Uszkodzony gwint w głowicy
Moderator: Moderatorzy
-
Pedzelek4
- Bywalec
- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1994
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
Witam. Moj problem polega na tym ,ze podczas spokojnej jazdy wyskoczyl mi wtrysk sterujacy (zerwało gwint). Moje pytanie jest takie czy warto to robic? Kupiłem juz 2 glowice i mam zalozona ale szkoda zeby ta lezala .... Moze da sie cos z tym zrobic? Nawet jesli ktos by chcial i wie jak ja zrobic to chetnie bym ja sprzedał. Moj nr 669364837 gg 6878486. Nie wiem czy robia takie rzeczy... Jesli ktos wie gdzie robia i jaki to moze byc koszt to prosze pisac.POZDRAWIAM
- GuLuN
- Bywalec Gadulec
- Seria: E60-61
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 525d
- Rocznik: 2005
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
Hym naprawa śmieszna jak ktoś ma tokarza i zdjętą głowice trzeba rozwiercić otwór w głowicy i nagwintować wstawić tulejkę nagwintowaną na zewnątrz i wewnątrz oczywiście na klej i rozklepać ją od dołu żeby dla pewności nie wykręciła się ze wtryskiem. Tyle w temacie roboty na 15 minut góra pół godziny.Koszt śmieszny bo wykonanie tulejki + koszt kleju Max 50 zeta.

Brutal!!!Metal!!!Warrior!!!
-
ANDRU
- Bywalec
- Seria: E34
- Model: 525td
- Rocznik: 1995
- Województwo: Wielkopolskie
Troche chyba jednak nie tu ten temat ale nie ja jestem tu adminem
Wiec odpowiadajac na pytanie to takie cos moga zrobic w punkcie gdzie planuja-remontuja glowice.Koszt strzelam okolo 50pln.W glowicy od bezyny czesto uwalaja sie gwinty od swiec i daje sie to zrobic,sam tak raz mialem wiec mysle ze i przy klekocie sie da pomimo ze jest wieksze sprezanie.
Wszystkie części do E34 TDS SEDAN
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: Szukam...
- Nadwozie: Nie posiadam
- Model: Nie mam
- Rocznik: 1975
- Skrzynia biegów: Nie mam
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
ANDRU - temat przeniesiony. :] Przeniosłem, bo to nie jest "normalna" oferta sprzedaży. ;]
Pedzelek4 - Szczerze mówiąc jestem w szoku, że ot tak "wystrzelił".
To podczas jazdy się stało czy jak, napisz coś więcej? Co do napraw, co innego jakieś śruby, ale w głowicy bym sobie odpuścił w standardowy sposób (wprasowana tulejka). Chyba że faktycznie panowie którzy naprawiają głowice by się podjęli - jak ktoś będzie miał konkretną informację w takiej sprawie, zapraszam do podzielenia się. :] Jeśli natomiast będziesz chciał sprzedać tę głowicę, załóż temat w dziale części z ofertą sprzedaży konkretną.
Pozdrawiam.
Pedzelek4 - Szczerze mówiąc jestem w szoku, że ot tak "wystrzelił".
Pozdrawiam.
siudek siudkowski
Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
- carl0s
- Moderator

- Seria: E46
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 320d
- Rocznik: 2000
- Województwo: Zachodniopomorskie
tak nawiasem mówiąc, ostatni raz widziałem strzelając wtrysk jak wyciągaliśmy je z CDI e-klasse kolegi. nie będę się wdawał w szczegóły, ale jedną z metod jest poluzowanie mocowania wtrysku i odpalenie silnika , wtryski same wyskakują z gniazd, ale trzyma je jeszcze jarzmo mocujące. U kumpla niestety pękło - huk był konkretny, a wtrysk znaleźliśmy dobre kilkadziesiąt metrów dalej...
A wracając do tematu - metody są dwie - obie polegają na rozwierceniu gniazda i wpasowaniu tulei. Z tym,ze jedna to połączenie gwintowane, czyli wykonuje się tulejkę z gwintem wewnątrz i na zewnątrz i ją wkręca się w korpus głowicy na klej.
Druga metoda to wykonanie tulei tylko z gwintem wewnętrznym, z drugiej strony jest ona gładka. wierci się gniazdo w głowicu i wprasowuje tuleję. Za zabezpieczenie przeciw wyskoczeniu tulei robi kołnież toczony na wymiar większy niż sama tuleja chowający się w specjalnie podtoczonym rancie w głowicy, a za zabezpieczenie przeciw obracaniu się tulei robi mosiężny kołek wpracowany w specjalnie nafrezowany otworek między głowicą a tuleją. Podobno ta druga metoda jest pewniejsza, bo eliminuje się ryzyko puszczenia kleju na gwincie.
A wracając do tematu - metody są dwie - obie polegają na rozwierceniu gniazda i wpasowaniu tulei. Z tym,ze jedna to połączenie gwintowane, czyli wykonuje się tulejkę z gwintem wewnątrz i na zewnątrz i ją wkręca się w korpus głowicy na klej.
Druga metoda to wykonanie tulei tylko z gwintem wewnętrznym, z drugiej strony jest ona gładka. wierci się gniazdo w głowicu i wprasowuje tuleję. Za zabezpieczenie przeciw wyskoczeniu tulei robi kołnież toczony na wymiar większy niż sama tuleja chowający się w specjalnie podtoczonym rancie w głowicy, a za zabezpieczenie przeciw obracaniu się tulei robi mosiężny kołek wpracowany w specjalnie nafrezowany otworek między głowicą a tuleją. Podobno ta druga metoda jest pewniejsza, bo eliminuje się ryzyko puszczenia kleju na gwincie.
None of you seem to understand...
I'm not locked in here with you.
You're locked in here with me!
I'm not locked in here with you.
You're locked in here with me!
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: Szukam...
- Nadwozie: Nie posiadam
- Model: Nie mam
- Rocznik: 1975
- Skrzynia biegów: Nie mam
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
...hmmm, no powiem że dość ciekawa metoda i ładny opis, winszuję kolego. ;] Faktycznie jeśli już bym miał wybierać, z drugim sposobem jest więcej zabawy, ale lepiej polegać na metalu niż na kleju (jakimkolwiek).
Ale ja bym i tak jakoś wolał drugą pokrywę.
Ale ja bym i tak jakoś wolał drugą pokrywę.
siudek siudkowski
- pawlo1982
- Bywalec
- Seria: E39
- Model: 525tds
- Rocznik: 1996
- Województwo: Mazowieckie
tak wtrysk w CDI haha u mnie zrobił prawie dziurę w masce odbił sie i leżał 10 metrów dalej
posłuchaj a zastanawiałeś sie nad nagwintowaniem otworu na nowo a na wtrysku umieszczasz reling dystansowy za gwintowany ,operacja delikatna ale u mnie w CDI dało rade ponad 20 tys przejechane i trzyma
posłuchaj a zastanawiałeś sie nad nagwintowaniem otworu na nowo a na wtrysku umieszczasz reling dystansowy za gwintowany ,operacja delikatna ale u mnie w CDI dało rade ponad 20 tys przejechane i trzyma