325 TD dziwne gaśnięcie

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

grizzly64
Świeżak
Świeżak

325 TD dziwne gaśnięcie

Post autor: grizzly64 »

Witam wszystkich forumowiczów. Po 3 poprzednich samochodach japońskich z których zresztą byłem zadowolony, choć były bez wyrazu postanowiłem zakupić e36 w dieslu. Muszę tu podkreślić że samochodzik jest naprawdę bardzo ładny i przede wszystkim dostarcza wielkiej przyjemności z jazdy. Z czynności obsługowych które zrobiłem to wymiana wszystkich filtrów jakie są w samochodzie + olej. Ale praktycznie od początku używania tego samochodu mam z nim nietypowy problem. Po pierwsze raz na jakiś czas wariują wszystkie kontrolki i zegary (włączają się wyłączają) do tego czasem migacze strasznie szybko pracują jak są włączone;/ ale co najgorsze przy parkowaniu czy wolnym jeżdżeniu czy po prostu jak staje na światłach silnik gaśnie;/ Z odpaleniem potem nie ma problemu ale jest to strasznie irytujące. Gdy nie gaśnie przy postoju obroty w jednym momencie schodzą na dół a potem silniczek chodzi równo, przy spadaniu tych obrotów słychać takie "dup". Co to może być?? Bardzo proszę o jakieś sugestie może to po prostu coś z elektryką. Pozdrawiam wszystkich
Awatar użytkownika
lucasdj
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1993
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Małopolskie
Kontakt:

325 TD dziwne gaśnięcie

Post autor: lucasdj »

http://bmw-diesel.pl/index.php?cx=partn ... 53D12#1082 zobacz czy żaden nie pasuje do Twojego przypadku. Wygląda to trochę na pompę, a niestety było wałkowane nie raz na forum. Co do elektryki... akumulator ile ma latek?
Ekspert to ktoś, kto popełnił już wszystkie błędy.

Zupełnie jak TDS :)
grizzly64
Świeżak
Świeżak

325 TD dziwne gaśnięcie

Właśnie nie wiem, wygląda na dość stary i tu pytanie czy takie objawy pasowały by do akumulatora?? Co do pompy czytałem że jeżeli nie ma problemu z odpalaniem na ciepłym silniku to nie jest uszkodzona, chyba że pompa paliwa. Pozdrawiam i dzięki za pierwszą sugestie
Awatar użytkownika
lucasdj
Bywalec
Kontakt:

325 TD dziwne gaśnięcie

Jak aku jest stary to nie trzyma pojemności, a tym samym napięcia. Pamiętaj, że aku ładuje się z alternatora, a alternator napędzany jest paskiem z silnika. Więc jeśli jest wymuszony na nim większy prąd ładowania to tym samym stwarza większe obciążenie dla silnika. Działa prawie jak hamulec :)
Co do pompy. Składa się zasadniczo z części dolnej (mechanicznej) co odpowiada za odpowiednie ciśnienie na wtryskach itp. oraz górnej (nastawnik elektroniczny) co z kolei odpowiada za dawkowanie paliwa. Więc w Twoim przypadku możesz mieć ustawioną za małą dawkę paliwa i silnik nie ma mocy na wolnych obrotach. Łatwo sprawdzić. Jak będziesz próbował ruszyć tylko puszczając sprzęgło (bez gazu) to silnik będzie szarpał, albo nawet zgaśnie. W skrajnym przypadku (czyli niemalże standardowym na forum :) ) nastawnik jest zabrudzony (HDK) lub zużyty (EDC).
Podsumowując. Wymień najpierw aku, bo w zimie na pewno nowy Ci się przyda, a co do nastawnika napisz jaki masz rocznik autka, albo dołącz info/zdjęcie w którą stronę wychodzi przewód paliwowy (nadmiar z wtrysków) z nastawnika. Jeśli w górę to masz EDC czyli gorzej, jeśli w bok to HDK - tego da się zregenerować.

grizzly64
Świeżak
Świeżak

325 TD dziwne gaśnięcie

Dziękuje za bardzo rzeczowe wytłumaczenie:) Co do akumulatora to na pewno go wymienię tylko poczekam do wypłaty:D Jeśli chodzi o określenie czy to EDC, HDK to niestety nic na ten temat się nie wypowiem ponieważ z mechaniką leżę. Mogę napisać tylko że jest rocznik 1992 i ma około 286 tys przebiegu. Od poprzedniego właściciela dowiedziałem się tyle że jest problem z masą przy radiu tzn. rozładowuje akumulator. Jednak po oględzinach i mierzeniu napięcia okazuje się że akumulator wyładowywał uszkodzony alarm z centralnym. Wracając do tego EDC czytałem że idzie to wyczyścić domowym sposobem ale dzisiaj jeszcze sprawdzę czy silnik chodzi na pół luzie i zdam relację. Tu jeszcze jedno pytanie czy wskazanym jest czyszczenie ERC?? Czy to coś pomoże. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
lucasdj
Bywalec
Kontakt:

325 TD dziwne gaśnięcie

Powiem Ci że na 99% masz EDC czyli potencjometryczny. Przynajmniej do kwietnia '94 takie w tych silnikach wychodziły. Sam mam taki u siebie i powiem, że czyszczenie pomaga na ok 2-3 miesiące. Tam po prostu wycierają się ścieżki węglowe po których chodzą ślizgacze i występuje zjawisko takie jak w starych radiach ze zwykłym potencjometrem, że przy pewnych głośnościach są trzaski, albo raz gra, a raz nie. Tak samo sygnał z nastawnika odbiera komputer i najzwyczajniej głupieje. Stąd takie objawy jak gaśniecie silnika, falowanie obrotów itp.
Zjadłem zęby na tego typu nastawniku i mogę powiedzieć, że tylko wymiana załatwia sprawę na kilkaset tysięcy kilometrów. Czyszczenie to zabieg powtarzalny jak wymiana filtra oleju.
Sam ślizgacz po 600tys. km się tak nie zużywa jak ścieżki nadrukowane na płytce nastawnika. Sam jestem elektronikiem i mam na to sposób, ale łatwy nie jest - tyle, że tani :) wymaga jednak dnia urlopu, paczki kawy i dużo cierpliwości :|

grizzly64
Świeżak
Świeżak

325 TD dziwne gaśnięcie

A więc nie będziemy się tu dalej produkować, diagnoza prosta wymiana:) Choć po twoim ostatnim poście z czystej ciekawości poleciałem do mojej czerwonej bawarskiej cud techniki i testowałem ruszanie na pół sprzęgle i ku mojemu zdziwieniu auto jedzie płynnie nie szarpie i zbiera od najniższych obrotów. Wychodzi na to że nie w tym całym EDC problem. Pozostaje wymiana akumulatora. Po wymianie na pewno odświeżę temat i zdam relacje. Czasem najprostsze rozwiązania są tymi najlepszymi. Jeszcze raz dziękuje ci za pomoc, jeśli to będzie ten aku i pomoże to lecę ci piwo:P Tylko na gg podasz mi adres i je wyślę i tu pisze całkiem serio pozdrawiam:)

Dodano: 25 Lis 2010 20:47

Witam raz jeszcze. Po otrzymaniu wypłaty i zakupieniu akumulatora niestety objawy ciągle są takie same. Zauważyłem również że samochód lubi zgasnąć po wciśnięciu głębiej pedała hamulca. Przeprowadzałem też doświadczenie mianowicie włączając wszystko co elektryczne czyli nawiew na full, ogrzewanie szyby światła i po kręceniu kierownicą (wspomaganie) silnik zgasł. Czy te objawy sugerują uszkodzony regulator napięcia, czy może coś innego. Pozdrawiam i proszę w dalszym ciągu o dobre rady:)
ODPOWIEDZ