Wymontowanie wkładu stacyjki e34

Forum o ogólnych problemach z elektroniką i elektryką w BMW.

Moderator: Moderatorzy

pajÄ…k22
Świeżak
Świeżak

Post autor: pajÄ…k22 »

Witam, mam pytanie odnośnie stacyjki. padła mi kilka dni temu, tzn krece kluczykiem i nic, odpalam srubokrętem ale załacza sie blokada kierownicy... ccy któryś z ,,forumowiczów'' wie jak wyciągnąć wkład stacyjki?? prosze o pomoc, pozdrawiam
lukka
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Świętokrzyskie

Post autor: lukka »

wkład bedzie cieżko, jak juz to u ślusarza, proponuje wymienic całą stacyjke.ja u siebie wymieniałem całą stacyjkę bo mi się rozleciała. ja zrobilem blad bo wyciagalem calą kolumne kierownicy ale mozna zrobic to tak ze zdejmujesz kierownice i masz stacyjke, u góry masz dwie sruby, ciezko sie domyslec bo one wcale nie mają zadnego naciecia na klucz, trzeba je samemu zrobic i odkrecic i mozesz załozyc kupioną stacyjke, latwiej wydaje mi sie dopasowac zamek w drzwiach do kluczyka od nowej stacyjki niz kombinowac z wkładem w stacyjce
pajÄ…k22
Świeżak
Świeżak

Post autor: pajÄ…k22 »

chciałem wyciagnac wkład zeby dojechac gdzie kolwiek, bo w tej chwili mam załączona blokade kierownicy i samochód stoi(całe szczęście ze stało sie to pod domem). cholera, jutro po raz kolejny pojde grzebac :). dzieki
Awatar użytkownika
adam-bmw
Bywalec Wyjadacz
Seria: E39
Rocznik: 1999
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: adam-bmw »

znajdź jakiegoś fachurę pogotowie zamkowe czy coś takiego, kumplowi jak się w omedze wkładka rozsypała to tak zrobił godzinka roboty i stacyjka jak nowa, a do tego z dojazdem do klienta
bredek
Bywalec

Post autor: bredek »

wklad mozna wyjac
ale zeby blokade wyeliminowac trzeba zdjac cala stacyjke

zeby wyjac wkladke musisz miec kluczyk od niej i jakis cieniutki bolec (malutki srubokret albo jakis cienki drut twardy)
-z boku wkladki nad kluczykiem jest mala dziurka,musisz tam wsadzic bolec delikatnie przekrecic kluczykiem caly czas dociskajac bolec az poczujes ze wchodzi glebiej(to jest zapadka ktora trzyma wkladke)
-jezeli bolec wskoczyl to teraz plaski srubokret zeby podwarzyc wkladke i wyjac :)
ANDRU
Bywalec
Seria: E34
Model: 525td
Rocznik: 1995
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: ANDRU »

Dokladnie jak kolega pisze tylko ja bym jeszcze dodal iz ten drucik musi byc mozliwie jak najgrybszy by ciasno wchodzil w ten otwor bo dzis sie meczylem pol godziny i lipton,kolejny lekko grubszy drucik i poszlo bez problemu.
Wszystkie części do E34 TDS SEDAN
ODPOWIEDZ