E34 TDS '93 po wymianie przewodów paliwowych auto nie działa

Tematy dotyczące układu paliwowego, pomp wtryskowych, ich nastawników i wtrysków.

Moderator: Moderatorzy

krzychwkr
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1993
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Łódzkie

Post autor: krzychwkr »

Witam serdecznie,

Sytuacja wygląda nieciekawie, ok 3 tyg temu wymieniane miałem przewody paliwowe, bo stare przegniły i się pociły, mechanik wymienił, wydaje się prosta i nie groźna robota pół dnia i po robocie i teraz zaczyna się ciąg dramatu który obecnie wygląda tak że auto jest rozkręcone i nie działa, nie odpala, świecą się kontrolki wtrysku auto jest w stanie rozkładu.
Opowiem może co się działo po odebraniu auta z serwisu: tego samego dnia po przejechaniu może ok 15 km auto w czasie jazdy zgasło, zaswieciły się kontrolki wtrysku i całe szczęście że miałem pobocze i niewielką prędkość, wyłączałem i włączałem po ok 3 min i próbach odpalił dojechałem do domu i ok dwa dni później pojechałem do sklepu wracam chcę odpalić świecą się kontrolki wtrysku ale znowu dwie próby auto odpaliło i jeździło już dobrze dwa tyg. bez problemu aż do ostatniego czwartku gdzie chcę pojechać po pracy do domu a tu to samo kontrolki i nie idzie odpalić ale tym razem nic nie pomogło więc auto na hol i do mechanika, a Pan mechanik wziął plaka samostart i auto odpaliło pojechałem do domu na drugi dzień troszkę pojeździłem i było ok, raz tylko się zawiesił ale na chwilkę ale odpalił, rano w niedziele chcę odpalić i nic, tym razem nie pomógł plak, odpalanie z zaciągu nic, aż do dzisiaj gdzie auto jest rozkręcone a mechanik rozkłada ręce.
Jeszcze jedno dodam, ze zbiornika z pod nakrętki od pompy wylewało się paliwo i to obficie, pompa w zbiorniku ponoć nie dostaje napięcia czy coś, paliwo nie idzie do silnika, zero reakcji ze strony przekaźników czy jak to zwał.
Co się mogło stać a w zasadzie co mógł zepsuć mechanik, dodam że przewody zostały dobrze podłączone tzn powrotu i dopływu.
Auto jeździło przez 3 lata bez jakiejkolwiek usterki 50tkm, 1,5 roku temu uszczelniana pompa w boshu wszystko ok. i nagle po wymianie przewodów auto wygląda jakby miało iść na szrot! Macie jakieś pomysły sugestie cokolwiek??
Pomóżcie!
Awatar użytkownika
GuLuN
Bywalec Gadulec
Seria: E60-61
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525d
Rocznik: 2005
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: GuLuN »

To może błędna podpowiedź ale czy odpowietrzył układ bo jest do tego procedura
Obrazek
Brutal!!!Metal!!!Warrior!!!
krzychwkr
Bywalec

Nie mam pojęcia ale z tego co się orientuję to nie, dlatego iż powiedział, że podczas uruchamiania sam się odpowietrza a obecnie wszystkie przewody są po odłączane i z całą pewnością wszystko jest zapowietrzone, zaraz jadę zobaczyć co dzieje się dalej.

Dodano: 01 Wrz 2010 14:55

Właśnie wróciłem z warsztatu i diagnoza jest następująca, sterownik nie wysyła sygnału do pompy, która nie otwiera jakiegoś zaworka, auto udało się uruchomić poprzez podłączenie kabelkiem na krótko z bezpiecznika do pompy ale samochód właściwie nie jedzie tylko się powłóczy, nie wiem co dalej i co to dokładnie oznacza, może ktoś coś doradzi do kogo się teraz udać??
Awatar użytkownika
GuLuN
Bywalec Gadulec
Seria: E60-61
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525d
Rocznik: 2005
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: GuLuN »

pożycz od kogoś kompa i się okaże
Obrazek
Brutal!!!Metal!!!Warrior!!!
krzychwkr
Bywalec

Jutro albo w piątek ma podjechać człowiek z kompem zobaczymy...

Dodano: 02 Wrz 2010 19:47

Witam,
Sprawa ma się tak, że komputer nie był w stanie połączyć się z komputerem auta, nie wiadomo czemu, program to jakiś cdif2 czy sdif2 nie pamiętam, tak się zastanawiam czy jeśli sterownik podobno nie ma plusa, że sterownik padł jak to określają mechanicy, to czy da się połączyć z takim sterownikiem??, chyba że łączy się z czymś zupełnie innym, jak to jet w tych autach? Aha i jeszcze człowiek co to sprawdzał powiedział że nie działa również tryb błyskowy..?!
Wyjęli mi ten sterownik i rozejrzałem się na allegro i znalazłem chyba 3 z takim samym numerem w cenach od 100 do 220,- niby drogo nie jest, ale czy kupować w ciemno?? poradźcie coś?? Można mieć pewność że będzie sprawny??
I jeszcze jedno pytanie obeszli jakoś sterownik poprzez podłączenie kabelkiem od bezpiecznika prosto do pompy i wtedy auto się uruchamia i pracuje na luzie równo i spokojnie tyle tylko, że nie ma w ogóle mocy tzn powoli jechać się niby da, ale zastanawiam się czy można ryzykować nawet taką jazdę, myślę tu o krótkiej jeździe do innego warsztatu czy też do domu ok 2km???
Pozdrawiam.

Dodano: 02 Wrz 2010 20:11

I jeszcze jedno pytanie czy ktoś zna w łodzi lub okolicach magica-elektronica do kogo można z tym podjechać bo w kilku usłyszałem że oni to już powychodzili z tds'ów kilka lat temu i im się nie chce...

Dodano: 04 Wrz 2010 06:27

witam, auto jest naprawione, pojechałem do serwisu boscha i okazało się że padł przekaźnik który znajduje się pomiędzy sterownikami tanio szybko i sprawnie godzina czasu i jest ok . Dzięki i pozdrawiam
ODPOWIEDZ