Witam,
Moim problemem jest telepanie, szarpanie, na biegu jałowym. W zasadzie jak tylko silnik nabierze troszkę temperatury zaczyna sie telepawka tak jakby jeden czy nawet dwa gary przastawały palić. Jest to już w zasadzie nagminne i codzienne. Do tej pory wyregulowałem wtryski, założyłem nówkę wtrysk sterujący, częściowo uszczelniłem pompę wtryskową, zmieniłem napinacz pasa wielorowkowego i przede wszystkim kompletny rozrząd. Dodatkowo słychać jakieś metaliczne stukanie coś jakby na ucho z okolic pompy wtryskowej choć ona sama jest cicha. Czyżby na 1 lub 2 garku zawory stukały o tłoki??
Może to coś pomoże w znalezieniu winowajcy całego zamieszania:
fuel quantity adjustment [mg/hub] !42.99 (nominał 0-20mg/hub)
boost temperature [degrees C] !-40.0065 (nominał 0-150 st.C)
Co jest nie tak? Co powoduje te błędne wskazania?
Pozycja 1 wskazuje chyba na nastawnik tylko co konkretnie? Dawka ustawiona na 3,8mg i jest OK. Może coś z mechanicznym ustawieniem jest nie tak??
Pozycja 2 to chyba konkretnie czujka temp powietrza w dolocie tylko gdzie jej szukać w aucie z plastikowym kolektorem?? Czy jest on może zintegrowany z przepływką?
Co robić? Co sprawdzić? Co wyregulować? Na co zwrócić uwagę? Wspomóżcie Koledzy radą i wiedzą.
[E36 325TDS] Szarpanie na biegu jałowym + wskazania INPA
Moderator: Moderatorzy
- tdbezs
- Bywalec Gadulec
- Seria: E53-70
- Nadwozie: SUV
- Model: X5 3.0d/sd
- Rocznik: 2004
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Lubelskie
Witam
tak jak kolega sobie sam odpowiedział, czujniki jest w przepływce, w kolektorze juz nie ma. A jezeli chodzi o szarpanie silnika, to wydaje mi sie ze trzeba by bylo albo ustawic odpowiedznio nastawnik, co w wiekszosci przypadkow wystarcza, badz tez zmienic na nowy. wiec sprawdzamy nastawnik, ewentualnie bym go dal do czyszczenia, moze pomoze a koszt wielki nie jest, pozdrawiam
tak jak kolega sobie sam odpowiedział, czujniki jest w przepływce, w kolektorze juz nie ma. A jezeli chodzi o szarpanie silnika, to wydaje mi sie ze trzeba by bylo albo ustawic odpowiedznio nastawnik, co w wiekszosci przypadkow wystarcza, badz tez zmienic na nowy. wiec sprawdzamy nastawnik, ewentualnie bym go dal do czyszczenia, moze pomoze a koszt wielki nie jest, pozdrawiam
-
rudesmen
- Bywalec
- Seria: E39
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 525tds
- Rocznik: 1997
- Województwo: Lubuskie
- Kontakt:
Wg mnie w TDS z plastikowym kolektorem nie ma czujnika temp powietrza i jest to tylko pozostalosc po TDS z metalowym kolektorem i tym sie nie powinienes przejmowac.
Kiedy komp pokazuje dawke 43mg a kiedy 3,8mg?
http://www.youtube.com/watch?v=A4OiQo1e0jU - tak to wyglada?
Kiedy komp pokazuje dawke 43mg a kiedy 3,8mg?
http://www.youtube.com/watch?v=A4OiQo1e0jU - tak to wyglada?
-
bamse77
- Bywalec
- Seria: E36
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 325tds
- Rocznik: 1996
- Województwo: Mazowieckie
fuel quantity adjustment 43 mg/hub to dane z INPA w zakładce Analog Value 2
natomiast 3,8 mg/hub to dawka aktualna Actual Quantitydane z zakładki Analog Value 1
Oba z powyższych to wskazania na biegu jałowym, na rozgrzanym silniku bez obciążenia.
Objaw baardzo podobny o ile nie dokładnie ten sam co w podanym linku na YT. Niestey bladego pojęcia nie mam czy w kompie siedzą kości oryginalne czy jakiś podrabiany wsad.
Nie sądzę żeby wyeliminowano wogóle czujnik IAT. W końcu to "nowszy" model silnika
i jeden z podstawowych czujników do ustalenia przez ECU dawki wymaganej. No ale oczywiście mogę się mylić 
Postaram się przy najbliższej okazji zrobić zrzuty ekranu INPA i zamieścić w wątku.
natomiast 3,8 mg/hub to dawka aktualna Actual Quantitydane z zakładki Analog Value 1
Oba z powyższych to wskazania na biegu jałowym, na rozgrzanym silniku bez obciążenia.
Objaw baardzo podobny o ile nie dokładnie ten sam co w podanym linku na YT. Niestey bladego pojęcia nie mam czy w kompie siedzą kości oryginalne czy jakiś podrabiany wsad.
Nie sądzę żeby wyeliminowano wogóle czujnik IAT. W końcu to "nowszy" model silnika
Postaram się przy najbliższej okazji zrobić zrzuty ekranu INPA i zamieścić w wątku.