[e39] 530d warkot spod maski

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

figaro22
Świeżak
Świeżak

[e39] 530d warkot spod maski

Post autor: figaro22 »

Witam wszystkich jestem NEW.

Posiadam od roku autko BMW e39 530d lift (2001r)
przebieg 205 tys skrzynia tiptronik

Moj problem dotyczy dziwnego stukania pod maska.

Wydaje mi sie, że mniej wiecej zlokalizowalem zrodlo dziwnego dzwieku, przy czym towarzyszy mu ubywanie plynu w zbiorniczku plynu chlodniczego... widac jak plyn rozchlapuje pasek ktory obraca sie na rolkach lech nie widac skad kapie plyn.

kiedy otworze maske stoje na wprost silnika przed nim jest wentylator na odpalonym silniku slychac dzwiek jakby stukajacej obudowy (czytalem podobne posty gdzie ludzie pisza ze jest to przyczyna paska badz rolek i umieszczone sa nagrania warkotu silnika). ja zauwazylem ze wentylator nie kreci się normalnie w lini prostej tylko kreci sie jak gdyby jajowatym ruchem (patrzac z gory nie jest w jednej lini tylko wychodzi i wchodzi z powrotem na miejsce) trzpien na ktorym obraca sie wiatrak przy samym silniku ma jakby oslone ktora wyraznie przy stuku ktory jest nieregularny wychodzi troche na zewnatrz i w jednej sekundzie wraca w poprzedni stan(wiatrak lekko wychodzi na zewnatrz razem z mocowaniem). jest to bardzo nie przyjemny dzwiek wkurzajacy ucho dosc glosny, czasem towarzyszy mu piszczenie paska. prosze o pomoc bo narazie nie chce jechac do mechanika bo sam lubie naprawiac swoje auto (oczywiscie nei jestem mechanikiem i jesli usterka jest dosc powazna odwiedze mechanika)

prosze o pomoc jesli jest to mozliwe z gory dzieki
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Seria: Szukam...
Nadwozie: Nie posiadam
Model: Nie mam
Rocznik: 1975
Skrzynia biegów: Nie mam
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

e39 530d warkot spod maski

Post autor: siudek »

Temat przeniesiony - opisałeś swój problem w dziale "Części -> Oddam-Przyjmę", chciałeś nam oddać to auto? ;]
siudek siudkowski

Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
Szamil
Bywalec
Seria: E39
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 530d
Rocznik: 2002
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Pomorskie

e39 530d warkot spod maski

Post autor: Szamil »

Witamy na forum,

a wiec tak:

- tiptronic jest w VW, w BMW jest steptronic
- stukanie moze miec zwiazek z dziwna/nierowna praca wiatraka
- ubytek plynu to najprawdopodobniej jakas nieszczelnosc ukladu

Posprawdzaj dokladnie wszystkie weze, naczynie, chlodnice. Jesli nic nie znajdziesz jedz do fachowca i daj znac

Pozdrawiam
Rzuc okiem na moje byłe 540i

Obrazek
ODPOWIEDZ