Mam taki problem od kilku dni
Włączam zapłon wskaźnik przebiegu i wszystkie kontrolki sprawne - zegary leżą.
Niekiedy po kilku minutach, niekiedy pół godziny i zaczynają się powoli odchylać.
Nawet jak już zaczynają się wychylać to mija jeszcze z pół godziny zanim pokazują prawidłowe wartości
Prędkościomierz, obroty, temp silnika i ilość paliwa - wszystkie zachowują się tak samo.
Rozebrałem zegary, ale nic nie widzę, czytałem też o czujniku w tylnym moście, ale dopiero w weekend sprawdzę.
Zegary - dopiero po jakimś czasie wychylaja sie
Moderator: Moderatorzy
- raven_1983
- Ekspert

- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1992
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Mazowieckie
Wykonaj test zegarów (jest na forum opisane jak...) ale na wszelki wypadek dla leniwych:
kluczyk w stacyjkę, na zero, wcisnąć guzik resetu w zegarach i trzymając go wciśniętego przekręcić kluczyk... nie pamiętam czy na 1 czy na zapłon...
W każdym razie najpierw zaczną się wyświetlać numery seryjne i kodowe (nie... tam nie ma przebiegu...) a potem wszystkie kontrolki się zapalą a wskaźniki polecą do max i z powrotem do min.
Jeżeli w teście wszystko jest ok to szukać należy problemów na łączności do zegarów.
Jeśli w teście wskazówki będą leżeć i ani mru mru to problem w zegarach - być może kondensator jakiś doprasza się o wymianę.
kluczyk w stacyjkę, na zero, wcisnąć guzik resetu w zegarach i trzymając go wciśniętego przekręcić kluczyk... nie pamiętam czy na 1 czy na zapłon...
W każdym razie najpierw zaczną się wyświetlać numery seryjne i kodowe (nie... tam nie ma przebiegu...) a potem wszystkie kontrolki się zapalą a wskaźniki polecą do max i z powrotem do min.
Jeżeli w teście wszystko jest ok to szukać należy problemów na łączności do zegarów.
Jeśli w teście wskazówki będą leżeć i ani mru mru to problem w zegarach - być może kondensator jakiś doprasza się o wymianę.
-
pawelp
- Bywalec
- Seria: E39
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 530d
- Rocznik: 2000
- Województwo: Opolskie
Nie napisałem, ale test zegarów robiłem.
Czytałem również o kondensatorach - tylko gdzie ich szukać.
Licznik już raz wyjąłem, odłączyłem ten przedni panel z szybą i zegarami.
Nie wiem jak dostać się do elementów elektronicznych są pod taka aluminiowa pokrywą w której są otwory na żarówki kontrolek.
Czy jest to rozbieralne, bo wydaje mi się że jest to zanitowane, a na siłę nie chciałem
Czytałem również o kondensatorach - tylko gdzie ich szukać.
Licznik już raz wyjąłem, odłączyłem ten przedni panel z szybą i zegarami.
Nie wiem jak dostać się do elementów elektronicznych są pod taka aluminiowa pokrywą w której są otwory na żarówki kontrolek.
Czy jest to rozbieralne, bo wydaje mi się że jest to zanitowane, a na siłę nie chciałem
- raven_1983
- Ekspert

- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1992
- Województwo: Mazowieckie
Ta pokrywa jest raczej plastikowa... przynajmniej do tej pory tylko plastikowe widziałem.
Nity to nic innego jak plastik który można rozgrzać np. lutownicą.
Kondensatory są na płytce drukowanej w zegarach (po stronie której nie widać... w tym samym miejscu są jeżeli występują akumulatorki).
Nity to nic innego jak plastik który można rozgrzać np. lutownicą.
Kondensatory są na płytce drukowanej w zegarach (po stronie której nie widać... w tym samym miejscu są jeżeli występują akumulatorki).
-
pawelp
- Bywalec
- Seria: E39
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 530d
- Rocznik: 2000
- Województwo: Opolskie
Masz rację pokrywa jest plastikowa.
Znalazłem razem cztery kondensatory na oko źle nie wyglądają, ale profilaktycznie zmienię wszystkie
Po wymianie kondensatorów wszystko działa jak należy
Znalazłem razem cztery kondensatory na oko źle nie wyglądają, ale profilaktycznie zmienię wszystkie
Po wymianie kondensatorów wszystko działa jak należy