Nastawnik Pompy pytanie

Tematy dotyczące układu paliwowego, pomp wtryskowych, ich nastawników i wtrysków.

Moderator: Moderatorzy

kiki62
Świeżak
Świeżak
Seria: E36
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 318tds
Rocznik: 1994
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Małopolskie

Nastawnik Pompy pytanie

Post autor: kiki62 »

witam na serwisie powiedzieli mi że mam do wymiany nastawnik pompy wtryskowej tak im wyczytało jak podłączyli do komputera i cena jaką powiedzieli jest duża więc pytanie moje bżmi czy dało by się coś zrobić małym kosztem żeby samochód lepiej palkił bo rano jest masakrą odpalenie go miał ktoś już taki problem myślałem założyć jakąś pompkę dodatkową albo coś w takiego pomóżcie
pietrek525
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1995
Województwo: Dolnośląskie

Nastawnik Pompy pytanie

Post autor: pietrek525 »

Małym kosztem można poszukać na forum,ponieważ temat był poruszany.
krzysr86
Świeżak
Świeżak
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: 318tds
Rocznik: 1999
Województwo: Śląskie

Nastawnik Pompy pytanie

Post autor: krzysr86 »

wg mnie jeśli cięzko pali to nie jest wina nastawnika,jeśli był by nastawnik to "falował" by na obrotach
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Seria: Szukam...
Nadwozie: Nie posiadam
Model: Nie mam
Rocznik: 1975
Skrzynia biegów: Nie mam
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Nastawnik Pompy pytanie

Post autor: siudek »

kiki62, nastawnik pompy (czyli góra pompy) nie ma nic wspólnego z problemami odpalania zimnego silnika, więc raczej robią Cię w trąbę. Co za dodatkowe pompki chciałbyś zakładać, gdzie? Tak jak przede mną kolega pisał - poszukaj na forum o problemach z odpalaniem zimnego silnika, poczytaj, sprawdź u siebie, wtedy przynajmniej będziesz wiedział o czym mówisz i mechanicy nie będą Cię "robić w trąbę".

Jeśli im dłużej stoi silnik tym gorzej, sprawdź paliwo czy się nie cofa (przed/za filtrem). Sprawdź na kompie wartość kąta wyprzedzenia wtrysku. Sprawdź takie proste rzeczy jak świece żarowe, czy przewody paliwowe są szczelne, czy akumulator daje radę. Nic nie napisałeś co masz za problem konkretnie, tylko że karzą Ci wymienić nastawnik, a Ty nie możesz rano odpalić. Czy to była przyczyna diagnozy?
siudek siudkowski

Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
bamse77
Bywalec
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 325tds
Rocznik: 1996
Województwo: Mazowieckie

Nastawnik Pompy pytanie

Post autor: bamse77 »

Witam,
siudek a'propo kąta wyprzedzenia wtrysku.. Czy możesz podać prawidłową wartość jaką powinien pokazać komp na INPIE lub DISie? Sam wojuję z bolączkami własnego silnika i dobrze by było wiedzieć jakie wartości są idealne czy choć w granicach błędu.
PS. czy telepanie na biegu jałowym (coś jakby jeden czy dwa gary przestały palić) jak silnik już lekko się ugrzeje, niby na skutek przelania paliwem, może pojawić się samoistnie skoro nie było kombinowane nic z dawką ani DISem ani mechanicznie nastawnikiem?? Koledzy z forum sugerują za wysoką dawkę paliwa ale nikt do tej pory z nią się nie bawił, a szarpanie pojawiło się znikąd. Wcześniej uszczelki nastawnika były wymieniane ale silnik po zabiegu długo chodził bez zarzutu.
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Seria: Szukam...
Nadwozie: Nie posiadam
Model: Nie mam
Rocznik: 1975
Skrzynia biegów: Nie mam
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Nastawnik Pompy pytanie

Post autor: siudek »

Wystarczy poszukać na forum, sam podawałem te wartości już kilkakrotnie, tak samo koledzy. Przykład:

http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=10&t=5517

Wartości wzorcowe:
- kąt wtrysku: 0,95 (+-0,03), 0,9 przy większym przebiegu (+-0,03) (wzór: 2,51 stopnia)
- dawka paliwa: 3,5-4,5mg (wskazanie komputera, niektórzy podają nawet do 6mg)
- obroty jałowe: 727rpm

Pamiętaj, że to wartości WZORCOWE i ulegają dopasowaniu do konkretnego silnika - dla przykładu dawka paliwa zależy również od stanu silnika (konkretnie pompy, czujników etc). Wartość kąta wtrysku komputer podaje z dwóch czujników: czujnika położenia wału i wtrysku sterującego (stąd też nazwa :D). Należy również pamiętać, że komputer pokazuje dawkę paliwa "odwrotnie" - dokładnie pokazuje stosunek paliwa do powietrza, więc im wyższa wartość, tym mniej paliwa podaje nastawnik. W diagnostyce oznacza to tyle, że zwiększanie dawki nastawnikiem powoduje, że wskazanie na komputerze maleje.

Co do szarpania, to SZARPANIE może być spowodowane również niedomaganiem wtrysków. Sprawdź czy są sprawne oraz czy do paliwa nie dostaje się powietrze. Takie przerywanie to nie nastawnik, prędzej nieszczelna pompa (sekcja) albo właśnie wtryski.

Pozdrawiam.
siudek siudkowski

Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
ODPOWIEDZ