[e36]tds 2.5 Dziwne zachowanie silnika - bujanie
Moderator: Moderatorzy
Poza tym sprawdź, czy nie masz pęcherzów powietrza w przewodzie paliwowym
A jeśli mam to co to oznacza ?
A jeśli mam to co to oznacza ?
- Jawor
- Administrator

- Seria: E90-93
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 320d
- Rocznik: 2010
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
Poszukaj bo już były setki tematów o tym.
bmw-inpa.pl
Powrót do korzeni: e34 Ponton
Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d
Moje byłe:
Rodzinkę wożę 318d
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: Szukam...
- Nadwozie: Nie posiadam
- Model: Nie mam
- Rocznik: 1975
- Skrzynia biegów: Nie mam
- Kontakt:
Oznacza to problem z układem paliwowym, co potwierdzasz sam później. :]
Ale w tym wypadku to akurat nic Ci nie da, zależy też jak chcesz to zrobić.
http://www.bmw-diesel.pl/viewtopic.php?f=12&t=11 ogólnie
http://bmw-diesel.pl/viewtopic.php?f=10&t=2681
http://bmw-diesel.pl/viewtopic.php?f=12&t=4624
http://bmw-diesel.pl/viewtopic.php?f=30&t=4683 tyle że e36
Pzdr.
Nie podałeś ani typu nastawnika ani rocznika auta. Gdzie i za ile go "regenerowałeś"? :] Odpowiedz co zostało zrobione, bo może wszyscy tu będą kminić, a Ty nadal masz zepsuty nastawnik. ;]lepert pisze:Czyli co mam wkońcu zrobić - sma nastawnik kupiłem 2 miechy temu po regeneracji - wątpie żeby to był on.
Wszystko co oznacza dbanie o auto warto zrobić - nawet jeśli nie widać rezultatów.lepert pisze:-warto przeczyścić wtryski ?
...nie rozumiem. :/ No to chyba normalne akurat?lepert pisze:- zauważyłem prawidłowość że ekonimoizer waha (czasami przy podjeżdzaniu do czerownego) się wraz z zawachaniem ( drżeniem ) silnika
No czyli jednak NIE IDEALNIE. :] Skoro musisz pompować gaz, znaczy się że nie zasysa paliwa albo paliwo się cofa. Sprawdź w jakim stanie jest pompka w baku, bo to może być jej niedomaganie. Przykładowo:lepert pisze:- autoIDEALNIE ODPALA na zimym i ciepłym silniku - ALE gdy auto stoi noc zakęrci dopiero za 2 razem przy wciśnięciu pedału gazu<- to się dzieje tylko wtedy gdy jest ropa w baku tak na 1/3 natomiast gdy auto jest zalane więcej niż do połowy odpala za pierwszym razem.
http://www.bmw-diesel.pl/viewtopic.php?f=12&t=11 ogólnie
http://bmw-diesel.pl/viewtopic.php?f=10&t=2681
http://bmw-diesel.pl/viewtopic.php?f=12&t=4624
http://bmw-diesel.pl/viewtopic.php?f=30&t=4683 tyle że e36
Zrobić wszystkie drobne "pierdoły", 'do przemyślenia' znaczy ustawić porządnie pompę, kąt, obroty tak żeby były jak trzeba, sprawdzić i wyczyścić układ paliwowy. Pojechać na kompa i zobaczyć czy coś pokarze. :]lepert pisze:- co sugerujecie obory są w kranicy 700 - 800 i czasami potrafia się zawachać
Pzdr.
siudek siudkowski
Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
Witam a więc padło na nastawnik kupiłem NOWY ( zle podawał wartości ) ALE jest inny problem mechanicy powiedzieli że nie mogą wykasować jednego błedu i nie moga go zlokalizować : stały błąd masy\ błąd biegu jałowego - objawia się tym że CZasami po dojechaniu do świateł auto wpada w wibracje na silniku dodam delikatnie gazu i wszystko wraca do normy. Co wy na to - BŁAGAM O pomoc wydałem 2000 zł i auto dalej szwankuje ;/
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Kontakt:
Jeśli chodzi o telepanie - sprawdź wiązkę nastawnika, czy wszystko jest zamontowane prawidłowo. Na postoju pogmeraj tą wiązką ręką i zobacz czy będzie jakaś reakcja ze strony silnika (te nowe wiązki jakieś takie tandetne się wydają...). A co do błędu - to znaczy co to znaczy, mają błąd i nie wiedzą co to? Numer błędu podaj, co wyświetlił komputer! Bo tak to ciężko coś wymyślić. Np.:
Błąd nr: 10 Sterowanie - regul. prędkości (FGR) Zwarcie do masy (błąd tempomatu, będzie dopóki sobie tempomatu nie założysz
)
;]
Błąd nr: 10 Sterowanie - regul. prędkości (FGR) Zwarcie do masy (błąd tempomatu, będzie dopóki sobie tempomatu nie założysz
;]
siudek siudkowski
3- ciego jade żeby zobaczyli jeszcze raz co jest zgrane ponoć jak kasują błąd to cały czas sie pojawia - ALE uwaga w momencie kiedy silnik wpada w wibracje dziwnie zachowuje sie ekonomizer ! Mam też poważny problem zawsze silnik na zimmny beznadzieje odpala musze zawsze trzymac pedal gazu do dechy zeby odpalił - jakieś pomysły czy to mogą być świece ?
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Kontakt:
Kolego lepert: skoro już piszesz na forum i tak usilnie prosisz o pomoc to bardzo Cię proszę CZYTAJ co jest napisane. Po kolei jeszcze raz:
Tyle. EOT.
Żadna uwaga - już napisałem, na logikę, ekonomizer pokazuje chwilowe zużycie paliwa, tak? Silnik buja obrotami, więc obroty skaczą, tak? Jak obroty rosną gwałtownie, silnik musi pokonać "grawitację", więc potrzebuje więcej paliwa (tak się dzieje zawsze, kiedy naciśniesz gaz). A więc czy możesz w tym przypadku zdefiniować pojęcie "dziwnie się zachowuje"???? Poza tym podałem kilka tematów, jest tam również o ekonomizerze!lepert pisze:ALE uwaga w momencie kiedy silnik wpada w wibracje dziwnie zachowuje sie ekonomizer
Przeczytaj wyżej sugestie odnośnie sprawdzenia zasilania w paliwo oraz tematy z tym problemem związane. Nie masz zasilania w paliwo - nie jest to wina układu WTRYSKUJĄCEGO paliwo tylko układu ZASILAJĄCEGO w paliwo. Pompka w baku, przewody, cofanie się paliwa, zapowietrzenie etc, słowa kluczowe. Search.lepert pisze:Mam też poważny problem zawsze silnik na zimmny beznadzieje odpala musze zawsze trzymac pedal gazu do dechy zeby odpalił
Tak, te co powyżej.lepert pisze:jakieś pomysły
A świeci Ci się kontrolka od świec? A odpala bez pompowania gazu tylko z kręcenia długo rozrusznikiem? Świece można sprawdzić, nie jest to problem - odsyłam do tematów o tym, w "zrób to sam" jest temat z opisem wymiany świec samodzielnie, zawsze 150zł w kieszeni.lepert pisze:czy to mogą być świece
Tyle. EOT.
siudek siudkowski
siudek - dziekuje za odpowiedz sorry ale zawsze jak przegladam forum na wyszukiwarce to mam czekac kilka minut ;/
Witam,
a więc pompa w baku sprawna - tak bynajmniej powiedzieli w serwisie. 3 zostawiam na szukanie przyczyny bujania. Natomiast co do odpalania to sprawa wygląda tak : Silnik ciepły ba lekko nagrzany - odpala odrazu za pierwszym razem. Silnik zimny tak że jak przekręcam kluczyk w stacyjce to wskaznik temp. ani drgnie - bardzo ciężko pali - Przekręcam za peirwszym razem słychać rozrusznik silnik tak jakby już zakręcił i kicha za drugim razem trzymając noge na gazie kicha za trzecim razem trzymając noge na gazie odpala - zawsze tak jest ;/Czasami w trakcie kręcenia zapla się led od ABS i KONTRLOI Trkacji(jednoczesnie dwa) - jaki pomysł teraz ?
Witam,
a więc pompa w baku sprawna - tak bynajmniej powiedzieli w serwisie. 3 zostawiam na szukanie przyczyny bujania. Natomiast co do odpalania to sprawa wygląda tak : Silnik ciepły ba lekko nagrzany - odpala odrazu za pierwszym razem. Silnik zimny tak że jak przekręcam kluczyk w stacyjce to wskaznik temp. ani drgnie - bardzo ciężko pali - Przekręcam za peirwszym razem słychać rozrusznik silnik tak jakby już zakręcił i kicha za drugim razem trzymając noge na gazie kicha za trzecim razem trzymając noge na gazie odpala - zawsze tak jest ;/Czasami w trakcie kręcenia zapla się led od ABS i KONTRLOI Trkacji(jednoczesnie dwa) - jaki pomysł teraz ?
- Jawor
- Administrator

- Seria: E90-93
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 320d
- Rocznik: 2010
- Kontakt:
lepert, masz dwie wyszukiwarki do wyboru, pół forum podobnych tematów, weź się wysil i poszukaj a znajdziesz coś dla siebie.
bmw-inpa.pl
Moje byłe:
Rodzinkę wożę 318d
Moje byłe:
Rodzinkę wożę 318d
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Kontakt:
Hmmm... wpisz sobie frazę ogólną np. 'pompka baku' czy 'pompa paliwa', w wyszukiwarce zaznacz, żeby pokazywało Ci tematy a nie posty (łatwiej się szuka). Szukaj - jak na liście znajdziesz ciekawy post, przytrzymując lewy klawisz 'Ctrl' na klawiaturze kliknij w interesujący temat lewym przyciskiem myszki. Otworzy Ci się nowa zakładka, tak możesz sobie pootwierać kilkanaście tematów, później zamykasz tę zakładkę z wyszukiwarką i przeglądasz spokojnie tematy. Wyszukiwarka jest zablokowana, żeby automat czy ktoś życzliwy nie wpisywał ciągle nowych fraz do szukania - jak już coś wpiszesz, zobacz co znalazł. Jak dobierzesz odpowiednie słowa kluczowe, nie ma siły żebyś nie znalazł tutaj odpowiednich informacji o układzie wtryskowym. Naprawdę jest tego sporo.lepert pisze:siudek - dziekuje za odpowiedz sorry ale zawsze jak przegladam forum na wyszukiwarce to mam czekac kilka minut ;/![]()
Po co polegasz na nich? Łatwo to sprawdzić - na forum jest opisane kiedy ma działać pompka, słychać ją po włączeniu zapłonu. Poza tym wystarczy że pojeździsz - na rezerwie czy poniżej 1/3 baku możesz mieć szarpanie, osłabnięcie, auto się krztusi, jak masz bak na ful, objawów nie ma (pompka nie pracuje wtedy). Pompka załącza się zawsze przy zapłonie.lepert pisze:a więc pompa w baku sprawna - tak bynajmniej powiedzieli w serwisie.
Jeśli nie znają się na BMW lub jeśli są od diesli ale nie mieli do czynienia z TDSem, to jak zaczną sprawdzać albo powiedzą Ci, że nie wiadomo, albo zaczniesz wymieniać pół silnika po kolei, a nóż widelec trafią... Nie odpowiedziałeś na jaki nastawnik wymieniłeś - nowy czy zregenerowany, co to znaczy zregenerowany (podaj kwotę usługi, a powiemy Ci co zrobili). W tematach powyżej jest wszystko wypisane, ludzie przerabiali już to wiele razy, nie ma sensu odkrywać Ameryki po raz dziesięciotysięczny.lepert pisze:3 zostawiam na szukanie przyczyny bujania.
Pomysł ten sam co poprzednio - nie będziemy mieli nowych pomysłów zanim nie zrobisz czegokolwiek z tych, które już daliśmy. Zobacz czy zwyczajnie świece Ci grzeją. No i sprawdź cofanie paliwa! Zrób coś! Poczekamy, jak coś zrobisz - napisz jakie efekty.lepert pisze:zawsze tak jest ;/Czasami w trakcie kręcenia zapla się led od ABS i KONTRLOI Trkacji(jednoczesnie dwa) - jaki pomysł teraz ?
siudek siudkowski
-
fryc
- Bywalec
- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1994
- Województwo: Lubuskie
witam.podstawa do zdiagnozowania czegokolwiek w tej sprawie jest ustawienie pompy czyli ,,kat wyprzedzenia'' i ustawienia obrotow przez delikatne przesuwanie nastawnika.warunkiem ustawienia obrotow jest poprawne ,,DOKLADNE'' ustawienie katu wyprzedzenia wtrysku.bezwzgledu na to czy wymieniales jakiekolwiek mechanizmy pompy.wtedy mozesz byc prawie pewien ze dawka jes wtryskiwana w odpowiednim czasie przy rozruchu. w moim przypadku silnik spadal z obrotow a czasem gasl wtedy gdy obroty byly zle ustawione na nastawniku pompy wtrysku. dodam ze jak na odpalonym silniku nacisniesz i odrazu puscisz pedal gazu a obroty spadna odrazu bez zwolnienia obrotow przy jakichs 1300 obrotach na obrotomierzu to napewno obroty musza byc odpowiednio ustawione dopiero po tym mozesz szukac dalej.wiec zegar w pompe ,,sam naprawiam bmw'' i do dziela.pozdrawiam.
A wiEc pompa wtryskowa jest popsuta-sprawdzane było na gs1 zna ktos może dobry serwis ?
-
fryc
- Bywalec
- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1994
- Województwo: Lubuskie
zanim oddal bym pompe do sprawdzenia albo regeneracji poszukal bym prostrzych przyczyn takiego zachowania sie pracy silnika.to bujanie sie obrotow miedzy 800 a 900 moze tez byc podyktowane zlymi odczytami z czujnika obrotu walu.jak zlecilem remont silnika moi wspanialomyslni mechanicy utracili mi koncowke czujnika obrotu walu i tak wlasnie wariowal na obrotach silnik.a u ciebie poprostu moze juz zawodzic.mozna by przelozyc ostroznie od takiego silnika i sprawdzic wtedy.
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Kontakt:
fryc - przeczytałeś wątek od początku? Powtarzasz już podane kilka razy rady.
lepert - czy już wyeliminowałeś ciężkie odpalanie na zimnym??? Bo uszkodzona pompa to słabe osiągi i złe odpalanie ciepłego silnika (chyba że już się z niej leje na boki gołym okiem i nie trzyma żadnego ciśnienia...ale to byś raczej w ogóle nie jeździł). Jak wymienisz tylko pompę, to się nie zmieni, a kasę wydasz. I czy ustawiłeś kąt odpowiednio (zegar), dawkę paliwa i obroty biegu jałowego (komputer)? Podaj jakie masz wartości. Sprawdziłeś świece żarowe? Sprawdziłeś rozrusznik? Nic nie piszesz! A pompę w tym wypadku dobrze sprawdzisz dopiero jak ją wyjmą i na stół probierniczy.
Mam wrażenie, że przez cały wątek pytasz się o różne rzeczy, ale nic z tego nie robisz tylko zwyczajnie oddałeś auto do "fachowców".
lepert - czy już wyeliminowałeś ciężkie odpalanie na zimnym??? Bo uszkodzona pompa to słabe osiągi i złe odpalanie ciepłego silnika (chyba że już się z niej leje na boki gołym okiem i nie trzyma żadnego ciśnienia...ale to byś raczej w ogóle nie jeździł). Jak wymienisz tylko pompę, to się nie zmieni, a kasę wydasz. I czy ustawiłeś kąt odpowiednio (zegar), dawkę paliwa i obroty biegu jałowego (komputer)? Podaj jakie masz wartości. Sprawdziłeś świece żarowe? Sprawdziłeś rozrusznik? Nic nie piszesz! A pompę w tym wypadku dobrze sprawdzisz dopiero jak ją wyjmą i na stół probierniczy.
Mam wrażenie, że przez cały wątek pytasz się o różne rzeczy, ale nic z tego nie robisz tylko zwyczajnie oddałeś auto do "fachowców".
siudek siudkowski