limit predkosci w tds???

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

vegossj1
Bywalec
Seria: E38
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 730d
Rocznik: 2001
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Zachodniopomorskie

limit predkosci w tds???

Post autor: vegossj1 »

witam mam małe pytanie jechalem dzisiaj do szczecina(ładna trasa itd) silnik ladnie sie zbieral ale przy predkosci ok. 170km/h poczulem jakby lekkie szarpniecie i predkosc spadla do 160 a pedal gazu w podlodze i samochod nie jedzie odpuscilem do 150 i znowu ogien i znowu przy 170 to samo czy jest mozliwe ze mam ograniczenie predkosci moja Bunia to 325 tds touring z 1996r wczesniej mialem 1.8tds w sedanie i leciala 200km/h
BMW-Bardzo Mądry Wybór
Awatar użytkownika
karol-lolek
Bywalec Gadulec
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Lubuskie

limit predkosci w tds???

Post autor: karol-lolek »

Sprawdź wężyk podciśnienia pod kolektroem ssącym czy jest dobrze włożony :D z tego co mi wiadomo w TDSe nie było ograniczników choć mogę się mylić.
Obrazek
Awatar użytkownika
ded
Bywalec Gadulec
Seria: E36
Model: 325tds
Rocznik: 1996
Województwo: Mazowieckie
Kontakt:

limit predkosci w tds???

Post autor: ded »

Daj spokoj z tym ogranicznikiem. Jedynym ograniczeniem jest moc tego silnika :P
vegossj1
Bywalec

limit predkosci w tds???

wlasnie przeczytalem ze jednym z bledow komputera jest blad przeciazenia samochodu albo cos z czujnikiem trakcji wtedy predkosc max jest ograniczona do 170 a u mnie sa wywalone amorki z tylu prawego juz nie ma(puka itd wymieniam jutro) moglo to byc to???? chociaz na komp jak wcisne check to poprostu gasnie po wczesniejszym zapaleniu kwadracikow
BMW-Bardzo Mądry Wybór
Awatar użytkownika
clubGRANT
Bywalec Gadulec
Rocznik: 1998
Województwo: Śląskie

limit predkosci w tds???

Post autor: clubGRANT »

vegossj1 pisze: chociaz na komp jak wcisne check to poprostu gasnie po wczesniejszym zapaleniu kwadracikow

Masz zablokowany komputer i ukryte funkcję i wtedy nie pisze na wyświetlaczu co może być.
Musisz odblokować kompa.
vegossj1
Bywalec

limit predkosci w tds???

poczytalem troszeczke na forum o odblokowalem kompa ale w tescie nr 11 mialem na einheit1-04 przestawilem na 08 bo tak niby ma byc przy ccm to wyswietlil mi komunikiat Check Control inaktiv i BETRIEBSANLEITG i gwiazdka jak sprawdzic czy komp zostal dolozony??

Dodano: 07 Paź 2010 21:36

dodam ze wszystkie testy dzialaja wlasnie przeczytalem ze check control inactiv to usterka w ukladzie elektronicznym i komunikaty nie moga byc wyswietlane czy jak podepne bunie pod lapka i przetestuje programem z zewnatrz cos to da?? albo moze jakis bezpiecznik poszedl???
BMW-Bardzo Mądry Wybór
Awatar użytkownika
emilvip82
Bywalec
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: 318tds
Rocznik: 2000
Województwo: Podkarpackie
Kontakt:

limit predkosci w tds???

Post autor: emilvip82 »

ja swoją bunie rozhuśtałem do 195km/h, na równym prostym oodcinku 8) co więcej chciałem sprawdzić czy pójdzie więcej i na niemieckim autobahn'ie, dodam że było z górki, wcisnąłem do końca i nie chciała iść więcej niż 200km/h (zakres obrotów był chyba 4600rpm, na czerwone nie chciało wejść, zresztą nigdy nie udało mi się na nie wejść :) ). Nic nie szarpało, ale oczywiście hałas niesamowity, komfort jazdy przy takiej prędkości nie należy do zbyt przyjemnych :shock:
..:: było BMW e36 318tds Compact M41 2000r 204k km ::..
..:: było Audi A4 B7 Avant BPW 2.0 tdi 2006r 150k km ::..
..:: jest Mercedes-Benz SLK 200 Kompressor R170 2002r 133k km ::..
..:: jest Mercedes-Benz C 200 Diesel W202 1994r 260k km
vegossj1
Bywalec

limit predkosci w tds???

jednak niemam modulu ccm ale funkcje kompa odblokowalem co dziwne wzialem test nr 8 a to jest predkosc pokazywana elektronicznie na wyswietlaczu kompa i roznica juz przy predkosci 90 km/h wskazywana na predkosciomierzu wynosila 10km/h w stosunku do kompa tj. na kompie bylo 80km/h felgi na mojej buni maja rozmiar 17' a opony 245/40 ktoremu pomiarowi wierzyc???

Dodano: 10 Paź 2010 10:35

wymienilem rowniez amorki z tylu podczas wymiany okazalo sie ze wywalone byly poduszki amortyzatora i dlatego tak pukalo ale ze juz kupilem amorki(bilstein b4) to je wwymienilem razem z poduchami przed wymiana byly jakies japonskie ex... icos tam dalej chyba juz kiedys ktos wymienial dodam jeszcze tylko ze po wymianie bunia pokonuje zakrety wspaniale i duzo przyjemniej sie ja prowadzi teraz tylko zostalo mi podlaczyc ja do komputera zewnetrznego w celu diagnostyki

Postaraj się używać znaków interpunkcyjnych, jeśli to nie problem, bo ciężko się czyta Twoje posty.
BMW-Bardzo Mądry Wybór
tl
Bywalec
Model: 318tds
Rocznik: 1999
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

limit predkosci w tds???

Post autor: tl »

Na prostym odcinku na 4 biegu przy 4,600 obr/min. mialem 180 i chciala isc dalej (poza tym jeszcze 5 byla), ale koles mi wyskoczyl i sie "wlekl" wiec odpuscilem dalsze testowanie V-maxa

A co do Twojego problemu to kontrola trakcji moze blokowac gaz.
Obrazek
Jest:
318 TDS Touring
Było:
325 TDS+
zaqwsx
Bywalec
Seria: E39
Model: 525tds
Rocznik: 1997
Województwo: Wielkopolskie

limit predkosci w tds???

Post autor: zaqwsx »

Moja na autostradzie licznikowo 230 (przed czipem), po jeszcze nie sprawdzałem, ale myśle że tyle samo bo obrotomierz był już na czerwonym :lol: . Pozdr.
Awatar użytkownika
clubGRANT
Bywalec Gadulec
Rocznik: 1998
Województwo: Śląskie

limit predkosci w tds???

Post autor: clubGRANT »

vegossj1 pisze: dodam ze wszystkie testy dzialaja wlasnie przeczytalem ze check control inactiv to usterka w ukladzie elektronicznym i komunikaty nie moga byc wyswietlane czy jak podepne bunie pod lapka i przetestuje programem z zewnatrz cos to da?? albo moze jakis bezpiecznik poszedl???

Też mi ten komunikat wyświetla check control inactiv see owner's manual niby to usterka w układzie elektronicznym,w przyszłym tygodniu jadę do ASO BMW aby coś z tym zrobić.

Dodano: 13 Paź 2010 17:55
vegossj1 pisze:jednak niemam modulu ccm ale funkcje kompa odblokowalem co dziwne wzialem test nr 8 a to jest predkosc pokazywana elektronicznie na wyswietlaczu kompa i roznica juz przy predkosci 90 km/h wskazywana na predkosciomierzu wynosila 10km/h w stosunku do kompa tj. na kompie bylo 80km/h felgi na mojej buni maja rozmiar 17' a opony 245/40 ktoremu pomiarowi wierzyc???

teraz tylko zostalo mi podlaczyc ja do komputera zewnetrznego w celu diagnostyki

U Mnie jak pamiętam to wskazówka prędkościomierza zaniża o 10km/h ,ale muszę zobaczyć dokładnie na włączonym tempomacie.

Ja podłączam pod laptopa z carsoftem 6.5 , ale on nie wiele potrafi,nie które moduły które są potrafi pokazać że ich nie ma,live data nie dostępna,można odczytać błędy i skasować, ale w Moim przypadku nie doszłem z tym komunikatem check contlol inactiv :(
ODPOWIEDZ