Pompa wtryskowa nowa czy używana ??

Tematy dotyczące układu paliwowego, pomp wtryskowych, ich nastawników i wtrysków.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
TiGeR
Świeżak
Świeżak
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1997
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Podlaskie
Kontakt:

Post autor: TiGeR »

Witam forumowiczów. Interesują mnie wasze opinie i rady na pytanie czy kupić nową czy też używaną pompę wtryskową. Ogólnie mam pompę już po regeneracji ale taki z nią był bałagan że nawet w BMW nie dali mi gwarancji długiej jazdy na niej. A ponieważ wsadziłem w Bunię grosza do stylistyki i podzespołów szkoda mi jej sprzedać. I teraz dumam czy kupić używaną do regeneracji czy też już regenerowaną lub nową.Co do nowej trzeba liczyć się z wydatkiem 2k co najmniej.
Samochody dzielÄ… siÄ™ na dwa rodzaje..
Samochody i BMW ....
Awatar użytkownika
lucasdj
Bywalec
Seria: E34
Rocznik: 1993
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Małopolskie
Kontakt:

Post autor: lucasdj »

Regenerowaną kupisz za 1,5k co najmniej. Więc tu bardziej kwestia ekonomii, finansów i jak długo zamierzasz jeszcze pojeździć. Nowa pompa to spokój na długie lata.
Ekspert to ktoś, kto popełnił już wszystkie błędy.

Zupełnie jak TDS :)
Awatar użytkownika
błażej21
Bywalec Gadulec
Nadwozie: Touring/Kombi
Rocznik: 1996

Post autor: bÅ‚ażej21 »

Temat był poruszany już na forum kolego za nim założysz temat poczytaj forum
Sesja str 8 Zerknij i oceń moją Bunie

http://forum.bmw-diesel.pl/viewtopic.php?f=7&t=1927
Awatar użytkownika
ded
Bywalec Gadulec
Seria: E36
Model: 325tds
Województwo: Mazowieckie
Kontakt:

Post autor: ded »

Podejrzewam ze nowa kosztuje jakies koszmarne pieniadze. Kup regenerowana a swoja zostaw w rozliczeniu.
Awatar użytkownika
TiGeR
Świeżak
Świeżak
Rocznik: 1997
Skrzynia biegów: Automatyczna
Kontakt:

Post autor: TiGeR »

Właśnie zdecydowałem się na zakup pompy znalezionej tu na forum w innych tematach http://allegro.pl/bmw-2-5-tds-td-pompa- ... 85196.html jutro powinna dojść. Nie ma co ryzykować z używanymi.
Samochody dzielÄ… siÄ™ na dwa rodzaje..
Samochody i BMW ....
waldek
Bywalec
Rocznik: 1999
Województwo: Śląskie

Post autor: waldek »

widze ze kupiles kolego ta pompe,jakie wrazenia?
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Seria: Szukam...
Nadwozie: Nie posiadam
Model: Nie mam
Rocznik: 1975
Skrzynia biegów: Nie mam
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Post autor: siudek »

Też jestem ciekaw, ja kupiłem sam nastawnik za 1500zł. :] Pytanie jak się sprawuje pompa po montażu?
siudek siudkowski

Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
Awatar użytkownika
ded
Bywalec Gadulec
Seria: E36
Model: 325tds
Województwo: Mazowieckie
Kontakt:

Post autor: ded »

Kolega pewnie nie wchodzi na forum bo z tej radosci z auta nie wysiada :lol:
pietrek525
Bywalec
Rocznik: 1995
Województwo: Dolnośląskie

Post autor: pietrek525 »

Ded kolega pewnie wejdzie na forum,jak pompa zacznie dokonywać żywota.
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Kontakt:

...ta druga opcja to trochę smutne i egoistyczne, mam nadzieję, że po prostu odczuwa "radość z jazdy" i zapomniał o bożym świece. ;]

Pzdr.
siudek siudkowski

pietrek525
Bywalec

Jasne siudek,nie życzę czegoś takiego nikomu. Mnie czeka czyszczenie,albo wymiana nastawnika,bo obroty zaczynają coraz bardziej pływać i tak się zastanawiam co robić. Czy rozebrać i wyczyścić,czy zafundować sobie nowy. Nie wiem czy samo czyszczenie coś da,a jak tak to na jaki czas,ty jesteś po wymianie nastawnika może doradzisz co zrobić-nastawnik potencjometryczny.
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Kontakt:

Nie życzysz nikomu radości z jazdy? :D

Co do nastawnika, u mnie problem był większy, bo mam wersję "przejściową", to jest potencjometryczny, ale inny niż pozostałe. :D Ciężko było dostać, ale się udało - tyle że ja już miałem agonię totalną, bo z zepsutym jeździłem jakiś rok czy 1,5. Generalnie jeśli zrobisz już wszystko inne i FAKTYCZNIE do końca zweryfikujesz, że to nastawnik i masz zamiar autem jeździć (a nie sprzedawać) to proponowałbym kupować nowy i nie bawić się w magików czy używki. Prosta kalkulacja: zdejmiesz nastawnik sam, założysz też, ale ustawienie - ze 150zł wołają. Licząc że sam wyczyścisz, jak nie to za czyszczenie 500zł. I to pytanie jaki magik, bo niektórzy upierają się, że tych nastawników nie tyle się nie czyści co w ogóle NIE ROZBIERA. :D Dość powszechny pogląd - prawda jedynie taka, że nie da się zdjąć tego trzpienia ramienia potencjometru.

Nastawnik za 1300-1500zł kupisz, montaż to ze 150zł. Ale jeśli masz do zrobienia jeszcze jakieś sprawy drobniejsze to - nie wiem na jakim stadium jesteś - wpierw robiłbym wszystko inne (filtry, pompki, przewody, czujnik wału, błędy, sprawdzić obroty i kąt wyprzedzenia wtrysku etc.). Kumpel od razu wymienił nastawnik (chociaż wcale nie było tragedii jakiejś) i okazało się, że musiał jeszcze kupę pieniędzy, czasu i nerwów wyłożyć, żeby silnik chodził jak trzeba, a na koniec okazało się, że rozrząd zaczyna się domagać wymiany i zawieszenie remontu = sprzedał auto. ;]

Pozdrawiam.
siudek siudkowski

pietrek525
Bywalec

Ha dobre,nie życzę nikomu żeby mu padła pompa :D . Odnośnie mojej babci-rozrząd wymieniałem pół roku temu,cała elektronika sterowania pracą silnika ok,dwa razy diagnozowałem kompem. Pozostaje nastawnik. Ale nie będę zaśmiecał forum sprawami już omawiany. Oj było Mercedesa wziąć :lol:
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Kontakt:

...MerceDresa! ;] Etam, nie ma to jak śmigiełko na masce i banan ba twarzy. ;]

Co do nastawnika, zrób wszystko co możliwe naokoło (większość to małe koszty - rozumiem, że silnik "faluje" a nie "przerywa"?) i niestety ale najlepiej nowy, chyba że nie będziesz miał Buni długo, to nie ma co pakować. Ale jak rozrząd już zrobiłeś (cały jak trzeba?).

Dzwoniłem kiedyś na południe Polski do polecanego zakładu, który zajmuje się naprawą tego. Zakładają swój sprawny używany nastawnik, do tego wszystko regulują (podobno świetnie). Na moje pytanie 'czy jest tam gdzieś hamownia, żeby sprawdzić od razu' dostałem odpowiedź "Panie, my nie potrzebujemy żadnych hamowni, my tu GÓRY mamy i tu sam Pan zobaczysz czy ciągnie czy nie!". :D No i wszystko by było fajno, już chciałem jechać, gdyby nie to, że nie dają gwarancji na nastawnik (tylko na swoją usługę). Biorąc pod uwagę koszt chyba 1000zł z tego co pamiętam to wolałem dołożyć trochę i kupić nowy. No, u mnie jeszcze dochodził spory koszt dojazdu, ale i tak stwierdziłem, że mi się nie opłaca.

Tak patrzę na temat i jestem bardzo ciekawy jak w końcu wyszła ta nowa pompa, bo kombinuję czy moją "regenerować" własnymi siłami, czy oddać na BOSCH BX czy po prostu kupić nową. :] Biorąc pod uwagę, że BX to koszt 3000zł z nastawnikiem, a ja nastawnik mam nowy, to będzie taniej.

Pozdrawiam.
siudek siudkowski

waldek
Bywalec
Rocznik: 1999
Województwo: Śląskie

Post autor: waldek »

Witam,tak po prawdzie to po moim temacie i linku w nim kolega TIGER nabyl pompe,zastanawialem sie tez nad kupnem,ale nurtuje mnie jedna rzecz,nie faluja mi obroty nic z tych rzeczy po prostu dlugo kreci na cieplym,ale wlasnie jest to ale,z rok temu kupilem te cudo z allegro i co sie okazalo po podlaczeniu nadal kreci dlugo,wiec po tygodniu wywalilem to i lezy sobie w garazu.Latem uszczelnialem pompe byla wyciagana no gosc powiedzial ze pompa nie jest za wesola.ROBILEM tez test z woda i tez nie podzialalo.Sa momenty jak nie raz krece to zwalnia mi rozrusznik i kreci tak jakby byl slaby aku.robilem juz rozrusznik bo mi kiedys siad,ale byl o tym temat zakladany po zrobieniu rozrusznika mialem wrazenie ze szybciej odpalal i szybciej krecil,ale po miesiacu bodajze zaczal zwalniac znowu,oczywiscie zanim padl tez tak wolno krecil.Gdzies czytalem ze za odpalnie wlasnie na goracym silniku tez moze wplywac na to rozrusznik,tylko ok jak rozrusznik winowajca to na zimnym tez powinien nie odpalac zaraz ,a umnie pali na zimnym od strzala.MOZE temperatura wplywa na niego i cos co jest uszkodzone.Nie mam pojecia jak ta pompe jeszcze sprawdzic.pozd.
ODPOWIEDZ