Kupno E34 525 TDS

Porady na co zwrócić uwagę i jak kupować, opinie o bieżących ogłoszeniach sprzedaży.
Chcesz kupić? Bądź spokojniejszy - zapytaj!

Moderator: Moderatorzy

pajaczeq
Świeżak
Świeżak

Kupno E34 525 TDS

Post autor: pajaczeq »

Witam jestem nowy na forum :) a trafiłem na nie po to żeby poszerzyć moją wiedzę na temat silników diesla w BMW ponieważ mam zamiar w najbliższym czasie takie auto kupić. Bardzo chciałem moje obecne auto (AUDI 100 C4 93r. 2.4D) zamienić na BMW ponieważ jestem entuzjastą tej marki :) Moje fundusze ograniczają się do kwoty około 10k złotych i chcę za te pieniądze kupić BMW E34 z silnikiem 2,5 TDS koniecznie w sedanie, z manualną skrzynią, klimatyzacja mile widziana. Stan jak najbardziej oryginalny, zero oznak jakiegokolwiek "zwieśniaczenia", na celu mam w jak największym stopniu powrót do oryginału. Cały czas szukam egzemplarza w stanie prawie idealnym :) I poszukuję też wersji tylko i wyłącznie po lifcie czyli roczniki od 94-95 r. Na forum przeczytałem wszystkie wasze porady na temat: na co zwrócić uwagę przy zakupie, jak eksploatować silnik TDS, co gdzie i kiedy wymieniać. W rodzinie mam entuzjastę BMW który sam posiada dwie sztuki E30, jedną sztukę E34, jego brat ma E36 a ojciec E39 :D Sam prowadzi mały warsztat i zajmuję się głównie autami tej marki, robi to bardziej "for fun" niż zarobkowo, bo pracuję całkowicie przy czym innym, rozmawiałem z nim i mówił, że pojedzie ze mną i przeglądnie auto które będę chciał kupić. Rok temu pojechał z moim teściem kupić E46 i do dzisiaj auto chodzi jak w zegarku. Już przy zakupie powiedział teściowi, że będzie do wymiany wahacz, dwa dni po zakupie sam mu to wymienił + wszystkie płyny oleje i filtry eksploatacyjne i do dziś dnia z autem nie było najmniejszego problemu więc myślę, że mogę na nim polegać. Dam mu do przeczytania taki jakby "artykuł" który sporządziłem łącząc wasze wypowiedzi z forum w jakąś całość jeśli chodzi o zakup i eksploatację i czy sądzicie, że to wystarczy, żeby nie kupić trupa ? Wiem, że nie można też sugerować się ceną bo sam znam przypadek gdzie gość kupił E34 za prawie 12k i poszła mu pompa a gdyby wybrał wtedy coś za 8 zrobiłby sobie całkowitą regeneracje pompy wtryskowej która mu padała za różnicę :( Tego właśnie najbardziej się boję kupno TDS`a to trochę ryzyko ale chcę je zminimalizować do minimum, u mnie benzyna odpada całkowicie, dlatego, że mój ojciec prowadzi działalność gospodarczą i wszystkie auta mamy zarejestrowane na firmę i wszystkie są w dieslu. Ojciec jest zawodowym kierowcą i kupuję ON z ilościach po 4k litrów na raz i więcej i ja tankuję zawsze u niego i cena końcowa bez Vat`u i po zniżkach za kupowane ilości wychodzi 3.20 za litr ON pierwszej jakości. Moje aktualne auto pali mi 10l i nie robi to na mnie większego wrażenia, chociaż codziennie jeżdżę do pracy autem i wiadomo, że jak każdemu szkoda trochę tego, że 300zł miesięcznie idzie na paliwo czasami więcej ale z tym kosztem żyłem do tej pory przeżyje i później :) Tylko tak jak pisałem jeśli macie jeszcze jakieś porady dla mnie co można jeszcze zrobić, żeby nie stało się to czego boję się najbardziej czyli padnięcie pompy, pęknięcie głowicy, padnięcie turbiny. I czy za te pieniądze które posiadam czyli około 10k nie wliczając w to kosztów rejestracji ubezpieczenia OC oraz wymiany wszystkich płynów, olejów i filtrów. Można kupić takie BMW E34 jakie sobie wymarzyłem nie dokładając do niego połowy wartości w pierwsze pół roku użytkowania? Przepraszam za tak długą wypowiedź ale zbierało się to we mnie przez ostatnie dni wertowania forum i postarałem się to zawrzeć w jednym poście :) Serdecznie Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc :)
Awatar użytkownika
kwiatek
Bywalec Gadulec
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Zachodniopomorskie

Kupno E34 525 TDS

Post autor: kwiatek »

witam. wydaję mi sie ,że mam auto w takim stanie jakie szukasz ale w kombi :lol:
lieder_r
zbanowany
zbanowany
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Pomorskie

Kupno E34 525 TDS

Post autor: lieder_r »

a moze sedan? Chetnie zamienie na kombi z automatem (E34 525iAT albo E34 525tdsAT...) :)
Mój TDS połyka średnio:
Obrazek
pajaczeq
Świeżak
Świeżak

Kupno E34 525 TDS

Heh nie szukam ofert kupna tylko chce wiedzieć jak jeszcze mogę się "ubezpieczyć" kupując takie auto ?
Awatar użytkownika
suley
Bywalec
Rocznik: 1994
Województwo: Dolnośląskie

Kupno E34 525 TDS

Post autor: suley »

Ja bym rozważył możliwość kupna auta od forumowicza - przynajmniej jeszcze bardziej zmniejszasz ryzyko bo na forum wszelkie zachowania mogące zaszkodzić tadkom są tępione. Myślę też że do twojego pierwszego posta nic nie trzeba dodawać, wiesz już wszystko najlepiej poszukaj sobie buni do 9000zl i dozbieraj sobie awaryjnie ze 2tys na wszelki wypadek. Ja kupiłem swoją za 8600 i z ubezpieczeniem płynami itd. wyszło na styk a miesiąc po kupnie musiałem wpakować w naprawę 1300zł które ledwo wydoiłem.
Tak poza tym też szukałem sedana a teraz mam touringa i za nic na świecie bym się nie zamienił :wink:
Awatar użytkownika
bieniek
Bywalec
Rocznik: 1994
Województwo: Zachodniopomorskie

Kupno E34 525 TDS

Post autor: bieniek »

Witaj :)
Pamiętaj że auto będzie mieć 15 lat. W związku z tym zawsze coś będzie do zrobienia.

Z kolei w stanie idealnym to raczej nie 8000, zakładając że reszta na ubezpieczenie oleje paski filtry itp. Ja gdybym teraz chciał sprzedać betkę, wołałbym 15000, i wiem że to cena z kosmosu, ale nawet mój mechanik nie może już na mnie patrzeć, tak mu dupę truję :mrgreen:
Nigdy więcej diesel.
Nigdy więcej manual.
Nigdy więcej Mercedes.
pajaczeq
Świeżak
Świeżak

Kupno E34 525 TDS

Sorki, źle się wyraziłem 10k mam do przeznaczenia na samo auto a ubezpieczenie i reszta którą trzeba dołożyć na sam początek liczę oddzielnie :) ale będę się starał tak kupić, żeby zostało mi coś na "czarną godzinę" jak napisał kolega wcześniej, żeby nie mieć niespodzianki na sam początek :)

Dodano: Czw Lip 01, 2010 12:07 pm

Co powiecie na taki egzemplarz??? http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C13908479
Jak będę już miał gotówkę całą w kieszeni to poproszę o szczegółowe fotki silnika i podrzucę na forum :) Ja sam zauważyłem, takie niepokojące sprawy:

- stopień zużycia fotela kierowcy nie świadczy o oryginalności przebiegu.
- śrubki na osłonie zegarów wyglądają na odkręcane

a reszta z tego co widzę to ok a wy co widzicie ???

Brak zdjęcia silnika też jest niepokojący ale w najbliższym czasie poproszę o szczegółowe zdjęcia właściciela auta.

Dodano: Nie Lip 04, 2010 12:34 am

Może ktoś zna to auto z ogłoszenia ??
Awatar użytkownika
Bopss
Bywalec
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525td
Rocznik: 2002
Województwo: Mazowieckie

Kupno E34 525 TDS

Post autor: Bopss »

Nie ma jednego dobrego ubezpieczenia przed zakupem auta,dobrze jest kupić go od któregoś z forumowiczów lub prywatnie-ale wcześniej podjechać na stację diagnostyczną i dokładnie go zbadać.
ODPOWIEDZ