Pompa czy może nastawnik

Tematy dotyczące układu paliwowego, pomp wtryskowych, ich nastawników i wtrysków.

Moderator: Moderatorzy

lukas82
Bywalec

Pompa czy może nastawnik

Post autor: lukas82 »

Witam panowie mam taki oto dylemat czy do wymiana jest cała pompa czy tylko nastawnik.Obroty mi falują na biegu jałowym jest delikatne szarpanie podczas jazdy przy obrotach 1,5tys do 2 tys tylko na 2 biegu gdy bardziej dodam gazu szarpanie ustępuje,przy przełączeniu dmuchawy z 1 na 4 obroty spadają do około 600 obrotów i się podnoszą autko nie gaśnie włączenie do tego ogrzewania szyby tylnej i otwierania szyb elektrycznych nie powoduje zgaszenia silnika.Objawy pasują mi do nastawnika,ale przy uszczelnianiu pompy wtryskowej (została rozebrana na części pierwsze)i niestety w korpusie pompy jest lekki rancik na dole wygląda to tak jak by pompa się przytarła bo nie było smarowania,nawałku jest też bardzo ładny szlaczek powstały od opiłka który się tam zawieruszył.Autko przyspiesza bez problemowo spalanie po mieście około 8 literków ropki nie kopci pali na ciepło po 1-2 sekundach.Co obstawiacie że jest do wymiany cała pompa czy może tylko nastawnik aby się pozbyć bujania na biegu jałowym,
Gdyby Bóg uważał że przedni napęd jest lepszy to chodzilibyśmy na rękach
Awatar użytkownika
TDSik
Bywalec
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 530d
Rocznik: 1999
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Zachodniopomorskie

Pompa czy może nastawnik

Post autor: TDSik »

Kolego ja w swoim poprzednim TDSie miałem to samo i wystarczyło że przestawiłem nastawnik i wszystko wróciło do normy. Jeżeli pali szybko na ciepłym oraz zimnym silniku, nie zwiększyło się spalanie ani nic poza szarpaniem się nie dzieję to regulacja nastawnika pomoże, mi pomogło.
Pozdro
Śmierć jeździ szybko więc...... trzeba być szybszym od niej !!!
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Seria: Szukam...
Nadwozie: Nie posiadam
Model: Nie mam
Rocznik: 1975
Skrzynia biegów: Nie mam
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Pompa czy może nastawnik

Post autor: siudek »

Kolego lukas82 - są naprawdę setki postów na forum - proszę, poszukaj i poczytaj, znajdziesz praktycznie wszystkie potrzebne informacje dla zdiagnozowania nastawnika. Uszkodzony nastawnik, nastawnik pompy, pompa wtryskowa, czy to pompa, naprawa, regeneracja, czyszczenie, ustawianie, kąt wtrysku - hasła pomocne.

Zamykam - jeśli będzie potrzeba lub jakieś nowości się znajdą, zapraszam do uczestniczenia w istniejących dyskusjach, ewentualnie daj znać na PM, odblokuję temat.

Pozdrawiam.
siudek siudkowski

Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
Zablokowany