Witam
Od niedawna mam na stanie E34 (1995 rok) z silnikiem 2,5TDS. Auto dostałem prawię za darmo więc nie oczekiwałem cudów. Problem jest taki: po odpaleniu autka obroty nie chcą zejść poniżej 1000 obrotów oraz obroty po odpuszczeniu gazu pod koniec bardzo wolno spadają (czasem zostają na około 1100-1200 i wtedy silnikiem trochę "trzepie")... Kolejnym problemem jest to, że auto w ogóle nie komunikuje się z komputerem (próby były z LAUNCHEM oraz oryginalną głowicą BMW OPPS z programami INPA oraz DIS)... Jakieś pomysły gdzie jest problem pogrzebany?
Pozdrawiam
[E34] Problem z silnikiem w TDS'ie
Moderator: Moderatorzy
- błażej21
- Bywalec Gadulec
- Seria: E34
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 525tds
- Rocznik: 1996
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Podlaskie
Poczytaj na forum tematy był poruszane
-
N2O
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E38
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 725tds
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Mazowieckie
Pierwsze to najprawdopodobniej czujnik temperatury silnika lub też złe ustawienie nastawnika/uszkodzony nastawnik, co też odpowiada za problem drugi.
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
BMW 725 TDS
-
fryc
- Bywalec
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Rocznik: 1994
- Województwo: Lubuskie
moze proba zamiany czujnika obrotu walu z takiego samego samochodu,dziwne te schodzenie z obrotow.pozdrawiam
Witam
Wszystkie 3 czujniki wody na głowicy wymienione - problem pozostał. Teraz jak silnik się rozgrzeje to obroty trzyma w granicy 970-990 obrotów. Silnik pali dobrze zarówno zimny jak i ciepły. Problemu faktycznie szukać w nastawniku pompy?
Wszystkie 3 czujniki wody na głowicy wymienione - problem pozostał. Teraz jak silnik się rozgrzeje to obroty trzyma w granicy 970-990 obrotów. Silnik pali dobrze zarówno zimny jak i ciepły. Problemu faktycznie szukać w nastawniku pompy?
- błażej21
- Bywalec Gadulec
- Województwo: Podlaskie
pojedz na komputer niech ci wszystko sprawdzą
Problem w tym właśnie, że żaden komputer nie odczytuje niczego poza poduszkami. Ani oryginalny diagnozer ani LAUNCH...
- bieniek
- Bywalec
- Województwo: Zachodniopomorskie
Gdy podbijesz obroty, i opadają normalnie aż gdzieś do 2000-2500 i później jakby w zwolnionym tempie, to oznacza przestawiony nastawnik. Byłeś w miejscu gdzie podpinają pod kompa i nikt tego nie zasugerował?
Nigdy więcej diesel.
Nigdy więcej manual.
Nigdy więcej Mercedes.
Nigdy więcej manual.
Nigdy więcej Mercedes.
Nic nie sugerowali... Czy jestem w stanie ustawić odpowiednio sam ten nastawnik? Czy musze szukać specjalistycznego zakładu?
- bieniek
- Bywalec
- Województwo: Zachodniopomorskie
Aby ustawić dawkę trzeba mieć możliwość nawiązania połączenia z komputerem.
Ja miałem dokładnie taki sam objaw po wymianie uszczelki pod nastawnikiem. Nie mogłem trafić w idealne ustawienie, albo miał zbyt niskie obroty, albo zbyt wysokie, albo przerywał i kopcił. Po wizycie w Boschu 40 minut i sprawa została załatwiona. Koszt 85,40pln.
Powiedz, czy silnik w tym aucie jest poliftingowy? Pytam bo Pan Kuźmicz uświadomił mnie, że nowsze wersje oprogramowania mogą mieć problem z niektórymi [starszymi] piątkami. Tak akurat było z moją. On nie mógł się połączyć, w Boschu dali radę.
Ja miałem dokładnie taki sam objaw po wymianie uszczelki pod nastawnikiem. Nie mogłem trafić w idealne ustawienie, albo miał zbyt niskie obroty, albo zbyt wysokie, albo przerywał i kopcił. Po wizycie w Boschu 40 minut i sprawa została załatwiona. Koszt 85,40pln.
Powiedz, czy silnik w tym aucie jest poliftingowy? Pytam bo Pan Kuźmicz uświadomił mnie, że nowsze wersje oprogramowania mogą mieć problem z niektórymi [starszymi] piątkami. Tak akurat było z moją. On nie mógł się połączyć, w Boschu dali radę.
Nigdy więcej diesel.
Nigdy więcej manual.
Nigdy więcej Mercedes.
Nigdy więcej manual.
Nigdy więcej Mercedes.
U mnie silnik jest przed liftingowy... Nawet na komputerze Bosh'a nie można wejść w nic innego jak poduszki powietrzne...
Ten sam problem ma Mój kolega z 318tds Probowane wszystkim disem INPA no wszystkim był wszedzie już. Auto z 98roku mozna wszysto zczytać tylko silnik ani drgnie. Rozwiązał ktoś ten Problem?