czy to tylko pompa?

Tematy dotyczące układu paliwowego, pomp wtryskowych, ich nastawników i wtrysków.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

czy to tylko pompa?

Post autor: raven_1983 »

"Olej w paliwie? Od pompy wtryskowej? Możesz rozwinąć?"

Przepuszczający uszczelniacz wałka pompy a w efekcie opary oleju przedostające się do pompy, dodane do paliwa krążącego w obiegu zamkniętym (pompa zasysa z baku znacznie więcej paliwa niż podaje na wtryskiwacze).

Resztę też przeczytałem - dla zachowania kultury i ładu na forum przyjąłem, przetworzyłem i zachowam dla siebie.
waldek
Bywalec
Seria: E39
Rocznik: 1999
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Śląskie

czy to tylko pompa?

Post autor: waldek »

Witam,widze ze w tym temacie sie znacie to zapytam,usczelnilem pompe byla wyciagana po tym zabiegu bardzo dlugo musze ja krecic na cieplym,przed tym zabiegiem tez nie odpalala od razu no ,ale teraz jest makabra,aha i jeszcze jedno jak juz zapali to puszcza dyma nie jest to czarny dym.Atak to chodzi super,czy to wina zlego ustawienia dawki,kąta?pozd.
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

czy to tylko pompa?

Zacznij od sprawdzenia kąta wtrysku, albo nie został ustawiony w ogóle, lub książkowo na nowy silnik, jeśli tak to ustawić z drobnym wyprzedzeniem i będzie odpalać lepiej.
waldek
Bywalec
Seria: E39
Rocznik: 1999
Województwo: Śląskie

czy to tylko pompa?

Post autor: waldek »

ok,dzieki i pozddrawiam.
draiver22
Bywalec
Seria: E36
Model: 325td
Województwo: Zachodniopomorskie

czy to tylko pompa?

Post autor: draiver22 »

Witam witam widzę że pod moją nieobecność rozgorzała ostra dyskusja :D
Wracam od elektro-mena i wszystko stało się jasne :lol:
Żadna pompa, żaden nastawnik, żaden rozrząd.
Miałeś nosa Siudek, najpierw wężyk, teraz napięcia...
Brać przykład z kolegi, a nie tylko nastawniki i nastawniki jakbyście je sprzedawali :lol:
Przyczyną obrotowych szaleństw okazały się spadki napięcia spowodowane klimą-widmo i masą od alarmu....
Temat zamykamy jeszcze raz dzięki 8)
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

czy to tylko pompa?

Ekhm... przepraszam bardzo... nie tak szybko z tym zamykaniem.

Klima widmo - możesz rozwinąć?
Jeżeli nie załączysz klimatyzacji (np. wyjęty przekaźnik sprężarki klimy i wiatraka) a podasz sterownikowi silnika info o tym, że ma być włączona to obroty pójdą w górę, po wyłączeniu spadną... to masz na myśli?

Masa od alarmu - trochę duży wpływ by miała...
Niestety ale objawy nadal wskazują na nastawnik, którego zły stan (zużycie czy też zabrudzenie) objawia się właśnie tym, że wydłuża się reakcja na spadek/wzrost obrotów, co prowadzi do falowania.

I nie... nie sprzedaję nastawników - nawet nie prowadzę warsztatu :P
draiver22
Bywalec

czy to tylko pompa?

he spoko spoko to taki żarcik miał być nie bierz tego do siebie :D
co do zamykania to masz racje troche sie pospieszyłem.
Juz tlumacze o co chodziło z ta klima.
Facet znalazł jakis sterownik od klimy ktorego byc nie powinno ... bo klimy nie mam :)
No i że to niby od tego auto świruje bo komputer pokazuje klime że jest, a jej nie ma..
Wydało mi sie to sensowne bo zaczela jezdzić jak ta lala..
jakiś cały dzień do czasu aż podjechałem na skrzyżowanie. Obroty spadły prawie do zera, zapaliły się wszystkie lampki i obroty sie podniosly... pomyslalem dziwne, ale ok. Pojechaliśmy z ziomkami na rybki, wracamy wsiadamy do auta przekrecam kluczyk auto odpala obtoty pokazują... 0 :shock:
gazuje, słysze ze silnik chodzi normalnie a zegary stoja w miejscu...
Gasze, odpalam znowu i juz wszystko w porzadku..
Nastepnego dnia wyjezdzam z garazu a auto rozpedza sie gorzej niż maluch jakby kamien miał pod gazem. otwieram maske, poruszałem tym kablem od nastawnika, odpaliłem i jakby nigdy nic znowu jezdzi sobie jak nowy samochodzik....
Ku..a mać ja już nie mam siły do tego....
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Seria: Szukam...
Nadwozie: Nie posiadam
Model: Nie mam
Rocznik: 1975
Skrzynia biegów: Nie mam
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

czy to tylko pompa?

Post autor: siudek »

draiver22 pisze:otwieram maske, poruszałem tym kablem od nastawnika, odpaliłem i jakby nigdy nic znowu jezdzi sobie jak nowy samochodzik....
...no to może w końcu zrobisz to złącze a nie nerwy sobie psujesz?? :D Sorki, ale nie rozumiem, skoro masz potencjalnego winnego to spróbuj to zrobić - pisząc o elektryce miałem na myśli też kabel od nastawnika, bo wspominałeś o tym przecież. A potem sprzedają TDSy mówiąc "co za porąbany samochód, ciągle się psuje". :D

Skoro nagle obrotomierz Ci pada, a auto jednak chodzi i takie cuda na kiju się dzieją zupełnie bez przesłanek, to znaczy się że coś jest gdzieś połamane/przetarte/zwarte, czyli elektryka. Zrób to szybko, bo sobie tak dalej popalisz coś w instalacji albo kompa szlag trafi od takich ciągłych zwarć. Aku masz nowy, przeleć więc od niego całą instalację, popoprawiaj masy (ale nie tylko zobacz, bo z wyglądu może być ok, a utlenione/zardzewiałe może nie mieć styku). Zobacz złącze nastawnika, zrób, później podepnij jeszcze raz pod diagnostykę i zobacz błędy.

U ciebie sprawa typowo elektryczna według mnie, bo skoro tak gwałtowne zmiany to nie bardzo na jakieś powietrze w układzie paliwowym czy coś w ten deseń, a rozrząd też by inaczej się objawiał, tak samo lejące wtryski. Skoro przelewy masz nowe, smoka w baku szczelnego, filtr paliwa sprawny, pozostaje instalacja. Co do klimy...dziwne. :D Raczej zbieg okoliczności.

Pozdrawiam, siudek.
siudek siudkowski

Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

czy to tylko pompa?

Nie masz klimy a "gość" znalazł sterownik od klimy... mam naprawdę dobrą propozycję upraszczającą całą dalsza zabawę:

ZMIEŃ natychmiast gościa na kogoś kto ma pojęcie co robi...

Jakiś sterownik od klimy to może być np. korek wlewu oleju... jakiś nie mówi nic.

Swoją drogą jak nie ma klimy to nie ma żadnych sterowników od klimy, jeśli nie ma klimy a są wiązki to nadal nie ma żadnych "sterowników" od klimy.

Jedyne elementy sterujące klimą (mniej lub bardziej pośrednio) to:
1. komputer klimatyzacji - z tyłu nagrzewnicy
2. sterownik silnika
3. przekaźnik sprężarki
4. presostat na osuszaczu (nie masz instalacji klimy więc nie ma osuszacza ani presostatu)
5. przekaźniki wentylatora wspomagającego chłodzenie - może nie być klimy i być zainstalowany elektryczny wiatrak chłodzący.
draiver22
Bywalec

czy to tylko pompa?

siemanko . Co do "elektryka" to juz sie zorientowałem że nie bardzo wiedział o co chodzi :lol:
Ale po kolei. Rozkręciłem te całe gniazdo pod kablem, zdjąłem plastik i obejrzałem przewody, na oko wyglądały ok tylko ten plastik strasznie lata bo śruba jest ukręcona w efekcie całe te złącze ciągle podskakuje. Przymierzałem sie żeby skołować amperomierz i wtedy miałbym pewność ALE przytrafiła mi się w międzyczasie mała przygoda i nie miałem czasu, tzn. strzelił mi wąż od chłodnicy oleju pod filtrem (o-ringi poszły ,metalowa podkładka się wyrobiła z jednej strony, a kostka sie rozjechała) wylało mi prawie cały olej, ledwo do domu dojechałem. A powiedzieć że WSZYSTKO jest w oleju to mało powiedziane bo po tylnia szybe...
Wykręciłem, o-ringi wymieniłem, ubytek w podkładce wypełniłem gumą a kostkę ścisnąłem opaskami, bo nowej ani używanej nie udało mi się dostać.
Chodzi teraz inaczej, but wiadomo :lol: no i nie ma tych dziwnych rytmicznych postuków bo rura już nie lata
co do fal, na razie sobie odpuściłem bo wystarczyło wykręcić żarówkę żeby problem zniknął...... ten elektryk mówił że sprawdzał wszystko przy światłach. Teraz jakoś mu już nie wierzę, ale pogrzebie sie w tym za jakis czas bo od kilku dni, tzn. od naprawienia tego węża jest bajka na kółkach 8) i na razie sie tym ponacieszam :lol:
Ale to na bank będzie gdzieś na tym złączu bo tam wszystko lata za bardzo...
PoZdRoo 8)

Dodano: Pon Sie 23, 2010 7:39 pm

siema . Niestety żarówka dała efekt na kilka dni i znowu zaczęły się cyrki... Co robić, zakasałem rękawy i przyjrzałem się jeszcze raz temu kablowi. Zauważyłem, że jak go złapię w jednym miejscu i poruszam w górę i w dół to równocześnie obroty tak samo, w górę w dół. Raz jak za mocno pociagnałem go w dół to aż zgasł. W górę- super obroty nie spadają zero marudzenia.
Tymczasowo więc... przymocowałem ten kabel w pozycji "super" :lol: zobaczymy czy utrzyma się efekt póki nie skołuję tego miernika... najważniejsze że jestem już bardzo blisko 8)
mario_e39
Bywalec

czy to tylko pompa?

Post autor: mario_e39 »

witam wszystkich i proszę o pomoc.
moja buńka to e39 98 rok 2,5 tds kombi i przebieg ok. 300 tys km, manualna skrzynia :P .

otóż, pojawił się nagle skądś wyciek paliwa (chyba na przedniej uszczelce silnika) - w środku auta wali ropą jak w zetorze...., ale pomimo tego działała jak potrzeba - przynajmniej tak mi się wydaje. odpalała prawidłowo na zimnym i gorącym silniku, praca silnika i obroty równe, nie dymi z rury wydechowej w jakiś podejrzany sposób.
takim samochodem przejeździłem ok. 2 tys. km.
aż tu wczoraj podczas jazdy (pod górkę) nagle, bez żadnych objawów, bez zapalenia się żadnej kontrolki - silnik zgasł i już...
ot tak sobie.
potem już nie odpalił i musiałem wezwać lawetę. rozrusznik kręci, a jedyne co zauważyłem to pusty wężyk paliwowy - ten biegnący od filtra paliwa. podczas kręcenia rozrusznikiem w wężyku tylko buzuje parę kropli ropy z powietrzem, więc następnie wlałem jakieś 5 litrów paliwka i nieoczekiwanie silnik zaskoczył. na luzie pracował jakieś 4 - 5 minut bez zastrzeżeń, obroty stale. postanowiłem okrążyć blok i po przejechaniu jakiś 200 m silnik zgasł bez żadnych objawów... :!: :?:
paliwo w zbiorniku - na ok. 95 km (wg wskazań kompa).
pomóżcie - czy to może walnęła pompka paliwa, czy jeszcze inne licho....
pozdrawaiam miłośników tds'a. mariusz
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

czy to tylko pompa?

Zatankuj do pełna...
mario_e39
Bywalec

czy to tylko pompa?

Post autor: mario_e39 »

oki, spróbuję i odezwę się jaki był efekt.
mam tylko 5 l karnister więc zatankowanie do pełna trochę mi zajmie czasu...
pozdrawiam
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

czy to tylko pompa?

Po wlaniu 2-3 baniek powinieneś dać radę odpalić i dojechać na stację. Spodziewał bym się problemów z przepływem paliwa między komorami baku.

Pływaki są dwa, a pompa bierze paliwo tylko z jednej komory.

Dodano: 29 Sie 2010 14:49

Po wlaniu 2-3 baniek powinieneś dać radę odpalić i dojechać na stację. Spodziewał bym się problemów z przepływem paliwa między komorami baku.

Pływaki są dwa, a pompa bierze paliwo tylko z jednej komory.
draiver22
Bywalec

czy to tylko pompa?

Siema wszystkim. Piszę żeby zakończyć mój temat . Ogólnie rzecz biorąc spirytus santus całej sprawy okazał się kabel od nastawnika, dokładniej to miejsce gdzie się z nastawnikiem łączy, stąd nie mam zbytnio ochoty tego rozgrzebywać... Po sposobie w jaki rozwiązałem problem mogę się tylko domyślać o co chodziło:
1) gniazdo i plastik było całe rozlatane w efekcie ten kabel i cała reszta latała sobie w górę i w dół
2) aż pękła któraś wiązka przy łączeniu z nastawnikiem (bo tam dokładnie jest problem)
3) i uszkodzony dalej tak sobie latał, a obroty i moc razem z nim, w górę i w dól, wiązki złączały się i rozłączały
4) po ręcznym sprawdzeniu wyszło że rozłączają się (tak mi się wydaje bo spadały obroty i czułość gazu) przy wyginaniu w miejscu złączenia w dół, a łączyły przy wyginaniu w górę (obroty ustawiały się jak trzeba, chodził cichutko i równiutko jak pszczółka, zero reakcji na światła, czuly i płynny gaz)
5) unieruchomiłem więc kabel w odpowiedniej pozycji za pomocą opaski, w ogóle unieruchomiłem tam wszystko co się dało tak że nawet nie drgnie chocby chwycić i szarpać :lol: :lol:
6) no i od tygodnia żadne z dręczących go wczesniej dolegliwości nie dały najdrobniejszego znaku życia mało tego nawet jak go kupiłem to tak nie zapier...ał jak teraz a kupowałem szatana :lol:

Gasnącego co prawda (miała być niby tylko dawka paliwa do wyregulowania- ale cóż młody głupi byłem na bmkach sie nie znałem :lol: efekt: 3 lata, 10 pseudofachowców i ich 30 teorii od pompy przez rozrząd po głowice , nawet turbo jeden mi chciał wymieniać... Gros hajsu wydanego na "konsultacje" sprawdzanie teorii poprzednich mechaników przez następnych, obalanie i tworzenie nowych. Aż fizia dostawałem już od tego wszystkiego, a wystarczyło złapać za kabel w odpowiednim miejscu.... Ale kto by na to wpadł?
Oby "moja historia' :lol: pomogła innym forumowiczom- zanim zaczniecie szukać pompiarza, złapcie za kabel! :lol:

Dzięki bardzo chłopaki, siudek i raven, bez was bym do tego nie doszedł, już nawet miałem myśli spalic złom i wrzucic do rzeki :lol: a po co taka ładna bmcia miałaby tak skonczyć żywot... :lol:
Można tu gdzieś dawać jakieś punkty za pomoc? Bo ja bym chciał wam dać 8)
POOOOZDROO600!!
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

czy to tylko pompa?

Jak dla mnie wystarczy, że udało się znaleźć przyczynę - w prawdzie szukałem zupełnie z innej strony...

Drogą eliminacji przynajmniej wiadomo, że to nie była przyczyna w baku i pompce :)
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Seria: Szukam...
Nadwozie: Nie posiadam
Model: Nie mam
Rocznik: 1975
Skrzynia biegów: Nie mam
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

czy to tylko pompa?

Post autor: siudek »

draiver22 pisze:Można tu gdzieś dawać jakieś punkty za pomoc? Bo ja bym chciał wam dać 8)
POOOOZDROO600!!
:] Polecaj forum innym jako przydatne źródło informacji i wymiany doświadczeń, co kilka mózgów to nie jeden. ;]

Fajno, że się udało - tylko zrób kiedyś tę wiązkę, a nie wieczny zip-system. ;] Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie pompiarze często mają stare nastawniki, można z takiego wziąć kabel.

Pozdrawiam i powodzenia!
siudek siudkowski

Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
ODPOWIEDZ