[E36] Drgania przy szybkiej jeździe.

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
MJMT88
Świeżak
Świeżak
Seria: E36
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 318tds
Rocznik: 1994
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Łódzkie

Post autor: MJMT88 »

Witam,

ostatnio sporo jeżdżę po autostradach i co się z tym wiąże, osiągam większe prędkości niż na zwykłej drodze. Niestety ostatnio zaniepokoiły mnie drgania całego samochodu, przy prędkości większej niż 140 KM/H. Epicentrum tych drgań zdaje się jest w podwoziu, a dokładniej chyba to problem z wałem napędowym. Co w związku z tym zrobić, co wymienić?

pozdrawiam
MJMT88
Awatar użytkownika
karol-lolek
Bywalec Gadulec
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1992
Województwo: Lubuskie

Post autor: karol-lolek »

Podpora wału(mogą występować drgania oraz ''wycie''), łącznik elastyczny wału(łącznik można sprawdzić wizualnie)...
Obrazek
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Seria: E81-88
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: Nie mam
Rocznik: 2005
Województwo: Poza Polską
Kontakt:

Post autor: rexman »

Piszesz, że prawdopodobnie problem z wałem napędowym... swego czasu przewijały się tematy związane z wałem napędowym, więc powinieneś się doczytać jak sprawdza się poprawne działanie i jego bolączki.
Tak, że bez wizyty pod samochodem się nie obędzie. Sprawdż czy nie ma luzów w miejscach jego mocowania.
Tematu na razie nie zamykam, bo się jeszcze okaże, że co innego jest przyczyną drgań.
Awatar użytkownika
lucasdj
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1993
Województwo: Małopolskie
Kontakt:

Post autor: lucasdj »

Ja bym zaczął od sprawdzenia, czy opona nie jest któraś wybrzuszona lekko. Kolejno oddał bym koła do wyważenia - dlatego, że sam się przekonałem jak potrafią się takie drgania przenosić po karoserii i niekoniecznie muszą mieć źródło tam gdzie je słychać. Jeśli to nie pomoże poszukał bym luzu na łącznikach. Dopiero jakbym miał pewność, że to żadne z powyższych sprawdził bym wał napędowy.
Piszę o tym, bo zrobiłem kiedyś wszystko co napisałem, tylko w odwrotnej kolejności :)
Ekspert to ktoś, kto popełnił już wszystkie błędy.

Zupełnie jak TDS :)
ODPOWIEDZ