Wspomaganie mi piszczy...

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

Jenot7
Świeżak
Świeżak
Seria: E36
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 318tds
Rocznik: 1997
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Podlaskie

Post autor: Jenot7 »

Od 2 dni w mojej BMW e36 318tds zaczyna piszczeć wspomaganie jeszcze nie zlokalizowałem dokładnie jego pisku - więc nie wiem czy to pompa czy pasek ( ale pasek został wymieniony w dniu dzisiejszym więc to raczej odpada) :cry: . Następstwem tego pisku jest skok kierownicy przy pełnym skręcie w prawą stronę. Wcześniej widziałem wyciek ze zbiorniczka głównego i jakieś zaroszenie płynu przy kole pompy z paskiem wieloklinowym ( było tak tylko raz, teraz tego nie widzę). Może ktoś miał podobne objawy :?: Moja diagnoza w tym przypadku to siadająca pompa wspomagania. Czy mam rację :?:
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Seria: E81-88
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: Nie mam
Rocznik: 2005
Województwo: Poza Polską
Kontakt:

Post autor: rexman »

Jenot7 pisze: Może ktoś miał podobne objawy :?:
Mieli podobne objawy... Temat był dość ostro maglowany swego czasu.
Jeśli ktoś nie dopilnował okresowej wymiany płynu, lub co gorsze wyciekł (kiedyś komuś), to rzeczywiście, Twoja diagnoza może być słuszna. :cry:

Ps. Witam nowego fana! Zapraszam na stronkę, gdzie się witamy. :wink:
Jenot7
Świeżak
Świeżak
Seria: E36
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 318tds
Rocznik: 1997
Województwo: Podlaskie

Post autor: Jenot7 »

Dzięki kolego. Również witam na forum. Powiem inaczej BMW od długgggiego czasu lecz rejestracja właśnie teraz :oops:

Dodano: Pon Cze 28, 2010 3:06 pm

Wszystkim tym co to czytali :
DIAGNOZA BYŁA SŁUSZNA!!!!! PADŁA POMPA - KOSZT NOWEJ 249ZŁ .
Cóż ma swój przebieg . Wymiana płynów była regularna. A tak jeszcze dodając dodatkowe objawy co można szybciej zdiagnozować :
1. pisk pompy,
2. ubytek płynu wraz z wyciekiem przez wieko zbiorniczka + przy kole wieloklinowym,
3. po otwarciu zbiorniczka głównego widoczny w płynie tzw. "mus" czyli płyn wraz z powietrzem ( oznaka gotowania płynu) .

To miałem Ja. Wymiana pompy - czas około 2h.
ODPOWIEDZ