TDS się przegrzewa...:(
Moderator: Moderatorzy
- karol-lolek
- Bywalec Gadulec
- Seria: E34
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 525tds
- Rocznik: 1992
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Lubuskie
Witam
Właśnie jakimś cudem wróciłem z nad morza... Dziwne rzeczy dzieją się z silnikiem... Po przejechaniu ok 150kilometrow było wszystko OK, jak zgasiłem silnik to Auto zaczynało się grzać... wypychało mi plyn przewodem przelewowym, tworzyło mi się duże cisnienie. Co ciekawe jak odpowietrzyłem i uzupełniłem płyn wszystko bylo OK.(dopuki nie zgasiłem silnika) i jakoś dojechałem do domu...
Wykluczam:
Visco
pompa wody
termostat(no chyba że się jakoś przycina)
Podejrzewam
-uszczelka pod głowica
-zanieczyszczony układ chłodzenia...
Co sądzicie... Dlaczego samochód zaczyna się grzać po zagrzaniu i wygaszeniu silnika?? Sam juź nie wiem... Teraz nie dziwie się że TDS to kompletne g****...
Właśnie jakimś cudem wróciłem z nad morza... Dziwne rzeczy dzieją się z silnikiem... Po przejechaniu ok 150kilometrow było wszystko OK, jak zgasiłem silnik to Auto zaczynało się grzać... wypychało mi plyn przewodem przelewowym, tworzyło mi się duże cisnienie. Co ciekawe jak odpowietrzyłem i uzupełniłem płyn wszystko bylo OK.(dopuki nie zgasiłem silnika) i jakoś dojechałem do domu...
Wykluczam:
Visco
pompa wody
termostat(no chyba że się jakoś przycina)
Podejrzewam
-uszczelka pod głowica
-zanieczyszczony układ chłodzenia...
Co sądzicie... Dlaczego samochód zaczyna się grzać po zagrzaniu i wygaszeniu silnika?? Sam juź nie wiem... Teraz nie dziwie się że TDS to kompletne g****...
- bieniek
- Bywalec
- Rocznik: 1994
- Województwo: Zachodniopomorskie
Ja sądzę, że nie TDS jest g****... A dokładniej, nic nie dzieje się bez przyczyny.karol-lolek pisze:Co sądzicie...
Teraz nie dziwie się że TDS to kompletne g****...
Znaczy się po ponownym odpaleniu?karol-lolek pisze: Po przejechaniu ok 150kilometrow było wszystko OK, jak zgasiłem silnik to Auto zaczynało się grzać... wypychało mi plyn przewodem przelewowym, tworzyło mi się duże cisnienie.
Skąd to powietrze? Jest gdzieś masło?karol-lolek pisze: Co ciekawe jak odpowietrzyłem i uzupełniłem płyn
Nigdy więcej diesel.
Nigdy więcej manual.
Nigdy więcej Mercedes.
Nigdy więcej manual.
Nigdy więcej Mercedes.
- karol-lolek
- Bywalec Gadulec
Płyn chłodniczy jest czysty, fakt w zbiorniczku wyrównawczym jest lekki osad, ale na olej mi to nie wygląda. Olej jest także czysty.
Silnik się zapowietrzał i grzał po zgaszeniu silnika(po przejechaniu 150km). Co ciekawe jak temperatura silnika rosła włączałem ogrzewanie ale z kratek leciało zimne powietrze… Jak wskazówka szła do góry zgasiłem auto węże od płynu były twarde, odkręciłem korek od zbiorniczka od płynu, przy odkręcaniu wypchnęło mi ok 1,5litra płynu przez przewód przelewowy, płyn zalałem, auto sie odpowietrzyło i temperatura stała w miejscu przez następne kilometry aż do samego garażu ok. 160 kilometrów wszystko jest w porządku do czasu kiedy nie zgaszę silnika...
Myślę jakby była to głowica to bym nie ujechał tyle kilometrów. Kolega podpowiada mi że do wymiany jest pompa wody. Która ma wyrobiona ośkę... Sam nie wiem...
Silnik się zapowietrzał i grzał po zgaszeniu silnika(po przejechaniu 150km). Co ciekawe jak temperatura silnika rosła włączałem ogrzewanie ale z kratek leciało zimne powietrze… Jak wskazówka szła do góry zgasiłem auto węże od płynu były twarde, odkręciłem korek od zbiorniczka od płynu, przy odkręcaniu wypchnęło mi ok 1,5litra płynu przez przewód przelewowy, płyn zalałem, auto sie odpowietrzyło i temperatura stała w miejscu przez następne kilometry aż do samego garażu ok. 160 kilometrów wszystko jest w porządku do czasu kiedy nie zgaszę silnika...
Myślę jakby była to głowica to bym nie ujechał tyle kilometrów. Kolega podpowiada mi że do wymiany jest pompa wody. Która ma wyrobiona ośkę... Sam nie wiem...
- Jawor
- Administrator

- Seria: E90-93
- Model: 320d
- Rocznik: 2010
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
A jak bawiłeś się ogrzewaniem podczas jazdy to wraz ze wzrostem obrotów nie rosła temperatura powietrza z nawiewów?
PS. temat.
PS. temat.
- bieniek
- Bywalec
możliwe że pompa wody.
Weź powiedz, kiedy zmieniałeś płyn chłodzący? I jeśli niedawno, czy wiesz kiedy był zmieniany poprzednio?
Weź powiedz, kiedy zmieniałeś płyn chłodzący? I jeśli niedawno, czy wiesz kiedy był zmieniany poprzednio?
Nigdy więcej diesel.
Nigdy więcej manual.
Nigdy więcej Mercedes.
Nigdy więcej manual.
Nigdy więcej Mercedes.
- błażej21
- Bywalec Gadulec
- Rocznik: 1996
- Województwo: Podlaskie
No a ja myślę że pompa raczej nie Mi jak walnęła pompa wody w zimie to nawet 3km nie mogłem przejechać bo wywalało płyn
-
lieder_r
- zbanowany

- Rocznik: 1995
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Pomorskie
karol-lolek - wspolczuje Tobie, ale jak napisal bieniek i A. Eistein w teorii wzglednosci KAZDEJ REAKCJI TOWARZYSZY AKCJA... Obejrzalbym pompe wody i uszczelke pod glowica.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
Tomek 85
- Bywalec Gadulec
- Seria: E39
- Rocznik: 1998
- Województwo: Małopolskie
Brak CI wiarykarol-lolek pisze:Sam juź nie wiem... Teraz nie dziwie się że TDS to kompletne g****...
Karolu wyżyłowany CR stwarza większe problemy
Na twoim miejscu wydarł bym chłodnice-odkamienił, solidnie ją wyczyścił z zewnątrz- gwarantuje syfu i padniętej szarańczy będzie na niej pełno, trzeba to wymoczyć i spłukać kercherem. Będziesz się brał za odkamienianie to radze żadnych środków do czyszczenia kibla nie wlewać, ocet powinien wystarczyć.
Pompa wody to nie aż taki straszy wydatek, u siebie wymieniałem co 60-80tkm i było bum cyk-cyk żadnych niespdzianek, tym bardziej że od zakupu bawarki do niej nie zaglądałeś.
Głowica to ostateczność- sprawa nie wygląda źle

-
N2O
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E38
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 725tds
- Województwo: Mazowieckie
Objawy wskazują niestety na przedmuch spalin do układu chłodzenia.
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
BMW 725 TDS
- karol-lolek
- Bywalec Gadulec
dziś troszkę rozebrałem... wtrysk pierwszy lekko zaolejony gdzie był zawsze suchy... samochód po odpaleniu lekko sączy płyn przez rurke przelewową...
Olej i płyn jest czysty...
Szczerze mam dosc tego BMW I TDSa...
Olej i płyn jest czysty...
Szczerze mam dosc tego BMW I TDSa...
-
ZoolerMann
- Bywalec
- Rocznik: 1995
- Województwo: Podkarpackie
Kolego pojedź sobie do mechaniora a nie snuj przypuszczeń odnośnie przyczyn awarii , tak samo jak i opinii na temat BMW i tds-ów , niestety nasze samochody mają po kilkanaście lat i trzeba się liczyć z awariami , jak chcesz tego uniknąć to wyrzygaj 50-60 tysi na nowy samochód (lub 40 na Dacie) i masz problem z głowy . Każdy z nas ma, miał lub dopiero będzie mieć problemy z swoją bunią i większość zdaje sobie z tego sprawę , a nie przy pierwszej lepszej awarii krytykuje i jakie to BMW jest beeee .
Ostatnio wracając w żółwim tempie "zakopianką" w największe upały na poboczu stały "zaparowane" : golfy , passaty i vectry jakoś bmki nie zauważyłem. Pozdrawiam i niech moc pozostanie z tobą
Ostatnio wracając w żółwim tempie "zakopianką" w największe upały na poboczu stały "zaparowane" : golfy , passaty i vectry jakoś bmki nie zauważyłem. Pozdrawiam i niech moc pozostanie z tobą
- karol-lolek
- Bywalec Gadulec
Dziś zmieniłem termostat Wahlera na stary sprawny Febi który został założony przez niemca. Wyjąłem pompe wody, która jest sprawna i była wymieniana, wirnik jest obraca się bez żadnego oporu. Na uszczelce głowicy mam nabite 3 kółeczka(dziurki) to znaczy że głowica była już ściągana...
Płyn i przewody nie mają syfu, masła itp. Rozmawiałem z mechanikiem to powiedział za robotę wymiany uszczelki pod głowicą chcę 200zł do tego planowanie głowicy 50-70zł plus części. Tragedii nie ma. Uszczelka myślę max 200zł i śruby nowe 100zl do tego waham się czy robić wszystko kompleksowo czy zrobić tylko uszczelkę i sprzedać ją za 4000zł...
Płyn i przewody nie mają syfu, masła itp. Rozmawiałem z mechanikiem to powiedział za robotę wymiany uszczelki pod głowicą chcę 200zł do tego planowanie głowicy 50-70zł plus części. Tragedii nie ma. Uszczelka myślę max 200zł i śruby nowe 100zl do tego waham się czy robić wszystko kompleksowo czy zrobić tylko uszczelkę i sprzedać ją za 4000zł...
- raven_1983
- Ekspert

- Województwo: Mazowieckie
Gdybym zwalał głowicę dla wymiany uszczelki to zrobił bym od razu całościowy remont silnika tylko po to, żeby później się nie babrać drugi raz.
Koszt uszczelki i śrub nie jest duży ale roboty sporo, więc po co robić dwa razy? (za 200 złotych to nawet bym się nie zastanawiał czy mam narzędzia aby to zrobić
)
Koszt uszczelki i śrub nie jest duży ale roboty sporo, więc po co robić dwa razy? (za 200 złotych to nawet bym się nie zastanawiał czy mam narzędzia aby to zrobić
- karol-lolek
- Bywalec Gadulec
Też o tym myśle ale mega $$$ juz wpakowałem w to auto i zawsze coś... Lubie to auto ale naprawie przerasta mne już a druga sprawa nie potrzebuje tak dużego klamota...
Teraz pytanie czy przy rozwalonej głowicy lub uszczelce pod głowicą kompresja idzie zawsze czy tylko na dużym obiegu??
Zmieniłem termostat i dopóki auto się nie zagrzało nie było żadnego ciśnienia. Termostat puścił zrobiło się lekkie ciśnienie i musiałem zgasić auto gdyż przy dokręcaniu pękła mi obudowa termostatu i klejenie nie pomogło i czekam na nową
Dodano: 26 Lip 2010 19:29
Po wymianie termostatu wszystko jest w porządku
Nie rozumiem tego auta już...
Dodano: 05 Wrz 2010 21:05
Problem naprawiony, przyczyną była uszczelka pod głowicą(nie było wyraźniego przejścia lecz wyglądała mocno sfatygowana)
Teraz pytanie czy przy rozwalonej głowicy lub uszczelce pod głowicą kompresja idzie zawsze czy tylko na dużym obiegu??
Zmieniłem termostat i dopóki auto się nie zagrzało nie było żadnego ciśnienia. Termostat puścił zrobiło się lekkie ciśnienie i musiałem zgasić auto gdyż przy dokręcaniu pękła mi obudowa termostatu i klejenie nie pomogło i czekam na nową
Dodano: 26 Lip 2010 19:29
Po wymianie termostatu wszystko jest w porządku
Nie rozumiem tego auta już...
Dodano: 05 Wrz 2010 21:05
Problem naprawiony, przyczyną była uszczelka pod głowicą(nie było wyraźniego przejścia lecz wyglądała mocno sfatygowana)
- tdbezs
- Bywalec Gadulec
- Seria: E53-70
- Nadwozie: SUV
- Model: X5 3.0d/sd
- Rocznik: 2004
- Województwo: Lubelskie
na pocieszenie powiem ze miałem identyczna sytuację, też głowica, a auto ma już swoje lata, nie ma się co przy....lac. A co do uszczelki pod głowicą, to te3 otwory po 94 toku były seryjne, i ja w swojej też mam 3, możesz sobie sprawdzic na realoem jaka była uszczelka fabrycznie, pozdro
-
fryc
- Bywalec
panowie jesli mowimy o tych samych otworach to ich ilosc oznacza grubosc uszczelki.po uprzednim zmierzeniu wysokosci tlokow dobierana jest wlasnie odpowiednia grubosc uszczelki glowicy.
- tdbezs
- Bywalec Gadulec
- Seria: E53-70
- Nadwozie: SUV
- Model: X5 3.0d/sd
- Rocznik: 2004
- Województwo: Lubelskie
dokladnie, nie ma znaczenia czy glowica byla planowana czy nie... pozdrawiam
- błażej21
- Bywalec Gadulec
Tak na szybko Pytanie coś nie domaga dla mego tds z temperaturą
Więc tak jakieś 2tyg temu temp skoczyła mi na czerwone pole i od razu się zatrzymałem i po zgaszeniu auta temp wróciła do normy i dziś znowu tak sama sytuacja że temp wzrosła i po zgaszeniu auta i odpaleniu powróciła do normy Co może być nie tak ilość płynu odpowiednia pompa wody ok termostat ok płynu nie wywala i nie gotuje do przewody nie puchną Podejrzewam czujnik temp lub zegary Co o tym Sądzicie??
Więc tak jakieś 2tyg temu temp skoczyła mi na czerwone pole i od razu się zatrzymałem i po zgaszeniu auta temp wróciła do normy i dziś znowu tak sama sytuacja że temp wzrosła i po zgaszeniu auta i odpaleniu powróciła do normy Co może być nie tak ilość płynu odpowiednia pompa wody ok termostat ok płynu nie wywala i nie gotuje do przewody nie puchną Podejrzewam czujnik temp lub zegary Co o tym Sądzicie??
- bieniek
- Bywalec
Swoją drogą, myślałem że silnika nie powinno się wyłączać w takich sytuacjach, ale pozostawić na biegu jałowym aby podtrzymać obieg cieczy ?
A najprostszą metodą upewnienia się jest to

w zbiorniku wyrównawczym.
Na razie nie możesz wykluczyć żadnej opcji, ale jeśli jesteś stuprocentowo pewny silnika, to weź napisz czy ten skok to tak błyskawiczny, czy zarejestrowałeś stopniowy wzrost?
W jakich sytuacjach?

Na razie nie możesz wykluczyć żadnej opcji, ale jeśli jesteś stuprocentowo pewny silnika, to weź napisz czy ten skok to tak błyskawiczny, czy zarejestrowałeś stopniowy wzrost?
W jakich sytuacjach?
Nigdy więcej diesel.
Nigdy więcej manual.
Nigdy więcej Mercedes.
Nigdy więcej manual.
Nigdy więcej Mercedes.
- błażej21
- Bywalec Gadulec
Wiesz raz się stało to po przejechaniu 10km z prędkością 100km/h drugi raz po przejechaniu 30km prędkość 130km/h I temp sama po zgaszeniu auta wracała na swoje miejsce i z ogrzewania cały czas było ciepłe powietrze ja sadzę że to czujnik lub zegary będzie trzeba na kompa się wybrać Co do stanu silnika jestem pewien jakieś 1.5 roku temu pompa zmieniona na tą z metalowym wirnikiem z wyższej półki tak samo jak termostat czyżby też wiscko nawalabieniek pisze:Swoją drogą, myślałem że silnika nie powinno się wyłączać w takich sytuacjach, ale pozostawić na biegu jałowym aby podtrzymać obieg cieczy ?
W jakich sytuacjach?