Nie podaje paliwa

Tematy dotyczące układu paliwowego, pomp wtryskowych, ich nastawników i wtrysków.

Moderator: Moderatorzy

trans-moto
Świeżak
Świeżak

Nie podaje paliwa

Post autor: trans-moto »

Witam , mam problem z moim TDS a mianowicie nie podaje paliwa. Wcześniej co jakiś czas przepalał mi bezpiecznik od pompki paliwa w baku ale wymieniałem go i było ok ale ostatnio działo się tak coraz częściej aż w ogóle przestała działać. Bezpieczniki są w porządku nawet pompkę zmieniłem na inną ale żadnej poprawy. Przed tą awarią gdy chodziła to ciężko odpalała na zimnym silniku na ciepłym ostatnio też gdy odpaliła to chmura dymu ale chodziła to raczej wina pompy, ale dlaczego paliwa nie podaje nie mam pojęcia . Proszę o pomoc
Awatar użytkownika
clubGRANT
Bywalec Gadulec
Seria: E36
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 325tds
Rocznik: 1998
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Śląskie

Post autor: clubGRANT »

Może przewody zatkane,bo nie możliwe żeby po wymianie pompy paliwa dalej nie podawało.
Proponuję wizytę u doświadczonego mechanika.
Awatar użytkownika
karol-lolek
Bywalec Gadulec
Seria: E34
Model: 525tds
Rocznik: 1992
Województwo: Lubuskie

Post autor: karol-lolek »

Witam

Mam tez ten sam problem gdyż nie działa mi pompa paliwa. A dokładniej co udało mi sie zdiagnozować to nie ma przejścia między przekaźnikiem i bezpiecznikiem. I pompa nie działa a jest sprawna to co zrobiłem dość prymitywnie to mostkowałem bezpiecznik świateł cofania z bezpiecznikiem pompy paliwowej., Auto pali i wszystko jest ok tylko pompa działa cały czas od momentu przekręcenia kluczyka. i teraz problem gdzie szukać usterki rozebrałem centralkę i kable wyglądają całe. To co udało mi się wyczytać to możliwe że jest uszkodzony lub nie dochodzi zasilanie do czujnika indukcyjnego wału. Nic nie udało mi się ustalić. Jakbyście mieli pomysły rozwiązania problemu to piszcie.
pozdrawiam
ira
Świeżak
Świeżak
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Województwo: Łódzkie

Nie podaje paliwa

Post autor: ira »

Witam
Podczas wymiany przekaźnika świec żarowych niechcący dotknołem przewodem prądowym metalowej obudowy komputera.Zaiskrzyło i to nieźle i teraz jest taka sprawa że pompa wtryskowa nie podaje paliwa.Czy jest możliwe że spalił się jakiś modół czy przekaźnik który steruje pompą wtryskową.A jeśli tak to gdzie taki modół lub przekażnik może się znajdować.A czy możliwe że od takiego zwarcia spalił się komputer.Proszę o poradę i dzięki. Moje auto to bmw 525 tds e 39 98rok
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Nie podaje paliwa

Post autor: raven_1983 »

Niby zwarłeś do obudowy... czyli do masy... tak samo jak byś dotknął do bloku silnika...

Jednak nie ma żadnej pewności, że elektronika nie dostała po przysłowiowym tyłku.

Sprawdź wszystkie bezpieczniki jak całe to podmień z kimś kompa.
ira
Świeżak
Świeżak

Nie podaje paliwa

Witam
Kompa nie podmienię bo nie mam z kim.Dokładnie to dotknąłem obudowy kompa tym przewodem który się przykręca do przekaźnika świec.Przy tym przekaźniku jest wpięty taki inny przekaźnik koloru niebieskiego.Wygląda on jak mała kostka o wymiarach ok. 3 cm na 3 cm.Po tym zwarciu ta kostka wydaje ciągły dźwięk terkotania.Rozebrałem tą kostkę i jest tam uzwojenie i takie kowadełko które nie chce się wyłączyć i to ono taki dźwięk robi.Ale do rzeczy.Kupiłem w serwisie tą kostkę myśląc że to jest jakiś bezpiecznik od pompy wtryskowej i że kłopot się skończy ale po w pięciu tej kostki dalej pompa nie podaje paliwa a terkotanie nie znikło.Więc wychodzi na to że ta kosteczka nie była spalona tylko coś innego coś co powoduje terkotanie.Bezpieczniki płytkowe te zwykłe sprawdziłem są ok.Czy możliwe że w komputerze spaliła się jakaś sekcja bo w aucie działa wszystko oprucz tej pompy wtryskowej.No i czy lub gdzie może być jakiś moduł bezpiecznik czujnik lub cokolwiek od czego zalerzy funkcjonowanie pompy.Za wszelkie porady będę wdzięczny
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

Nie podaje paliwa

Ta kosteczka... to przekaźnik.

Naprawdę będzie lepiej jeśli pojedziesz do elektryka.
ira
Świeżak
Świeżak

Nie podaje paliwa

A czy możliwe że od zwarcia padł elektrozawór w pompie wtryskowej ?
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

Nie podaje paliwa

Nie zrozum mnie źle...

Jeśli nie wiesz jak wygląda przekaźnik to wątpię abyś był w stanie zdiagnozować nawet prostą usterkę.

W przypadku elektrozaworu zamiast pytać byś sprawdził czy działa.

Jedź na diagnozę komputerową i zobacz jakie błędy nałapał komputer.
ira
Świeżak
Świeżak

Nie podaje paliwa

Witaj Raven
Jest tak jak mówisz ,nie potrafię zdiagnozować usterki bo nie jestem mechanikiem.Jakbym był to nie było by mnie tu.Ale do rzeczy.W kompie były przepalone dwa druciki od tego zwarcia.Elektronik zalutował i jest ok.Odkręciłem jeden wtrysk żeby zobaczyć czy pompa pracuje i wydaje się że tak bo jak żona kręciła auto to widziałem że wtrysk czyli ta rurka metalowa pulsacyjnie rzucała ropę.Czy tak to powinno wyglądać ?. Ale teraz sedno sprawy.Auto zatrzęsło się lekko jakby miało odpalić ale nic takiego nie nastąpiło.Natomiast po skończeniu kręcenia z pompy wtryskowej przez chwilę wydobywa się bzyczący dźwięk przez ok 3-4 sekundy.Na pompie z boku jest przykręcony czterema śrubkami czarny prostokącik chyba z plastiku z kablem który zakończony jest wtyczką.Czy to jest modół pompy i czy on mógł się spalić.Czy to elektrozawór wydaje to bzyczenie ? Proszę o pomoc .Cześć
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

Nie podaje paliwa

Pewnie byś się zdziwił widząc mechanika na forum... nie jest to tak niespotykane.

Pompa wtryskowa podaje paliwo impulsowo na wtryskiwacze.

Ta kostka z boku pompy to nie kostka z boku pompy tylko przewód wychodzący z nastawnika.

Jak upalił się nastawnik to za 1400-1500 dostaniesz nowy.

Czy nie taniej było by pojechać do kogoś kto się zna?

W pompie pewnie pracował sobie regulator wyprzedzenia kąta wtrysku.

Moim zdaniem w dalszym ciągu najlepszą pomocą jaką możemy ci dać to polecić pojechanie do kogoś kto wie co robi a nie eksperymentuje.

Wspomnę jeszcze tylko, że trzeba się BARDZO postarać aby dotknąć przewodem prądowym świecy żarowej do obudowy komputera - przewód ma kilka cm luzu, a komputer jest jakiś metr dalej... zresztą... świece przecież wymienia się na wyłączonym zapłonie i nie ma cudów aby pojawiło się na ich przewodach napięcie.
Dawit000
Bywalec
Rocznik: 1994
Województwo: Wielkopolskie

Nie podaje paliwa

Post autor: Dawit000 »

raven chyba nie doczytałeś.Z tego co ja wywnioskowałem to kolega dotknął przewodem od bezpiecznika świec(tego co jest obok komputera). Niewiem jak to zrobił ale no jakoś mu sie to udało.

p.s. Wam chociaż auto daje oznaki życia a moje nic.... nawet się nie odezwie:(
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

Nie podaje paliwa

Bach... fakt... wymieniany był przekaźnik świec żarowych a nie świece... :oops:

A jak ktoś mi powie dlaczego nie został odłączony akumulator to dam mu ciasteczko 8)
Dawit000
Bywalec
Rocznik: 1994
Województwo: Wielkopolskie

Nie podaje paliwa

Post autor: Dawit000 »

Bo się niechiało.:) pierdoła taka mało czasu zajmuje szybko się wymienia to nie odłączyli
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

Nie podaje paliwa

Tak z innej strony gryząc problem - jak auto ma immobilizer to przez to mogą być problemy.

Jak komp dostał kopa to mogło paść nieco więcej niż tylko ścieżki.
ira
Świeżak
Świeżak

Nie podaje paliwa

Witam
Akumulatora nie odłączyłem ponieważ przeoczyłem ten fakt i moja strata.Trudno.A co do mechanika to auto nie pali żebym mógł tam zajechać a stoi na parkingu osiedlowym w takim miejscu że żadna laweta tam nie wjedzie.Pracuję cały tydzień poza domem więc w weekend mam mało czasu żeby cokolwiek zdziałać więc zostaje mi to forum jako pomoc przy eksperymentach.Dzisiaj sprawdzę jeszcze pompkę w baku bo zastanowił mnie fakt że nie słyszę jej od jakiegoś czasu.Może ona nawaliła.A jeśli nie ona to już nie mam żadnych pomysłów.Dzięki za pomoc.I jeszcze ostatnie pytanie.Czy pompka ta w baku ma jakiś moduł lub przekaźnik bo pompka może być ok tylko tamto się spaliło.Pozdrawiam
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

Nie podaje paliwa

Pompka w baku ma przekaźnik... znajduje się on w skrzynce z komputerami - nie pamiętam który to, ale opisywałem już na forum który i jak sprawdzić czy działa.
ira
Świeżak
Świeżak

Nie podaje paliwa

Dzięki będę szukał.