decyzja zapadła - bedzie e34 525 TDS
Moderator: Moderatorzy
-
BartQ
- Bywalec
- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1995
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Dolnośląskie
- Kontakt:
decyzja zapadła - bedzie e34 525 TDS
Witam wszystkich. Od niedawna obserwuje bacznie to forum i widze, ze jest tu pokaznia liczba uzytkownikow TDSow.
Juz prawie jestem pewien na 100%, ze sprzedaje rekina i kupuje TDSa jednak chcialem sie jeszcze ostatecznie poradzic. Co prawda wiem co najczesciej dolega tym silniczkom, ale nie wiem na co zwrocic szczegolna uwage poza silnikiem.
Ile wytrzymuje zawieszenie, (czy tutaj jest tak samo, ze nie da sie wymienic w wachaczu samego sworznia tylko trzeba wymienic calosc?) gdzie naczesciej gnija piatki, czy w piatkach byl juz ocynk? Czy jak kupie auto bez klimatyzacji to czy jest mozliwosc aby ja zalozyc?
Ile trzeba mniej wiecej dac za zadbany egzemplarz (auto z niemiec raczej odpada bo nie chce mi sie tam jechac, aha i nie interesuje mnie rocznik)
No i podstawowe pytanie.... Czy zalujecie kupna swoich TDSow? Czy jak mielibyscie mozliwosc jeszcze raz wybierac to czy bylby to TDS? (pomijam oczywiscie kwestie ceny paliwa i kosztow z tym zwiazanych)
Juz prawie jestem pewien na 100%, ze sprzedaje rekina i kupuje TDSa jednak chcialem sie jeszcze ostatecznie poradzic. Co prawda wiem co najczesciej dolega tym silniczkom, ale nie wiem na co zwrocic szczegolna uwage poza silnikiem.
Ile wytrzymuje zawieszenie, (czy tutaj jest tak samo, ze nie da sie wymienic w wachaczu samego sworznia tylko trzeba wymienic calosc?) gdzie naczesciej gnija piatki, czy w piatkach byl juz ocynk? Czy jak kupie auto bez klimatyzacji to czy jest mozliwosc aby ja zalozyc?
Ile trzeba mniej wiecej dac za zadbany egzemplarz (auto z niemiec raczej odpada bo nie chce mi sie tam jechac, aha i nie interesuje mnie rocznik)
No i podstawowe pytanie.... Czy zalujecie kupna swoich TDSow? Czy jak mielibyscie mozliwosc jeszcze raz wybierac to czy bylby to TDS? (pomijam oczywiscie kwestie ceny paliwa i kosztow z tym zwiazanych)
-
kifiu
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: Opel
- Model: RR P38a
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Małopolskie
ja bym mojego tadka zamienil co najwyzej na 740D V8
zalowac nie zaluje.szukaj auta z klima, za duzo zachodu z zakladaniem jej.jesli chodzi o zywotnosc zawiechy wydaje mi sie ze zalezy to od stylu uzytkowania i drog po jakich sie jezdzi.
Kliknij i zobacz --> Tanie części do TDS-ów
POMOC DROGOWA AUTOHOLOWANIE
TEL 504-209-706 24h/dobe
DLA KLUBOWICZOW ZNIZKI

POMOC DROGOWA AUTOHOLOWANIE
TEL 504-209-706 24h/dobe
DLA KLUBOWICZOW ZNIZKI

-
BartQ
- Bywalec
- Województwo: Dolnośląskie
- Kontakt:
na e38 mnie nie stac jak narazie to po pierwsze a po drugie e38 to juz ogromniasta krowa.
Chyba jestem jeszcze za mlody na taka kolumbryne;) ( chociaz jeszcze z 2 miesiace temu myslalem o Volvo 850
)
A jak e34 zachowuje sie na drodze? Tzn czy jest wygodne no i jak zachowuje sie na dziurach i koleinach? Czy trzeba caly czas byc ostro skupionym na jezdzie? (zakladam jakis normalny rozmiar opon
)
W tej chwili gdy jezdze po koleinach to musze bardzo pilnowac kierownicy, a kazda dziure czuje na rekach, ale i tak frajda z jazdy jest ogromna, ale troche meczaca przy dluzszych trasach.
Teraz mysle bardziej o takim dupowozie, zebym mogl podczas jazdy relaksowac sie a nie stresowac, ze auto po koleinach lata od lewej do prawej
no i czy e34 do takiego relaksu i przyjemnosci z jazdy sie nadaje
jak zachwouje sie w dluzszych trasach?
Sory, ze tak wypytuje, ale akurat e34 nie mialem nigdy okazji jezdzic a nie chce sie wkopac kupujac auto, ktore nie spelni moich oczekiwan (choc mysle, ze w przypadku BMW to raczej niemozliwe bo te auta kocha sie za sam ryjek i znaczek na masce;) )
Chyba jestem jeszcze za mlody na taka kolumbryne;) ( chociaz jeszcze z 2 miesiace temu myslalem o Volvo 850
A jak e34 zachowuje sie na drodze? Tzn czy jest wygodne no i jak zachowuje sie na dziurach i koleinach? Czy trzeba caly czas byc ostro skupionym na jezdzie? (zakladam jakis normalny rozmiar opon
W tej chwili gdy jezdze po koleinach to musze bardzo pilnowac kierownicy, a kazda dziure czuje na rekach, ale i tak frajda z jazdy jest ogromna, ale troche meczaca przy dluzszych trasach.
Teraz mysle bardziej o takim dupowozie, zebym mogl podczas jazdy relaksowac sie a nie stresowac, ze auto po koleinach lata od lewej do prawej
Sory, ze tak wypytuje, ale akurat e34 nie mialem nigdy okazji jezdzic a nie chce sie wkopac kupujac auto, ktore nie spelni moich oczekiwan (choc mysle, ze w przypadku BMW to raczej niemozliwe bo te auta kocha sie za sam ryjek i znaczek na masce;) )
BartQ pisze:na e38 mnie nie stac jak narazie to po pierwsze a po drugie e38 to juz ogromniasta krowa.
Chyba jestem jeszcze za mlody na taka kolumbryne;) ( chociaz jeszcze z 2 miesiace temu myslalem o Volvo 850)
A jak e34 zachowuje sie na drodze? Tzn czy jest wygodne no i jak zachowuje sie na dziurach i koleinach? Czy trzeba caly czas byc ostro skupionym na jezdzie? (zakladam jakis normalny rozmiar opon)
Teraz mysle bardziej o takim dupowozie, zebym mogl podczas jazdy relaksowac sie a nie stresowac, ze auto po koleinach lata od lewej do prawejno i czy e34 do takiego relaksu i przyjemnosci z jazdy sie nadaje
jak zachwouje sie w dluzszych trasach?
> ogromniasta krowa ,ale dopracowana do perfekcji
Ja mam 189 cmm wzrostu i auto jest dla mnie bardzo wygodne, chociaż czasami blokuje mi sie kolano między kierownicą a rączką drzwi, pozatym jest extra.
Na obecnych oponkach 235 tył i 225 przód w koleinach auto lata jak chce, trzeba się mocno skupiać, w zimę jeździłem na 195-kach i jeździło jak po szynach
Na obecnych oponkach 235 tył i 225 przód w koleinach auto lata jak chce, trzeba się mocno skupiać, w zimę jeździłem na 195-kach i jeździło jak po szynach
Mój TOURING: http://beemka-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=31358
MTOCYKLOWY OFF_ROAD
www.enduro-adventure.com
www.africatwin.com.pl
MTOCYKLOWY OFF_ROAD
www.enduro-adventure.com
www.africatwin.com.pl
- biernus
- Bywalec Gadulec
- Rocznik: 1993
- Województwo: Śląskie
- Kontakt:
@BartQ: ja jestem "zwyklym" uzytkownikiem samochodow, nie jestem ani scigantem, ani zawalidroga... uzytkuje TDSa w automacie jestem bardzo zadowolony. Jezdzilem wieloma autami Jakies A6tki, Superby i inne Passaty i powiem Ci... non stop jak jezdze moim E34 (ostatnio wymienilem galeczke lewa) to jezdzi sie po prostu bosko. naprawde przyjemnosc z jazdy z kazdym przejechanym metrem. Dodam ze jest to 15 letni samochod klasy sredniej!!!! a prowadzi sie swietnie!!!. Opony mam zwykle 205/5/16 w koleinach DA sie zyc chociaz na pewno lepsze bardziej komfortowe bylby jakies wezsze 15tki!.
Kupisz DOBRY egz. bedziesz super zadowolony!
Kupisz DOBRY egz. bedziesz super zadowolony!
- Jawor
- Administrator

- Seria: E90-93
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 320d
- Rocznik: 2010
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
Co do zawieszenia to w E34 nie można wymienić samego sworznia, trzeba cały wachacz, w E36 można wymieniać same sworznie.
Jeśli chodzi o rdzę to w E34 najczęściej chyba na rantach drzwi, narożniki drzwi to już w ogóle masakra.
Co do ocynku to w E34 już chyba był, na 90%. W kwestii klimy nie tak ciężko znaleźć tdsa z klimą raczej nie będzie problemu, ale zawsze lepiej kupić cacko bez i dołożyc klimę niż strucla z klimą i dokładać głowice i pompy.
Co do tdsa to ja żałuję tylko jednego, mogłem szukać egzemplarza bardziej zadbanego blacharsko, ale cóż, na lato do lakiernika:)
Jeśli chodzi o rdzę to w E34 najczęściej chyba na rantach drzwi, narożniki drzwi to już w ogóle masakra.
Co do ocynku to w E34 już chyba był, na 90%. W kwestii klimy nie tak ciężko znaleźć tdsa z klimą raczej nie będzie problemu, ale zawsze lepiej kupić cacko bez i dołożyc klimę niż strucla z klimą i dokładać głowice i pompy.
Co do tdsa to ja żałuję tylko jednego, mogłem szukać egzemplarza bardziej zadbanego blacharsko, ale cóż, na lato do lakiernika:)
bmw-inpa.pl
Powrót do korzeni: e34 Ponton
Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d
Powrót do korzeni: e34 Ponton
Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d
- Pawik83
- Bywalec Gadulec
- Seria: E39
- Model: 530d
- Rocznik: 2002
- Województwo: Pomorskie
a regeneracja 250 zł za szt hehehearcabuz pisze:jeżeli będziesz szukał też Touringa ( kombi ) to nie kupuj z amortyzatorami typu NIVO z tyłu, bo jak ci wyleją to koszt jest dość duży, ja dałem za używane 2 szt 1100 zł z robocizną a nowe ponad 2000 zł za szt. kosztują.
zalezy jakie masz kapcieCiekawi mnie jeszcze jak działa wspomaganie w e34? Czy kreci sie leciutko czy dosc ciezko?
-
arcabuz
- Bywalec
- Nadwozie: Touring/Kombi
Zgadza się regeneracja 250 zł za szt ale wtedy jeszcze o tym nie wiedziałem a po za tym znalazłem tylko jedną firmę w Polsce która się tego podejmuje, chyba że znasz więcej to podajPawik83 pisze:a regeneracja 250 zł za szt hehehearcabuz pisze:jeżeli będziesz szukał też Touringa ( kombi ) to nie kupuj z amortyzatorami typu NIVO z tyłu, bo jak ci wyleją to koszt jest dość duży, ja dałem za używane 2 szt 1100 zł z robocizną a nowe ponad 2000 zł za szt. kosztują.
zalezy jakie masz kapcieCiekawi mnie jeszcze jak działa wspomaganie w e34? Czy kreci sie leciutko czy dosc ciezko?
- biernus
- Bywalec Gadulec
- Kontakt:
Jesli pompa jest ok i plyn wymieniony kreci sie bardzo lekko (duza kierownica) mniam.BartQ pisze:Nie nie kombi odpada. Czyli mam rozumiec, ze w sedanach to NIVO nie wystepowalo? Bo faktycznie mozna sie na tym wrabac. Ewentualnie duzy jest koszt wymiany takiego zawieszenia na standardowe?
Ciekawi mnie jeszcze jak działa wspomaganie w e34? Czy kreci sie leciutko czy dosc ciezko?
Bytom Szombierki ,jak jechac od strony centrum ,to przed elektrownią czy jakims innym zakładem po prawej stronie bedzie warsztat nazywa sie "TWÓJ SERWIS" ,to jest zaraz za jakąs stacja benzynową samoobsługową ,na pewno trafisz. Jak bedziesz chciał ustawic geometrie to napisz tez cos podpowiem.Pozdrawiam