Problem (chyba) z pompą wspomagania...
Moderator: Moderatorzy
- redzi11
- Bywalec
- Seria: E36
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 318tds
- Rocznik: 1996
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Lubelskie
Witam mianowicie mam taki problem ostatnio zauważylem że czasami rano jak jest zimny mój tds jak zmieniam biegi wciskam sprzęgło to mi czasami sprzęgło wpada w podłogę albo opada do połowy że nie mogę wyżucić biegu,słyszę dziwne dzwieki przy skręcaniu tak jak by maglownica albo pompa się zacierała i dzisiaj miałem przypadek że jechałem nagle kierownice mi zblokowało na około 0,5na zakrecie mało nie wywaliłem kaczeńca.Co to może być??? I czy pompa od wspomagania jest również połączona ze sprzegłem bo nie mam pojęcia czy to siada pompa czy cos innego.Dzieki za odp.
pozdrawiam
pozdrawiam
-
Mamamuszi
- Bywalec Gadulec
- Model: 325tds
- Rocznik: 1994
- Województwo: Wielkopolskie
Pompa wspomagania nie ma nic wspólnego ze sprzęgłem.Hydrauliczne sprzęgło albo ma swój zbiorniczek albo jest podpięte pod zbiorniczek płynu hamulcowego w,którym możesz mieć za niski stan płynu i na dodatek zapowietrzony wysprzęglik.Co do reszty to wygląda na maglownicę.
- carl0s
- Moderator

- Seria: E46
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 320d
- Rocznik: 2000
- Województwo: Zachodniopomorskie
Kolego - podjedź do mechanika i poproś, żeby uszczelnił Ci serwo, to raz, a dwa, żeby wymienił wysprzęglik. To załatwi sprawę sprzęgła.
Co do wspomagania kierownicy - sprecyzujmy. Dziwne dźwięki podczas kręcenia kierownicą, czy dziwny dźwięk w momencie, kiedy kiera jest skręcona na maksimum w którąś stronę? Jeżeli to pierwsze - to magiel do regeneracji. Jeżeli to drugie - pompa wspomagania ma dość. Na oba problemy czasami (podkreślam czasami!) lekarstwem jest płukanie układu wspomagania i zalanie nowym płynem hydraulicznym. Sprawdź, czy po odkręceniu korka płynu hydraulicznego nie jest on spieniony, jaką ma konsystencję i kolor. Jeżeli jest siwokoperkoworóżowy, czyli nijaki i do tego ma jakieś grudki - na początek wymień płyn.
Robi się to tak, że odłączasz wąż powrotny płynu od zbiorniczka i wsadzasz go do jakiegoś naczynia. Odkręcasz zbiorniczek wspomagania. Odpalasz silnik, pompa zaczyna pracować. W tym momencie ty kręcisz kierownicą od deski do deski, a ktoś stale dolewa nowy płyn do zbiorniczka, obserwując płyn wylewający się z układu przez wąż powrotny. W momencie kiedy kolor płynu uciekającego ma ten sam kolor, co wlewanego gasisz silnik, zakładasz wąż powrotny, dolewasz płynu "do stanu", odpalasz, kręcisz kierą - uzupełniasz ewentualne braki płynu. układ odpowietrzy się sam.
Jeżeli to nie pomoże - nowa pompa, nowy zbiorniczek (co jest koniecznością, bo w zbiorniczku jest filtr - niestety nie jest on wymienialny), nowa maglownica.
Aha - nie kupuj używanej maglownicy. Mija się to z celem - w BMW magle są tak precyzyjne, że prędzej czy później ta używka też się sypnie - niestety. Lepiej wydać na regenerowaną i mieć spokój na lata.
Co do wspomagania kierownicy - sprecyzujmy. Dziwne dźwięki podczas kręcenia kierownicą, czy dziwny dźwięk w momencie, kiedy kiera jest skręcona na maksimum w którąś stronę? Jeżeli to pierwsze - to magiel do regeneracji. Jeżeli to drugie - pompa wspomagania ma dość. Na oba problemy czasami (podkreślam czasami!) lekarstwem jest płukanie układu wspomagania i zalanie nowym płynem hydraulicznym. Sprawdź, czy po odkręceniu korka płynu hydraulicznego nie jest on spieniony, jaką ma konsystencję i kolor. Jeżeli jest siwokoperkoworóżowy, czyli nijaki i do tego ma jakieś grudki - na początek wymień płyn.
Robi się to tak, że odłączasz wąż powrotny płynu od zbiorniczka i wsadzasz go do jakiegoś naczynia. Odkręcasz zbiorniczek wspomagania. Odpalasz silnik, pompa zaczyna pracować. W tym momencie ty kręcisz kierownicą od deski do deski, a ktoś stale dolewa nowy płyn do zbiorniczka, obserwując płyn wylewający się z układu przez wąż powrotny. W momencie kiedy kolor płynu uciekającego ma ten sam kolor, co wlewanego gasisz silnik, zakładasz wąż powrotny, dolewasz płynu "do stanu", odpalasz, kręcisz kierą - uzupełniasz ewentualne braki płynu. układ odpowietrzy się sam.
Jeżeli to nie pomoże - nowa pompa, nowy zbiorniczek (co jest koniecznością, bo w zbiorniczku jest filtr - niestety nie jest on wymienialny), nowa maglownica.
Aha - nie kupuj używanej maglownicy. Mija się to z celem - w BMW magle są tak precyzyjne, że prędzej czy później ta używka też się sypnie - niestety. Lepiej wydać na regenerowaną i mieć spokój na lata.
None of you seem to understand...
I'm not locked in here with you.
You're locked in here with me!
- redzi11
- Bywalec
Witam i dzieki za odpowiedzi
po 1 nie cieknie mi nigdzie z serwa płynu jest stan to pewnie wysprzeglik.To mi sie dzieje zawsze z rana kiedy jest zimny.
po 2 dziwne dźwięki podczas kręcenia kierownicą chyba maglownica płyn nie jest spieniony.
ps...ile tego płynu wchodzi w układ wspomagania
tam jeszcze ktos pisal ze zapowietrzony wysprzeglik a jak go odpowietrzyc
po 1 nie cieknie mi nigdzie z serwa płynu jest stan to pewnie wysprzeglik.To mi sie dzieje zawsze z rana kiedy jest zimny.
po 2 dziwne dźwięki podczas kręcenia kierownicą chyba maglownica płyn nie jest spieniony.
-
Mamamuszi
- Bywalec Gadulec
Na wysprzęgliku jest śruba drążona ,którą się popuszcza a zapowietrza się raczej przy niedoborze płynu.Jeśli dzieje się tak tylko przy zimnym to wskazywało by to na manszetę wysprzęglika lub pompki.redzi11 pisze:Witam i dzieki za odpowiedzi
- redzi11
- Bywalec
Dzieki za podpowiedz ale nie wiem co to jest ta manszeta jakas gumka czy cos i gdzie cos takiego kupic i czy da sie wogóle kupić .A da rade zrobić to samemu,czy mechanik sie kłania.
Pozdrawiam
Nie mamy w zwyczaju pisać postów pogrubiona czcionką.
Pozdrawiam
Nie mamy w zwyczaju pisać postów pogrubiona czcionką.
-
Mamamuszi
- Bywalec Gadulec
Lepiej jak byś skonsultował się z mechanikiem.czy to oto chodzi.Bywają zestawy naprawcze tych części ale mało kto to robi,lepiej nabyć nowe.
- carl0s
- Moderator

- Seria: E46
- Model: 320d
- Rocznik: 2000
- Województwo: Zachodniopomorskie
zestawy naprawcze są dla mięczaków
. Dla twardzieli jest suwmiarka i dobieranie oringów, a jak jesteś maczo, to nawet silikonowych.
Ale w przypadku kolegi zadającego pytanie - sugeruję mechanika, robota jest nieskomplikowana, ale nudna i żmudna - odpowietrzanie doprowadza do spazmów, to raz, dwa, to stan wiedzy - jeśli nie wiesz co to jest manszeta, to zastanów się nad pchaniem łap w jeden z ważniejszych systemów podtrzymywania życia w aucie.
Ale w przypadku kolegi zadającego pytanie - sugeruję mechanika, robota jest nieskomplikowana, ale nudna i żmudna - odpowietrzanie doprowadza do spazmów, to raz, dwa, to stan wiedzy - jeśli nie wiesz co to jest manszeta, to zastanów się nad pchaniem łap w jeden z ważniejszych systemów podtrzymywania życia w aucie.
None of you seem to understand...
- redzi11
- Bywalec
Dzięki odpowietrzyłem i jest ok ze sprzęgłem .Ale wyszedł nowy problem silnik mam po kapitalnym remoncie tzn nowe pierscioenie panewki głowica po szlifie i nie chce mi rano palic przy nawet -2 stopniach kreci i nie chce załapać a jak psikne plak do cocpitu to pali idealnie co to może byc moze to byc przez pompe cieknącą bo mi cieknie a może swiece niby sprawdzłem kabelkiem to wszystkie są ok.
-
Mamamuszi
- Bywalec Gadulec
Na czym polega ta ;kabelkowa metoda ?
- redzi11
- Bywalec
Na tym ze przystawiasz kabel jeden koniec do swiecy żarowej a drugi do plusa przy akumulatorze przystawiasz i widzisz czy ci iskrzy.Ale rozmawiałem dzisiaj z mechanikiem ze moze nie dochodzić prąd do swiec i może zadna nie grzać,że może jakis przekaznik albo bezpiecznik padł ale który.Spoykał sie ktoś z takim czymś.
Pozdrawiam
MOD: po raz kolejny zwracamy uwagę, nie pisz proszę boldem całych postów!
Pozdrawiam
MOD: po raz kolejny zwracamy uwagę, nie pisz proszę boldem całych postów!
-
tl
- Bywalec
- Rocznik: 1999
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
System sterowania swiecami zarowymi masz w podszybiu, zaraz obok ECU 

Jest:
318 TDS Touring
Było:
325 TDS+
- redzi11
- Bywalec
A dokładniej to jest na widoku czy gdzies schoweane
-
Mamamuszi
- Bywalec Gadulec
To że iskrzy, nie jest gwarancją ,że świeca rozgrzewa się w 100%.Miałem do czynienia z takimi co pobierały 15A,a ledwo się czerwieniły[chyba ze wstydu].Preferuję wykręcenie i podłączenie pod ako.każdej z osobna.Podepnij żarówkę 12v do świecy i przekręć zapłon ,będzie wiadomo czy prąd dochodzi.redzi11 pisze:Na tym ze przystawiasz kabel jeden koniec do swiecy żarowej a drugi do plusa przy akumulatorze przystawiasz i widzisz czy ci iskrzy.Ale rozmawiałem dzisiaj z mechanikiem ze moze nie dochodzić prąd do swiec i może zadna nie grzać,że może jakis przekaznik albo bezpiecznik padł ale który.Spoykał sie ktoś z takim czymś.
Pozdrawiam
Dodano: Sob Gru 04, 2010 2:00 pm
komora silnika ,pod szybą po stronie pasażera wchodzi wiązka,przykryte pokrywą gumową i plastikowa,czarna kostka ;przekażnik na nim bezpiecznik przykręcony śrubkami.redzi11 pisze:A dokładniej to jest na widoku czy gdzies schoweane
- redzi11
- Bywalec
Prąd jest na swiecach byłem 1 godz temu kręce nawet 5 min z przerwami i nic nawet nie załapie kompresja jest swiece grzeją i dalej nic jak psikne plaka to odrazu.Nie mam siły już, pompe uszczelniałem 2 lata temu ale cos dalej czuje rope,poszły by znowu uszczelki nie wierze.
-
Mamamuszi
- Bywalec Gadulec
Jeśli wszystkie świece grzeją i nie zapowietrza Ci się układ paliwowy a wtryski podają i kąt wtrysku jest prawidłowy to z gruntu pozostaje za małe ciśnienie sprężania [wychodzi to przy mrozach poniżej -10 stopni]może też zbyt wolno kręci rozrusznik.samostarty czy też inne odpalacze mają o wiele niższa temperaturę zapłonu od ON.Aby sprawdzić ciśnienie sprężania potrzebny jest przyrząd do diesla.Aby sprawdzić wtryski w warunkach domowych trzeba je wykręcić z głowicy następnie przykręcić do przewodów pompy i pokręcić rozrusznikiem ;jak są dobre to będą puszczać mgiełkęredzi11 pisze:Prąd jest na swiecach byłem 1 godz temu kręce nawet 5 min z przerwami i nic nawet nie załapie kompresja jest swiece grzeją i dalej nic jak psikne plaka to odrazu.Nie mam siły już, pompe uszczelniałem 2 lata temu ale cos dalej czuje rope,poszły by znowu uszczelki nie wierze.
- redzi11
- Bywalec
Cisnienie napewno jest mam założone nowe pierscienie 1,5 roku temu silnik po remoncie ale cos mi smnierdzi ropą napewno gdziec cieknie ale jutro zajrzę do pompy dam znac i to nie dzieje mi sie przy -10 st tylko nawet jak jest 0 st...
-
Mamamuszi
- Bywalec Gadulec
Co w tym remoncie było robione?redzi11 pisze:Cisnienie napewno jest mam założone nowe pierscienie 1,5 roku temu silnik po remoncie ale cos mi smnierdzi ropą napewno gdziec cieknie ale jutro zajrzę do pompy dam znac i to nie dzieje mi sie przy -10 st tylko nawet jak jest 0 st...
- redzi11
- Bywalec
Głowica po szlifie nowe panewki,pierscienie.Kupiłem drugi silnik i zrobiłem remont,bo w starym urwał mi sie zawór wydchowy i tłok sie roztrzaskał głowice porysowało i cylinder.
-
Mamamuszi
- Bywalec Gadulec
Chodzi o to że tłok i cylinder wyrabiają się w owal, bez owalizacji tych że, nowe pierścienie nie bardzo pasują a jak się dopasują to masz sytuację z przed wymiany.O ile pamiętam diesel musi sprężyć powietrze do temp.600 stopni.redzi11 pisze:Głowica po szlifie nowe panewki,pierscienie.Kupiłem drugi silnik i zrobiłem remont,bo w starym urwał mi sie zawór wydchowy i tłok sie roztrzaskał głowice porysowało i cylinder.