Witam,
mam E36 318 TDS Compact z 1998r. Posiada następujące usterki:
* uszkodzony ASC (podobno sterownik do wymiany) - cały czas świeci kontrolka ASC;
* czasem na niskich obrotach (poniżej 1000, np. w korku, na parkingu) zapala się kontrolka DDE, gaśnie po zwiększeniu obrotów;
* auto jest bardzo mułowate (prędkość max. 140, bardzo słabe przyspieszenie), ale silnik pracuje równo, zapala bez problemów, nie kopci;
* miesiąc temu regenerowana turbina, jest sprawna (sprawdzana 2 razy) a mimo to auto nadal tak samo muli.
W ciągu ostatnich kilku miesięcy wymieniany był także olej, filtr powietrza, filtr oleju (filtr paliwa nie), świece żarowe.
Moje pytanie - co to może być? Czy może być tak, że przez uszkodzony ASC, komputer pokładowy działa w "trybie awaryjnym" ograniczając moc auta? Czy zużyty filtr paliwa? Czy ten magiczny "wężyk" od kolektora ssącego?
Myślicie że warto wyłożyć niemałą kasę na diagnozę w ASO BMW?
318 tds - uszkodzony abs a brak mocy
Moderator: Moderatorzy
-
gofer513
- Bywalec
- Seria: E36
- Nadwozie: Compact/Hatchback
- Model: 318tds
- Rocznik: 1996
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Podkarpackie
witam nowego kolegę
miałem to samo z tm muleniem. zaślep sobie EGR i powinno być. sprawdz czy nie masz gdzieś dzury w dolocie od turbiny do kolektora
miałem to samo z tm muleniem. zaślep sobie EGR i powinno być. sprawdz czy nie masz gdzieś dzury w dolocie od turbiny do kolektora
-
Papay318tds'99
- Bywalec
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Rocznik: 1999
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
witam,
też miałem uszkodzony abs i zapewniam cie że nie ma to wpływu na moc. Na twoim miejscu zacząłbym od wymiany filtra paliwa koszt raptem około 20zł a za diagnozę na pewno skasują kilka razy tyle a na zimę nowy filtr jak znalazł
też miałem uszkodzony abs i zapewniam cie że nie ma to wpływu na moc. Na twoim miejscu zacząłbym od wymiany filtra paliwa koszt raptem około 20zł a za diagnozę na pewno skasują kilka razy tyle a na zimę nowy filtr jak znalazł
- skroczek1
- Bywalec
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Rocznik: 1996
- Województwo: Świętokrzyskie
- Kontakt:
Witam
Ja tez mam problem z brakiem mocy mimo to ze mam chipa od Bogora...
Na forum przeczytałem zeby zaslepij zawor EGR i tak zrobilem...
Autko odżyło jest moc ale nie ta co jeszcze powinna...
Ja mam taki problem ze nie wiem co go boli ale ja mam tak ze raz go zapale np. rano jade normalnie i czuje ze autko pięknie chodzi "jest moc" wystarczy ze go zgasze odpale odnowa i juz czuc "mulenie" ... Łańcuszek jest w B.dobrym stanie pompa tez , turbo... Cos go przytyka... Ost. zauważalnym ze czesto zatyka mi olejem wężyk co idzie pod kolektorem do czujnika doładowania , moze to jest winna tego bo jak jest zatkany to czujnik zle odczytuje danne...
Co do zaworu EGR to jak ściągałem z niego wezyk to uslyszalem takie jak by powietrze skos uciekło i domyśliłem sie ze chyba sie zawor zawiesił i byl caly czas otwarty i dlatego byl taki mulny... Poprawiły sie co prawda osiagi po zatkaniu EGR ale to jest nie to jeszcze... Jak zaskoczy (wyżej pisałem) to naprawdę ładnie(pięknie) przyspiesza... cos go boli ale nie wiem co
Macie moze jakies porady co do moich problemów?

Ja tez mam problem z brakiem mocy mimo to ze mam chipa od Bogora...
Na forum przeczytałem zeby zaslepij zawor EGR i tak zrobilem...
Autko odżyło jest moc ale nie ta co jeszcze powinna...
Ja mam taki problem ze nie wiem co go boli ale ja mam tak ze raz go zapale np. rano jade normalnie i czuje ze autko pięknie chodzi "jest moc" wystarczy ze go zgasze odpale odnowa i juz czuc "mulenie" ... Łańcuszek jest w B.dobrym stanie pompa tez , turbo... Cos go przytyka... Ost. zauważalnym ze czesto zatyka mi olejem wężyk co idzie pod kolektorem do czujnika doładowania , moze to jest winna tego bo jak jest zatkany to czujnik zle odczytuje danne...
Co do zaworu EGR to jak ściągałem z niego wezyk to uslyszalem takie jak by powietrze skos uciekło i domyśliłem sie ze chyba sie zawor zawiesił i byl caly czas otwarty i dlatego byl taki mulny... Poprawiły sie co prawda osiagi po zatkaniu EGR ale to jest nie to jeszcze... Jak zaskoczy (wyżej pisałem) to naprawdę ładnie(pięknie) przyspiesza... cos go boli ale nie wiem co
-
trzcina
- Świeżak

- Nadwozie: Compact/Hatchback
- Rocznik: 1998
- Województwo: Małopolskie
Witam,
dziś udało mi się odzyskać moc w moim aucie
Okazało się, że przy regeneracji turbosprężarki "fachowcy" nieprawidłowo podłączyli różne przewody oraz rozszczelnili układ. Przez to było za niskie ciśnienie doładowania. Specjalista podpiął odpowiednio przewody i uszczelnił co trzeba i autko odzyskało swoją moc
Polecam więc sprawdzić ten trop, jeśli występuje ten problem po wymontowaniu/zamontowaniu turbo.
dziś udało mi się odzyskać moc w moim aucie
Okazało się, że przy regeneracji turbosprężarki "fachowcy" nieprawidłowo podłączyli różne przewody oraz rozszczelnili układ. Przez to było za niskie ciśnienie doładowania. Specjalista podpiął odpowiednio przewody i uszczelnił co trzeba i autko odzyskało swoją moc
Polecam więc sprawdzić ten trop, jeśli występuje ten problem po wymontowaniu/zamontowaniu turbo.