyz paliwo jest w zbiorniku tylko pompa nie potrafi go wybrac ze zbiornika
- raven_1983
- Ekspert

[E34] Lampka rezerwy
Opisany problem polega na tym, że paliwo w baku jest a auto gaśnie jak by nie było.
Jeżeli w czasie testu zegarów nie zapala się lampka od poziomu rezerwy to zegary nie są "dobre".
Jeżeli w czasie testu zegarów nie zapala się lampka od poziomu rezerwy to zegary nie są "dobre".
[E34] Lampka rezerwy
Rezerwa zapala się w czasie testów zegara. Ale jak podepnę pod auto to nie świeci!
- raven_1983
- Ekspert

[E34] Lampka rezerwy
Jak rozumieć "jak podepnę pod auto"?
Przecież test zegarów robi się bez wyjmowania czegokolwiek z auta...
Niezależnie od tego - pozostała do sprawdzenia ścieżka od zegarów do pływaka w baku i ew. sam pływak.
Przecież test zegarów robi się bez wyjmowania czegokolwiek z auta...
Niezależnie od tego - pozostała do sprawdzenia ścieżka od zegarów do pływaka w baku i ew. sam pływak.
[E34] Lampka rezerwy
reven_1983, a pomógł byś mi też przy tym bo nie mogę znaleźć przyczyny: http://bmw-diesel.pl/viewtopic.php?f=15&t=4731
A z tymi kablami pobawię się jutro i zobaczę co i jak i dam znać
A z tymi kablami pobawię się jutro i zobaczę co i jak i dam znać
- 2Ya
- Bywalec
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Rocznik: 1995
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Wielkopolskie
[E34] Lampka rezerwy
Problem pewnie będzie w przewodach (kablach),które przechodzą pod tylną podłoga auta,a nad tylnym zawieszeniem z prawej strony (pasażer).
Przynajmniej tak u mnie było i z rezerwą i z wskazówką i z vss (czujnikiem do licznika) - po prostu skruszały i straciły przewodność.
Sprawdź czy przewód/kabel,od poziomu rezerwy ma przejście,od wtyczki w czujniku do kabla pod tylna kanapą (taki odcinek styka,bo pod kanapą nie ma co skruszeć w środku auta).
Musisz ustalić,który przewód za co odpowiada albo przestrzelić je wszystkie na odcinku ; czujnik paliwa - wiązka ,która wchodzi do środka auta za akumulatorem.
Także miernik w łapy,ciągłość obwodu i wbijasz się końcówkami w przewody (3 lub 4 kable jak dobrze pamiętam).
Na teście zegarów i u mnie również wszystko grało i przyczyną,była przerwa w obwodzie.
Mam nadzieję,że coś pomogłem
Pozdro.
Przynajmniej tak u mnie było i z rezerwą i z wskazówką i z vss (czujnikiem do licznika) - po prostu skruszały i straciły przewodność.
Sprawdź czy przewód/kabel,od poziomu rezerwy ma przejście,od wtyczki w czujniku do kabla pod tylna kanapą (taki odcinek styka,bo pod kanapą nie ma co skruszeć w środku auta).
Musisz ustalić,który przewód za co odpowiada albo przestrzelić je wszystkie na odcinku ; czujnik paliwa - wiązka ,która wchodzi do środka auta za akumulatorem.
Także miernik w łapy,ciągłość obwodu i wbijasz się końcówkami w przewody (3 lub 4 kable jak dobrze pamiętam).
Na teście zegarów i u mnie również wszystko grało i przyczyną,była przerwa w obwodzie.
Mam nadzieję,że coś pomogłem
Pozdro.
[E34] Lampka rezerwy
Zrobiłem tak.
Wymieniłem kable na nowe i puściłem środkiem ( wymieniłem wszystkie bo szły tam 5 kabelków) i nic rezerwa jak nie świeciła to nie świeci! Pływak jest dobry. Jak się robi test zegarów?? Bo może źle zrobiłem albo inaczej :/
Wymieniłem kable na nowe i puściłem środkiem ( wymieniłem wszystkie bo szły tam 5 kabelków) i nic rezerwa jak nie świeciła to nie świeci! Pływak jest dobry. Jak się robi test zegarów?? Bo może źle zrobiłem albo inaczej :/