Potrzebne narzędzia:
Klucze 10, 13, 32
Imus - 5, 6, 7
Torx chyba 50 jeśli dobrze pamiętam
młotek - solidny
drut stalowy fi 10mm dł około 30 cm najlepiej gładki
Zabawę rozpoczynamy od pozdejmowania osłon w komorze silnika. Następnie zdemontowałem filtr powietrza jego mocowanie do bloku sinika i pokrywę głowicy. (zdj)
Teraz interesuje nas ta właśnie pokrywa. Wyciągamy gumową uszczelkę i czyścimy. Następnie odkręcamy 8 małych śrubek - klucz torx ale nie pamiętam rozmiaru - w każdym razie mały
Zdejmujemy odkręconą osłonę metalową i pod nią mamy filtr odmy
Ja dodatkowo wyczyściłem wszystkie rury, doloty i wyloty bo tam też się zbiera trochę osadu. Odma zrobiona. Posta piszę po jeździe próbnej i to nie byle jakiej więc wiem że daje dużo - spadło mi spalanie i to drastycznie na pełnym baku 52 litry zrobiłem 1020 km !!! Spalanie 5,2 l/100 km w trasie podczas -10 st. mrozu.
Wymiana pompy wody wisko, paska i płynu chłodzącego.
Myślałem że da się bez ściągania chłodnicy ale dostęp jest tak słaby że oszczędziłem sobie nerwów i wymontowałem chłodnicę.
1. Spuszczamy płym z chłodnicy - srubka plastikowa na chłodnicy od strony kierowcy i wyciągamy chłodnicę 2. Spuszczamy płyn z bloku silnika - też jest srubka - ale ze względu na słaby dostęp, z bloku spuściłem płyn wyciągając pompę
3. Wyciągamy nity rozporowe osłony wentylatora
4. Odkręcamy wentylator od wisko żeby się nie potłukł jak będziemy ściągać wisko metodą na zryw
5. Próbujemy odkręcić wisko metodą na zryw kluczem 32 - lewy gwint więc kręcimy w prawo - stukamy dużym młotkiem w klucz- ściskając jednocześnie pasek klinowy żeby unieruchomić wisko
6. W razie problemów czytaj dalej
7. Punkt 5 się nie udał - wisko zapieczone - wd 40 nie działa
8. Ściągamy pasek klinowy podważając napinacz stalowym prętem lub długim śrubokrętem
9. Musiałem najpierw wykręcić pompę wody razem ze starym wisko i kołem pasowym - trochę cierpliwości i sprytu i da się zrobić
10. Pompę wyciągamy wkręcając wykręcone uprzednio śrubki mocujące pompę do bloku w nagwintowane otwory - wkręcamy na zmianę po dwa obroty i pompa sama wychodzi 11. Tłuczemy wisko młotkiem aż się rozleci
12. Montujemy nową pompę uważając na uszczelkę. 13. Zakładamy koło pasowe i przykręcamy
14. Nakręcamy nowe wisko na gwint pompy
15. Zakładamy nowy pasek podważając napinacz 16. Przykręcamy wentylator do wiskozy
17. wkładamy osłonę wentylatora - łatwiej teraz niż po zamontowaniu chłodnicy
18. Montujemy chłodnicę podpinając wszyskie rury
19. Nalewamy płyn chłodzący, zakładamy wszystkie osłony i odpowietrzamy system.
To chyba wszystko z mojej strony jeśli coś mi umknęło to z góry sorki
Dzięki dla adam-bmw za wskazówki i dla Roberta który męczył się ze mną.
Mam nadzieję że opis sie przyda.