[e34] mryga kontrolka wtrysku szarpie silnikiem i gasnie

Tematy dotyczące układu paliwowego, pomp wtryskowych, ich nastawników i wtrysków.

Moderator: Moderatorzy

smigaj
Świeżak
Świeżak

Post autor: smigaj »

[e34] mryga kontrolka wtrysku szarpie silnikiem i jak go przycisne to zgasnie dzieje sie tak tylko wtedy gdy przekrocze 2tys. obrotów, auto odpala ladnie na zimnym i ciepłym silniku wkreca sie na obroty żwawo pracuje równo, wymieniłem już nastawnik, wtrysk sterujacy, pompke paliwową, filtr paliwa, czujnik doładowania turbiny, przewody paliwowe i dalej to samo, na kompie nic nie wykazało, a kod migowy mryga mi 5 razy czyli czujnik predkosci który faktycznie mam walniety bo raz wskazuje predkość a raz nie, ale to chyba nie ma z szarpaniem związku. a jeszcze zauważyłem ze mam zaslepiona tą rurke stalową co wychodzi z nad turbiny i idzie do kolektora ssącego, POMÓŻCIE
Awatar użytkownika
błażej21
Bywalec Gadulec
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Podlaskie

Post autor: bÅ‚ażej21 »

http://bmw-diesel.pl/search.php

Tern temat Był już poruszany poczytaj se na forum http://bmw-diesel.pl/search.php
Sesja str 8 Zerknij i oceń moją Bunie

http://forum.bmw-diesel.pl/viewtopic.php?f=7&t=1927
smigaj
Świeżak
Świeżak

Post autor: smigaj »

pszeszukałem całe forum od a do z i nie znałazłem, a jak było to prosze o odpowiedz co jest tego przyczyną.

Dodano: Nie Paź 03, 2010 8:14 pm

poprzedni własciciel musiał nie żle coś tu namieszać przy silniku, bo jest wymieniony kolektor ssący na ten bez zaworu egr a zasliepiona jest ta rurka zaraz przy silniku nad turbiną, a puszczono jakąś dodatkową z pod filtra powietrza i daje z niej spalinami a jak ją zatkam olej tryska z bagnetu, co o tym myslicie, na pewno tak nie powinno być i bede wkładał prawidłowy kolektor z zaworem egr i dodam tą rurka co jej brakuje ale dalej nie wiem czy to jest przyczyną tego szarpania i zapalania sie lampki wtrysku może przez tą dziwną przeróbkę przy wiekszych obrotach w cylindry nie dochodzi tyle powietrza co potrzebuje i dlatego też zapala sie ten wtrysk, bo dziwne ze tedy co dociera powietrze do silnika dmucha też spalinami.?
Awatar użytkownika
Jawor
Administrator
Administrator
Seria: E90-93
Model: 320d
Rocznik: 2010
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Post autor: Jawor »

Zacznij od sprawdzenia elektryki odpowiedzialnej za pracę wtrysku oraz czy nie zapowietrza Ci się układ paliwowy.
bmw-inpa.pl

Powrót do korzeni: e34 Ponton

Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d
Tomek 85
Bywalec Gadulec
Seria: E39
Rocznik: 1998
Województwo: Małopolskie

Post autor: Tomek 85 »

smigaj pisze:poprzedni własciciel musiał nie żle coś tu namieszać przy silniku, bo jest wymieniony kolektor ssący na ten bez zaworu egr a zasliepiona jest ta rurka zaraz przy silniku nad turbiną
Niekonieczne mój tds z 92" nie miał egr i też było zaślepione wyjście spalin przy kolektorze wydechowym takie wychodziły z fabryki.
smigaj pisze:a puszczono jakąś dodatkową z pod filtra powietrza i daje z niej spalinami a jak ją zatkam olej tryska z bagnetu, co o tym myslicie, na pewno tak nie powinno być i bede wkładał prawidłowy kolektor z zaworem egr i dodam tą rurka co jej brakuje ale dalej nie wiem czy to jest przyczyną tego szarpania i zapalania sie lampki wtrysku może przez tą dziwną przeróbkę przy wiekszych obrotach w cylindry nie dochodzi tyle powietrza co potrzebuje i dlatego też zapala sie ten wtrysk, bo dziwne ze tedy co dociera powietrze do silnika dmucha też spalinami.?
smigaj ta niby dodatkowa rurka wychodząca z pokrywy zaworów to odma tak ma być, założenie kolektora z Egr nic nie zmieni w sprawie-Egr jest zbyteczny, przedmuchy jak by nie patrzeć masz dość spore skoro bagnetem wywala ci olej.
Wypadał by sprawdzić stopień sprężania.
Usterka którą opisujesz jest usterką typowo elektroniczną a błąd zczytany z kodów migowych to nie czujnik prędkości jazdy,
tylko czujnik prędkości obrotowej silnika i wcale się nie dziw że dzieją się takie jaja bo to normalne.
Obrazek
smigaj ten twój temat dotyczy tej samej usterki tylko ktoś mylnie podał znaczenie kodu błędu http://bmw-diesel.pl/viewtopic.php?f=12&t=5368 :!: i sprowadził wszystkich na złą droge.
Ostatnio zmieniony 04 paź 2010, 20:57 przez Tomek 85, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Awatar użytkownika
błażej21
Bywalec Gadulec
Seria: E34
Rocznik: 1996
Województwo: Podlaskie

Post autor: bÅ‚ażej21 »

A jak powiem tak Kolego pojedź do jakiegoś dobrego Mechanik i niech ci wszystko dokładnie posprawdza na kompie Bo możemy tak gdybać że to to lub co innego a i tak się na odległość nie da się problemu zdiagnozować

A po za tym to twój nie pierwszy temat z problem z autem Tak jak mówię podjeć do mechanika Bo nawet jak koledzy podpowiadają ci co może być to ty twierdzisz że to nie to

Sory za Ot ale kolego słuchaj się co ludzie na forum doradzają

A co do wywalania oleju przez bagnet może być wina nie drożnej odmy
Sesja str 8 Zerknij i oceń moją Bunie

http://forum.bmw-diesel.pl/viewtopic.php?f=7&t=1927
ODPOWIEDZ