Montaż klimatyzacji
Moderator: Moderatorzy
-
pawelp
- Bywalec
- Seria: E39
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 530d
- Rocznik: 2000
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Opolskie
Montaż klimatyzacji
Klimę montuje chyba najzwyklejsza doszedł tylko przycisk od klimy i obiegu zamkniętego znaczy się ręczna
Niestety nie wiedziałem że koło trzeba dobrać do sprężarki.
Montowałem wczoraj sprężarkę i wygląda ona mniej więcej tak
http://allegro.pl/item1017939591_bmw_e3 ... denso.html
wcześniej miałem taką sprężarkę
http://allegro.pl/item1047695408_bmw_e3 ... ml#gallery
od razu widziałem że nie ma szansy na połączenie z kołem napędowym i udało mi się wymienić.
Będę szukał koła w okolicy, wtedy sprawdzę przy kupnie.
Niestety nie wiedziałem że koło trzeba dobrać do sprężarki.
Montowałem wczoraj sprężarkę i wygląda ona mniej więcej tak
http://allegro.pl/item1017939591_bmw_e3 ... denso.html
wcześniej miałem taką sprężarkę
http://allegro.pl/item1047695408_bmw_e3 ... ml#gallery
od razu widziałem że nie ma szansy na połączenie z kołem napędowym i udało mi się wymienić.
Będę szukał koła w okolicy, wtedy sprawdzę przy kupnie.
- raven_1983
- Ekspert

- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1992
- Województwo: Mazowieckie
Montaż klimatyzacji
W E34 nie istnieje/istniała klima ręczna.
To co montujesz to klima automatyczna.
Nie rozumiem jaki masz problem z kołem napędowym - na sprężarce masz właściwe (musi być sprężarka od TDS).
Sprężarkę montujesz na łapie z kółkiem napinacza, a na koło pasowe silnika dokładasz małe kółko napędowe klimy - to również musi być od TDS.
Jaka filozofia? odkręcić trzeba 6 śrub, i przykręcić kółko.
Instalacja elektryczna między ogrzewaniem a klimą będzie różna - przy klimie masz sterownik z tyłu nagrzewnicy. Wersja bez klimy nie ma sterownika (przynajmniej nagrzewnica siemensa).
Kwestia grzania to brak masy dla elektrozaworu.
To co montujesz to klima automatyczna.
Nie rozumiem jaki masz problem z kołem napędowym - na sprężarce masz właściwe (musi być sprężarka od TDS).
Sprężarkę montujesz na łapie z kółkiem napinacza, a na koło pasowe silnika dokładasz małe kółko napędowe klimy - to również musi być od TDS.
Jaka filozofia? odkręcić trzeba 6 śrub, i przykręcić kółko.
Instalacja elektryczna między ogrzewaniem a klimą będzie różna - przy klimie masz sterownik z tyłu nagrzewnicy. Wersja bez klimy nie ma sterownika (przynajmniej nagrzewnica siemensa).
Kwestia grzania to brak masy dla elektrozaworu.
-
pawelp
- Bywalec
Montaż klimatyzacji
Dzięki za wyjaśnienia, z kołem nie powinno być problemów.
Nie ma masy na elektrozaworach, tylko gdzie jej szukać coś z przewodami, czy z panelem?
Znalazłem Twoja instrukcję więc postaram się przejrzeć wszystkie podpunkty
http://www.bmw-diesel.pl/viewtopic.php? ... a&start=20
Nie ma masy na elektrozaworach, tylko gdzie jej szukać coś z przewodami, czy z panelem?
Znalazłem Twoja instrukcję więc postaram się przejrzeć wszystkie podpunkty
http://www.bmw-diesel.pl/viewtopic.php? ... a&start=20
- raven_1983
- Ekspert

Montaż klimatyzacji
Tak rzuciłem okiem na ten tekst... w opisie co i jak zrobiłem jeden błąd - wcześniej go nie zauważyłem...
Gdy elektrozawory mają + i masę to są zamknięte - zgodnie z tym co napisałem w PW do Ermce...
Oczywiście w przypadku gdy obwód jest otwarty (brak + i/lub masy) to elektrozawory są otwarte... a nie jak zostało tam napisane, że zamknięte...
Taka funkcja bezpieczeństwa na wypadek awarii sterowania ogrzewaniem w zimę.
Gdy elektrozawory mają + i masę to są zamknięte - zgodnie z tym co napisałem w PW do Ermce...
Oczywiście w przypadku gdy obwód jest otwarty (brak + i/lub masy) to elektrozawory są otwarte... a nie jak zostało tam napisane, że zamknięte...
Taka funkcja bezpieczeństwa na wypadek awarii sterowania ogrzewaniem w zimę.
-
pawelp
- Bywalec
Montaż klimatyzacji
Sprawdzam połączenia elektryczne i jest tak
Czarna pionowe łącze w nogach kierowcy takie duże
Na pinie 6 mam + i połączenie z pinem 1 elektrozaworów
Pin 2 i 3 elektrozaworów z pinami 7 i 8 tego łącza, ale dalej już ciężko
Są dwie duże wtyczki biała i czarna i nie potrafię znaleźć połączenia z pinami 7 i 8
Sterowanie nawiewem z tyłu mam wtyczkę ale na pięć grubych bolców
Czarna pionowe łącze w nogach kierowcy takie duże
Na pinie 6 mam + i połączenie z pinem 1 elektrozaworów
Pin 2 i 3 elektrozaworów z pinami 7 i 8 tego łącza, ale dalej już ciężko
Są dwie duże wtyczki biała i czarna i nie potrafię znaleźć połączenia z pinami 7 i 8
Sterowanie nawiewem z tyłu mam wtyczkę ale na pięć grubych bolców
- raven_1983
- Ekspert

Montaż klimatyzacji
A że tak delikatnie zapytam... gdzie sterownik klimy? (nie mylić z panelem...)
-
pawelp
- Bywalec
Montaż klimatyzacji
Odwołuje się do Twojej instrukcji którą znalazłem i tam pisze
"Panel sterowania nawiewem:
Z tyłu panelu jest gniazdo na wtyczkę 3 pin na grube bolce, na pin 1 powinien dochodzić + pin 3 to wyjście tego samego + na elektrozawory.
Gdy dasz ogrzewanie na maksa obwód pomiędzy tymi dwoma pinami jest otwierany i elektrozawory są ciągle otwarte."
Dołączę zdjęcie mojego panelu
Sterownika klimy jeszcze nie wyciągałem na razie sprawdzałem połączenia elektryczne od elektrozaworów
i doszedłem tylko do dużego pionowego łącza w nogach kierowcy
"Panel sterowania nawiewem:
Z tyłu panelu jest gniazdo na wtyczkę 3 pin na grube bolce, na pin 1 powinien dochodzić + pin 3 to wyjście tego samego + na elektrozawory.
Gdy dasz ogrzewanie na maksa obwód pomiędzy tymi dwoma pinami jest otwierany i elektrozawory są ciągle otwarte."
Dołączę zdjęcie mojego panelu
Sterownika klimy jeszcze nie wyciągałem na razie sprawdzałem połączenia elektryczne od elektrozaworów
i doszedłem tylko do dużego pionowego łącza w nogach kierowcy
- raven_1983
- Ekspert

Montaż klimatyzacji
Instrukcja odnosiła się do klimatronika - dla automatu jest inaczej.
Wieczorem dodam opis gdzie co ma być.
Dodano: 12 Cze 2010 08:14
Elektrozawory podpięte powinny być następująco:
wtyczka przy elektrozaworach:
pin 1 -> bezpiecznik 20
pin 2 -> pin 8 X35 (sterowanie lewego zaworu)
pin 3 -> pin 7 X35 (sterowanie prawego zaworu)
X35 (złącze w nogach kierowcy, czarne, pionowe do niego idzie wiązka od nagrzewnicy/sterownika, znajduje się pod lewym górnym poziomym złączem, pod prawą połową złącza):
pin 7 -> pin 14 X18154
pin 8 -> pin 16 X18154
X18154 (wtyczka przy panelu klimatyzacji, czarna, 18 pinowa):
pin 13 -> pin 22 X18156
pin 15 -> pin 15 X18156
X18156 to niebieska wtyczka na sterowniku klimy znajdującym się z tyłu nagrzewnicy.
Wieczorem dodam opis gdzie co ma być.
Dodano: 12 Cze 2010 08:14
Elektrozawory podpięte powinny być następująco:
wtyczka przy elektrozaworach:
pin 1 -> bezpiecznik 20
pin 2 -> pin 8 X35 (sterowanie lewego zaworu)
pin 3 -> pin 7 X35 (sterowanie prawego zaworu)
X35 (złącze w nogach kierowcy, czarne, pionowe do niego idzie wiązka od nagrzewnicy/sterownika, znajduje się pod lewym górnym poziomym złączem, pod prawą połową złącza):
pin 7 -> pin 14 X18154
pin 8 -> pin 16 X18154
X18154 (wtyczka przy panelu klimatyzacji, czarna, 18 pinowa):
pin 13 -> pin 22 X18156
pin 15 -> pin 15 X18156
X18156 to niebieska wtyczka na sterowniku klimy znajdującym się z tyłu nagrzewnicy.
-
pawelp
- Bywalec
Montaż klimatyzacji
Działa
Ale niestety nie do końca. Z ogrzewaniem to urwany jeden przewód przy czarnej wtyczce sterownika klimy.
A teraz klima, musiałem jeszcze wymienić chłodnice i trochę się przeciągnęło.
Ponad tydzień temu nabiłem i było ok, a teraz klima włącza się na około 7 sekund i później 14 sekund przerwy.
I tak w kółko.
Myślałem że to tylko problem z wentylatorem, bo to jego słychać, włączenie i wyłączenie, ale sprężarka też się wyłącza.
Piszę o postoju, bo podczas jazdy chłodzi normalnie, a wentylatora nie słychać jak pracuje.
Z tego co czytałem na forum to klima się tak nie zachowuje.
Bezpieczniki i przekaźniki ok.
Ale niestety nie do końca. Z ogrzewaniem to urwany jeden przewód przy czarnej wtyczce sterownika klimy.
A teraz klima, musiałem jeszcze wymienić chłodnice i trochę się przeciągnęło.
Ponad tydzień temu nabiłem i było ok, a teraz klima włącza się na około 7 sekund i później 14 sekund przerwy.
I tak w kółko.
Myślałem że to tylko problem z wentylatorem, bo to jego słychać, włączenie i wyłączenie, ale sprężarka też się wyłącza.
Piszę o postoju, bo podczas jazdy chłodzi normalnie, a wentylatora nie słychać jak pracuje.
Z tego co czytałem na forum to klima się tak nie zachowuje.
Bezpieczniki i przekaźniki ok.
- raven_1983
- Ekspert

Montaż klimatyzacji
W czasie jazdy powietrze chłodzi chłodnicę klimy przez co gaz ulega skropleniu (zarazem zmniejsza się jego ciśnienie).
Z tego co opisujesz to jest to w pełni prawidłowe działanie układu klimatyzacji - sprawdził bym jedynie czy nie ma za dużego ciśnienia czynnika w czasie pracy (zbyt wysokie = wiatrak na drugi bieg i wyłączenie sprężarki).
Sprawdź jeszcze czy po włączeniu klimy załącza się wiatrak elektryczny na pierwszy bieg - jeżeli masz klimatronik to przy wyłączonym silniku możesz włączyć klimę i powinien zacząć kręcić się na pierwszy bieg... nie wiem czy klima automatyczna zachowuje się tak samo.
Tak czy inaczej przy włączonym silniku po załączeniu klimy wentylator powinien natychmiastowo się załączyć na wolne obroty.
Z tego co opisujesz to jest to w pełni prawidłowe działanie układu klimatyzacji - sprawdził bym jedynie czy nie ma za dużego ciśnienia czynnika w czasie pracy (zbyt wysokie = wiatrak na drugi bieg i wyłączenie sprężarki).
Sprawdź jeszcze czy po włączeniu klimy załącza się wiatrak elektryczny na pierwszy bieg - jeżeli masz klimatronik to przy wyłączonym silniku możesz włączyć klimę i powinien zacząć kręcić się na pierwszy bieg... nie wiem czy klima automatyczna zachowuje się tak samo.
Tak czy inaczej przy włączonym silniku po załączeniu klimy wentylator powinien natychmiastowo się załączyć na wolne obroty.
-
pawelp
- Bywalec
Montaż klimatyzacji
Gdy nabijalem klime to byly upaly i chodzila caly czas, dopiero od kilku dni jak zrobilo sie chlodniej to zauwazylem to wylaczanie.
Po zalaczeniu klimy wentylator wlacza sie od razu i chodza wolne obroty.
Drugi bieg sie nie wlacza, wiec cisnienie nie powinno byc za duze.
Nie wiem jak jeszcze w domowym sposobie moglbym sprawdzic, czy jest gazu za duzo.
Po zalaczeniu klimy wentylator wlacza sie od razu i chodza wolne obroty.
Drugi bieg sie nie wlacza, wiec cisnienie nie powinno byc za duze.
Nie wiem jak jeszcze w domowym sposobie moglbym sprawdzic, czy jest gazu za duzo.
- raven_1983
- Ekspert

Montaż klimatyzacji
Właśnie sprawdziłeś "domowym" sposobem 
Nadmierna ilość czynnika powoduje wzrost ciśnienia w układzie co wymusza drugi bieg wentylatora.
W twoim przypadku klima się wyłącza z powodu schłodzenia parownika do temperatury poniżej której mogło by występować oblodzenie.
Gdy parownik ogrzeje się (odbierając ciepło od powietrza zasysanego do kabiny, lub z wnętrza kabiny przy zamkniętym obiegu) sprężarka jest uruchamiana ponownie w celu jego schłodzenia.
Dokładnie tak działa klimatyzacja - w czasie jazdy też, tylko nie jest aż tak odczuwalne.
Nadmierna ilość czynnika powoduje wzrost ciśnienia w układzie co wymusza drugi bieg wentylatora.
W twoim przypadku klima się wyłącza z powodu schłodzenia parownika do temperatury poniżej której mogło by występować oblodzenie.
Gdy parownik ogrzeje się (odbierając ciepło od powietrza zasysanego do kabiny, lub z wnętrza kabiny przy zamkniętym obiegu) sprężarka jest uruchamiana ponownie w celu jego schłodzenia.
Dokładnie tak działa klimatyzacja - w czasie jazdy też, tylko nie jest aż tak odczuwalne.
-
pawelp
- Bywalec
Montaż klimatyzacji
Niezmiernie mnie cieszy, że wszystko ok.
Przestał mi działać 3 bieg nadmuchu, ale z tym chyba sobie poradzę
Wielkie DZIĘKI dla Ciebie reven dzięki Twojej wiedzy nie musiałem jeździć po mechanikach, a w mojej mieścinie ciężko o fachowców.
Przestał mi działać 3 bieg nadmuchu, ale z tym chyba sobie poradzę
Wielkie DZIĘKI dla Ciebie reven dzięki Twojej wiedzy nie musiałem jeździć po mechanikach, a w mojej mieścinie ciężko o fachowców.
Re: Montaż klimatyzacji
Troszkę odkopie temat.
Interesuje mnie miejsce podpięcia 1 wtyczki wiązki nagrzewnicy (wtyczki łączące nagrzewnicę z "budą" w złączach pod kierownicą)
Miejsce tej największej (X35) jest oczywiste bo pasuje idealnie w miejsce wtyczki poprzedniej nagrzewnicy.
Problem jest chyba tylko z X18287 (czarna wtyczka 4-pinowa) i tutaj nasuwa się pytanie do czego ona służy?
Jeśli chodzi o resztę to posiadam w aucie raczej wszystkie wtyczki potrzebne do podpięcia układu, zaczynając od złącza zasilania wentylatora, kończąc na złączu dodatkowej pompy cieczy
Jest jeszcze jedna X3212 (też 4-pinowa) ale jest "wklejona w wiązkę", że wygląda jakby nie była nigdzie podpinana, wydaje mi się, że to od AUC
Aha, zapomniałem dodać: jest to klimatyzacja automatyczna (ihka)
Interesuje mnie miejsce podpięcia 1 wtyczki wiązki nagrzewnicy (wtyczki łączące nagrzewnicę z "budą" w złączach pod kierownicą)
Miejsce tej największej (X35) jest oczywiste bo pasuje idealnie w miejsce wtyczki poprzedniej nagrzewnicy.
Problem jest chyba tylko z X18287 (czarna wtyczka 4-pinowa) i tutaj nasuwa się pytanie do czego ona służy?
Jeśli chodzi o resztę to posiadam w aucie raczej wszystkie wtyczki potrzebne do podpięcia układu, zaczynając od złącza zasilania wentylatora, kończąc na złączu dodatkowej pompy cieczy
Jest jeszcze jedna X3212 (też 4-pinowa) ale jest "wklejona w wiązkę", że wygląda jakby nie była nigdzie podpinana, wydaje mi się, że to od AUC
Aha, zapomniałem dodać: jest to klimatyzacja automatyczna (ihka)
-
pawelp
- Bywalec
Z tego co pamiętam to została mi się jakaś wtyczka 4 pinowa bodajże czarna,
Wszystko mi chodziło to zbytnio nie zgłębiałem tematu
Wszystko mi chodziło to zbytnio nie zgłębiałem tematu
-
Markowsky
- Świeżak

- Seria: Szukam...
- Nadwozie: Nie posiadam
- Model: Nie mam
- Rocznik: 2003
- Skrzynia biegów: Nie mam
- Województwo: Lubelskie
Kiedy trzeba wyczyścić klimatyzację? Montowałem swoją jakiś rok temu. Na razie działa bez zarzutu.