ubytek płynu
Moderator: Moderatorzy
-
waldek
- Bywalec
- Seria: E39
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1999
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Śląskie
ubytek płynu
Witam,mam problem z moja bawarka mianowicie ,po dluzszej jezdzie wywala mi plyn tym wezykiem ze zbiorniczka z nadmiaru,i musze dolewac plynu co jakis czas,wskazowka w pionie caly czas.A w ogole to jaki powinien byc stan olynu w zbiorniczku?pozd.
- Artur330d
- Bywalec
- Seria: E46
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 330d
- Rocznik: 2001
ubytek płynu
A przybywa oleju po zmierzeniu bagnetem ?
-
waldek
- Bywalec
ubytek płynu
nie przybywa,wszystko ok,a dolewam bo mi wlasnie nadmiarem wywala.pozd
- Artur330d
- Bywalec
- Seria: E46
- Model: 330d
- Rocznik: 2001
ubytek płynu
Może termostat blokować swobodny przepływ płyn chłodniczego. Kup nowy i wymień nie jet to wielki koszt i dużo pracy.
-
waldek
- Bywalec
ubytek płynu
termo.wymienialem nie dawno,a jaki poziom plynu powinien byc nie ma za bardzo do czego sie odniesc,nie ma ani max.,ani min.
- marcellchen
- Bywalec Gadulec
- Rocznik: 1998
- Województwo: Podlaskie
ubytek płynu
w zbiorniczku, jak odkrecisz korek, jest taki zabek ktory powinien byc rowno albo nawet deko ponad lustro plynu. Pamietaj, ze goracy plyn zwieksza swoja obietosc i jest go minimalnie wiecej. Dlatego najlepiej sprawdzac na zupelnie zimnym silniku.
Acha, jak masz tego plynu nalane pod korek to musi Ci go wywalic.
Acha, jak masz tego plynu nalane pod korek to musi Ci go wywalic.
-
DZWILU88
- Bywalec
ubytek płynu
Podepnę się do tematu mam e39 525 tds -98 I też co jakis czas musze dolewać płynu chłodniczego. Zaczyna już mnie to powoli wq....ć 
Oleju mi nie przybywa nie widać nigdzie wycieku płynu, termostat wymieniałem rok temu i niemam pomysłu dlaczego co jakis miesiac nusze uzupełniać płyn. Zazwyczaj leje na zimnym i wlewam az po ren górny ząde tak ze widać go pod taflą płynu, a po około miesiacy musze dolac płyny bo jest w połowie skali. Oleju mi nie przybywa ale moze to być złudne bo może np. oleju obywać, a przedostający sie płun uzupełnia stan oleju i w sumie niewidać różnicy
Ostatnio (po zimie) zaczeło auto ciężej palić (3-4 obroty) i czasem leci po odpaleniu biały dym ale to chyba wina śweic bo jedna jest napewno spalona.
Może ktoś ma jakiś pomysł jak to ugryść?
Oleju mi nie przybywa nie widać nigdzie wycieku płynu, termostat wymieniałem rok temu i niemam pomysłu dlaczego co jakis miesiac nusze uzupełniać płyn. Zazwyczaj leje na zimnym i wlewam az po ren górny ząde tak ze widać go pod taflą płynu, a po około miesiacy musze dolac płyny bo jest w połowie skali. Oleju mi nie przybywa ale moze to być złudne bo może np. oleju obywać, a przedostający sie płun uzupełnia stan oleju i w sumie niewidać różnicy
Może ktoś ma jakiś pomysł jak to ugryść?
ALBO BMW, ALBO NIC
ubytek płynu
mam ten sam problem co kolega 'waldek' z tym, że u mnie jest taka sytuacja, że po szybszej jeździe (nie żadno pałowanie ale np. wyprzedzanie pod górkę) od razu załącza się wentylator dodatkowy, to samo w korku i tak non stop, a że ma bicie na wałku strasznie mnie to irytuje bo telepie całą budą jak w ursusie, mam nowe wisco pompę wody, termostat nie wymieniany, nie działa silniczek ( a w zasadzie wogóle go nie ma) ten przy elektrozaworach ale nie wiem czy to ma jakikolwiek wpływ bo wcześniej nie miałem takiego problemu, może ktoś podpowie
Szafy, meble na wymiar, drzwi przesuwane INDECO
http://upload.allegro.pl/my_page.php?uid=16080278
http://upload.allegro.pl/my_page.php?uid=16080278
- clubGRANT
- Bywalec Gadulec
- Seria: E36
- Model: 325tds
ubytek płynu
Nie wiem jak w e39 jest wentylator chłodnicy uruchamiany elektrycznie czy stale przez visco,ale powiem że w moim motocyklu Kawa zx 6r na paradach do 30 km/h też wywalał płyn a potem włączał elektryczny wentylator.
Pomogła wymiana płynu na nowy z między płukaniem płukaczem do chłodnic z wodą demineralizowaną a potem zalanie nowym płynem i już nie wypluwał - problem znikł a znawcy gadali iż do wymiany termostat czy pompa wody
W moim e36 tds natomiast tego nie miałem,a i tak wymieniłem pompę wody,termostat i płyn tak jak opisałem wyżej.
Polecam wymienić sam płyn chłodniczy jeśli to nie pomoże to i tak będziecie mieć nowy,a winę szukać dalej w termostacie i pompie.
Pomogła wymiana płynu na nowy z między płukaniem płukaczem do chłodnic z wodą demineralizowaną a potem zalanie nowym płynem i już nie wypluwał - problem znikł a znawcy gadali iż do wymiany termostat czy pompa wody
W moim e36 tds natomiast tego nie miałem,a i tak wymieniłem pompę wody,termostat i płyn tak jak opisałem wyżej.
Polecam wymienić sam płyn chłodniczy jeśli to nie pomoże to i tak będziecie mieć nowy,a winę szukać dalej w termostacie i pompie.