[E34] Podświetlenie licznika kilometrów i zegarka analogoweg

Forum o ogólnych problemach z elektroniką i elektryką w BMW.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
lucasdj
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1993
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Małopolskie
Kontakt:

Post autor: lucasdj »

Witam.

Przez ponad godzinę nie udało mi się znaleźć na forum podobnego objawu, więc opiszę w czym problem.
Jakiś czas temu przestał mi się podświetlać zegarek analogowy, pomyślałem że żaróweczka dokonała żywota, ale jakoś nie chciało mi się specjalnie tego rozbierać. Tydzień temu pojawił się kolejny problem. Po uruchomieniu silnika gaśnie podświetlenie licznika kilometrów. (na postoju, przy zgaszonym silniku wszystko jest ok). Zabrałem się za szukanie problemu. Zacząłem od łatwiejszego - wymiany żaróweczki w zegarku. Niestety dalej nie świeci, a wyjęta jest sprawna. W miejscu żaróweczki nie ma zasilania (oczywiście przy włączonych światłach). Sprawdziłem bezpieczniki pod maską, nawet zamieniałem na nowe i nic nie pomogło.
Teraz moje pytanie. Czy to może mieć ze sobą coś wspólnego? Jakaś kostka, złączka o której nie wiem? Czy może sygnał podświetlenia zegarka idzie z zegarów? Czas pokazuje normalnie, czyli coś tam działa.
Przepraszam, że się rozpisałem, ale nie chcę mieć żadnych niespodzianek z elektryką zwłaszcza przed zimą :)
Ekspert to ktoś, kto popełnił już wszystkie błędy.

Zupełnie jak TDS :)
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: raven_1983 »

Czy pozostałe podświetlenia świecą? jeśli nie to sprawdź regulator jasności podświetlenia deski.
Awatar użytkownika
lucasdj
Bywalec
Rocznik: 1993
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Małopolskie
Kontakt:

Post autor: lucasdj »

Właśnie cały problem polega na tym, że wszystko pozostałe świeci. Regulator działa prawidłowo, konsola środkowa też się podświetla... ale od wczoraj podświetlenie prawej regulacji temperatury świeci słabiej. Reszta świeci normalnie. Sam już nie wiem. Voodoo czy jak? Przyznaję, sam jestem elektronikiem, ale to mnie chyba przerasta. Mam jakieś dziwne napięcia na przewodach za konsolą środkową. Na niektórych kabelkach jest normalnie 12,8V, a na innych (tych od podświetleń) 6,2V 11,4V, 0,7V - według mnie skoro żaróweczki są na 12V to przy braku obciążenia (wyjęta żaróweczka) powinno być w okolicach 12V. Mam podejrzenia, że gdzieś się sypie wiązka w instalacji. Tylko teraz nie wiem, czy to jakaś kostka zaśniedziała lub się rozłącza powoli, czy kabelki się gdzieś przecierają.
Ekspert to ktoś, kto popełnił już wszystkie błędy.

Zupełnie jak TDS :)
ODPOWIEDZ