e36 325td 1996 - czyszczenie nastawnika
Moderator: Moderatorzy
-
kazio1919
- Bywalec
- Seria: E46
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 320d
- Rocznik: 1999
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Łódzkie
e36 325td 1996 - czyszczenie nastawnika
Hej w sobote zabieram się do czyszczenia nastawnika tylko zastanawiam się czym umyc poszczególne elementy czy rozpuszczalnik nitro będzie oki ? czy może lepiej użyć benzyny bezołowiowej ???
- wojtek_blekitny
- Moderator

- Seria: E34
- Model: 525tds
- Rocznik: 1994
- Województwo: Wielkopolskie
czyszczenie nastawnika
Raven o tym wspominał tutaj:
http://bmw-diesel.pl/mcp.php?i=main&mod ... 10&p=36101
http://bmw-diesel.pl/mcp.php?i=main&mod ... 10&p=36101
"Exercise your inner demons"
E34: "Ulep z samego serca Wielkopolski"
E34: "Ulep z samego serca Wielkopolski"
-
kazio1919
- Bywalec
czyszczenie nastawnika
"Nie masz uprawnień dostępu do tej części forum." będzie ktoś na tyle uprzejmy zeby zacytować pomocną mi treśc ?
- lucasdj
- Bywalec
- Rocznik: 1993
- Województwo: Małopolskie
- Kontakt:
czyszczenie nastawnika
Też nie mam dostępu do tej części forum:)
...ale. Nitro bym sobie odpuścił, ze względu na plastiki. Ja wrzuciłem swój do czyściutkiej nafty na cały dzień, żeby trochę odmókł. Później dokładnie pędzelkiem naftą wypłukałem. Na końcu wyczyściłem ścieżki potencjometru benzyną ekstrakcyjną (patyczkami do uszu). Poczekałem aż odparuje i zamontowałem. Zanim odpaliłem silnik wymieniłem filtr paliwa, bo miał już roczek, żeby znowu czegoś nie naleciało. Oczywiście nowe uszczelki, montaż i ta adrenalina, czy wszystko będzie ok:)
Tutaj zaczęły się schody... ustawienie, żeby dojechać do regulacji dawki. Po 40 min. się udało
...ale. Nitro bym sobie odpuścił, ze względu na plastiki. Ja wrzuciłem swój do czyściutkiej nafty na cały dzień, żeby trochę odmókł. Później dokładnie pędzelkiem naftą wypłukałem. Na końcu wyczyściłem ścieżki potencjometru benzyną ekstrakcyjną (patyczkami do uszu). Poczekałem aż odparuje i zamontowałem. Zanim odpaliłem silnik wymieniłem filtr paliwa, bo miał już roczek, żeby znowu czegoś nie naleciało. Oczywiście nowe uszczelki, montaż i ta adrenalina, czy wszystko będzie ok:)
Tutaj zaczęły się schody... ustawienie, żeby dojechać do regulacji dawki. Po 40 min. się udało
Ekspert to ktoś, kto popełnił już wszystkie błędy.
Zupełnie jak TDS
Zupełnie jak TDS
- rexman
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E81-88
- Nadwozie: Compact/Hatchback
- Model: Nie mam
- Rocznik: 2005
- Województwo: Poza Polską
- Kontakt:
czyszczenie nastawnika
kazio1919 pisze:"Nie masz uprawnień dostępu do tej części forum." będzie ktoś na tyle uprzejmy zeby zacytować pomocną mi treśc ?
Jest tam wzmianka o myciu benzyną ekstrakcyjną pod ciśnieniem.
Czy choć raz pomyślałeś o tym...?
http://www.dkms.pl/kontakt/index.html
Moja galeria:
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=7218
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=81
http://www.dkms.pl/kontakt/index.html
Moja galeria:
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=7218
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=81
-
kazio1919
- Bywalec
czyszczenie nastawnika
oki dzięki koledzy zobaczymy czy sie uda 
Dodano: 17 Paź 2010 11:35
Czy jakaś tęga głowa wie do czego służy CZUJNIK PRZESUWU zainstalowany w nastawniku , i co sie stanie jezeli ramie czujnika przestawimy troszeczke w jedną lub drugą strone
Dodano: 17 Paź 2010 11:35
Czy jakaś tęga głowa wie do czego służy CZUJNIK PRZESUWU zainstalowany w nastawniku , i co sie stanie jezeli ramie czujnika przestawimy troszeczke w jedną lub drugą strone
- lucasdj
- Bywalec
- Rocznik: 1993
- Województwo: Małopolskie
- Kontakt:
czyszczenie nastawnika
Jeśli pisząc "czujnik przesuwu" masz na myśli ramię potencjometru ze ślizgaczami przemieszczającymi się po nawęglonych ścieżkach (w skrócie potencjometr
) to przesunięcie go zamocowanego palcem nie spowoduje zupełnie nic. Sprężyna cofnie go sama do punktu "0". Jeżeli jednak przestawisz go względem jego własnej osi... to życzę powodzenia w ustawieniu, gdyż zmienisz tym odczyt dawki paliwa i ponowne ustawienie jej może być niemalże niemożliwe. Oczywiście dodam, że w pewnych sytuacjach może to nieco ożywić nasz silniczek (komputer będzie okłamywany i będzie bogaciej dawkował paliwo), jednak jest to zabieg eksperymentalny! Załatwiłem sobie tak jeden nastawnik, bo przedobrzyłem i nie udało mi się już tego wyregulować. Mam jeszcze ten nastawnik, jeśli chcesz się pobawić to użyczę - ale na swoim lepiej nie próbuj, chyba że masz zapasowy 
Ekspert to ktoś, kto popełnił już wszystkie błędy.
Zupełnie jak TDS
Zupełnie jak TDS
-
kazio1919
- Bywalec
czyszczenie nastawnika
puki co załozyłem to rame na oko
silnik pracuję normalnie nieiwem jak ze spalaniem narazie musze ustawić dawkę

Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: Szukam...
- Nadwozie: Nie posiadam
- Rocznik: 1975
- Skrzynia biegów: Nie mam
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
czyszczenie nastawnika
Koledzy chcieli wkleić link, ale im nie wyszło.
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.ph ... &start=100
W autku NITRO to nie używasz raczej wcale, generalnie NITRO nie jest do czyszczenia (jakie by nie było, zazwyczaj zawiera aceton!!) a raczej do powierzchni metalowych/lakierowanych czy rozcieńczania. ;] Benzynka ekstrakcyjna w zupełności wystarcza do czyszczenia prawie wszystkiego i jest bezpieczna.
kazio1919 - to co pokazałeś na zdjęciu to nie potencjometr. :] To nastawnik HDK, masz elektromagnes na cewce, ramię reguluje dawkę. Grunt żeby nie ruszyć cewki i generalnie osi niczego, czego można by potem włożyć inaczej niż było. ;]
Pozdrawiam.
W autku NITRO to nie używasz raczej wcale, generalnie NITRO nie jest do czyszczenia (jakie by nie było, zazwyczaj zawiera aceton!!) a raczej do powierzchni metalowych/lakierowanych czy rozcieńczania. ;] Benzynka ekstrakcyjna w zupełności wystarcza do czyszczenia prawie wszystkiego i jest bezpieczna.
kazio1919 - to co pokazałeś na zdjęciu to nie potencjometr. :] To nastawnik HDK, masz elektromagnes na cewce, ramię reguluje dawkę. Grunt żeby nie ruszyć cewki i generalnie osi niczego, czego można by potem włożyć inaczej niż było. ;]
Pozdrawiam.
siudek siudkowski
Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
-
kazio1919
- Bywalec
czyszczenie nastawnika
wiem co pokazałem tylko pytanie co sie bedzie działo jezeli to ramie zaznaczone na fotce bedzie przesunięte wzgledem ustawienia fabrycznego
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Kontakt:
czyszczenie nastawnika
Pytasz hipotetycznie czy jesteś w trakcie pracy, bo silnik piszesz, że chodzi? Skoro wiesz co to jest - to powinieneś wiedzieć co się będzie dziać. :] To pierścień czujnika RSW (półróżnicowy pierścieniowy czujnik który reguluje i zwraca do ECU wartość dawki), czyli po ludzku - podstawa tego co robisz. Rozregulowałeś sobie nastawnik, lepiej by było nie składać go inaczej. Tak jak napisałem, jak rozkładasz tak składasz - stąd w topic'ach o nastawniku każdy NAJPIERW podkreśla, żeby sobie pozaznaczać i zrobić dokumentację (np. fotki).
Jeśli już nie masz zaznaczonej pozycji, postaraj się ustawić go jak najdokładniej względem tego co pamiętasz. Później z kompem go ustawisz jak trzeba (otwarty, zamontowany). Nastawnik łączysz wiązką z ECU, zapłon (nie włączaj silnika!), na podłączonym kompie masz napięcie czujnika (szukaj zależnie od softu - zależnie co masz w 1996r. proponuję DIS/INPA ale to zależy, każdy ma inne zdanie
) - przesuwasz to ramię tak, żeby uzyskać napięcie takie jak było (albo jak nie masz zanotowane, to książkowe). Jak ustawisz, zakładasz pokrywkę. Komp po zamknięciu pokrywki pokaże Ci inny pomiar (pokrywka jest metalowa, zmieniasz indukcyjność cewki), więc zdejmujesz pokrywkę i poprawiasz tak, żeby po zamknięciu było odpowiednie napięcie. Jak już będzie dobrze, dokręcasz torxa, zamykasz i dokręcasz pokrywkę - finito. Uważaj z tym torxem, bo łatwo połamać siłą pierścień.
Jeśli już nie masz zaznaczonej pozycji, postaraj się ustawić go jak najdokładniej względem tego co pamiętasz. Później z kompem go ustawisz jak trzeba (otwarty, zamontowany). Nastawnik łączysz wiązką z ECU, zapłon (nie włączaj silnika!), na podłączonym kompie masz napięcie czujnika (szukaj zależnie od softu - zależnie co masz w 1996r. proponuję DIS/INPA ale to zależy, każdy ma inne zdanie
siudek siudkowski
-
kazio1919
- Bywalec
czyszczenie nastawnika
siudek a czy znasz katalogową wartośc napięcia na tym czujniku ?????
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Kontakt:
czyszczenie nastawnika
No i po to właśnie trzeba sobie to zanotować, bo od pomp to w Internecie jest więcej magików niż w Chinach ryżu. ;] Zależy od pojemności (czyli w uproszczeniu od typu silnika). Dla naszej pompy (czyli z komorą wstępną, VP36) katalogowo dawka to 4,5-5 mg co uzyskujesz przy napięciu bodajże 1,5V. Głowy nie dam - pogooglować, popytać w BOSCHu, poczytać książkę. Ewentualnie zapytaj kogoś, kto to robił już i dobrze mu chodzi, ile było u niego.
Podręcznik:
http://komputeks.pl/product_info.php/products_id/536 :]
Podręcznik:
http://komputeks.pl/product_info.php/products_id/536 :]
siudek siudkowski
-
kazio1919
- Bywalec
czyszczenie nastawnika
z aktywości innych użytkowników śledzący ten temat , wnioskuję ,że tylko Ty i ja jesteśmy aktywni , a wracając do tematu >>> czy napięcie na palcu w nastawniku BMW jest takie same jak w koncernie VW ?????
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Kontakt:
czyszczenie nastawnika
Niet - generalnie złe podejście, bo nie ma tyle znaczenia marka co silnik (jego typ, bo BOSCH wbrew pozorom wiele rzeczy klepał tak samo do wszystkich marek, później tylko kwestia osprzętu do tego). Tobie zapewne chodzi o najpopularniejszą pompę opisywaną w sieci (co z resztą błędnie na bmw-klub.pl jest opisane, bo piszą o VAGach na forum BMWkazio1919 pisze:a wracając do tematu >>> czy napięcie na palcu w nastawniku BMW jest takie same jak w koncernie VW ?????
Tak czy siak proponowałbym się wybrać na regulację do jakiegoś pompiarza dobrego (poszukaj w polecanych Twojego województwa, koło Łodzi zdaje się jest kilku znających temat). Oni wpierw ustawiają jak należy w/g specyfikacji, później na słuch do silnika. Dobry pompiarz jeszcze każe przyjechać za tydzień na sprawdzenie. Tutaj też było o tym zaczęte, może odezwij się do kolegów: http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=10&t=3345.
Pozdrawiam.
siudek siudkowski
-
Sylwester175
- Bywalec
- Rocznik: 1992
- Województwo: Mazowieckie
czyszczenie nastawnika
Przerobiłem temat z czyszczeniem nastawnika. bez kabla nie proponuje do tego podchodzić, ja tak zrobiłem i to był mój błąd, napięcie na nastawniku przy wyłączonym silniku w silnikach M51 wynośić powinno 0,74V u mnie tyle jest i działa