pompa wtryskowa nie działa po uszczelnieniu...
Moderator: Moderatorzy
pompa wtryskowa nie działa po uszczelnieniu...
Witam,
ostatnio z małego wycieku z pompy powstał duży wyciek i zdecydowałem sie na uszczelnienie. Dałem do pompiarza, wszystko ładnie,pięknie, zamontowałem ją w aucie i teraz nie poznaje samochodu-kopci czarny dym, klekocze bardzo mocno, nie ma mocy. Przed tem wszystko było ok, nie dymił, odpalał bez problemu na ciepły i na zimnym. Nie wiem w czym jest problem, kombinowałem z kątem wyprzedzenia zapłonu, jest na maxa wyprzedzony, dawka paliwa jest na oko wyregulowana, tak,ze chodzi dobrze na wolnych obrotach.
Macie może jakieś pomysły jak rozwiązać mój problem? A może pompierze coś spartolili,
z góry dzięki, pozdrawiam
ostatnio z małego wycieku z pompy powstał duży wyciek i zdecydowałem sie na uszczelnienie. Dałem do pompiarza, wszystko ładnie,pięknie, zamontowałem ją w aucie i teraz nie poznaje samochodu-kopci czarny dym, klekocze bardzo mocno, nie ma mocy. Przed tem wszystko było ok, nie dymił, odpalał bez problemu na ciepły i na zimnym. Nie wiem w czym jest problem, kombinowałem z kątem wyprzedzenia zapłonu, jest na maxa wyprzedzony, dawka paliwa jest na oko wyregulowana, tak,ze chodzi dobrze na wolnych obrotach.
Macie może jakieś pomysły jak rozwiązać mój problem? A może pompierze coś spartolili,
z góry dzięki, pozdrawiam
nie ważne dokąd, ważne, że bokiem:)
- szyman_leo
- Bywalec
- Seria: E81-88
- Nadwozie: SUV
- Model: 320d
- Rocznik: 2006
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Świętokrzyskie
Witam.
Pompeczkę jak najbardziej się wyciąga, bo bez wyciągania to można wymienić tylko 2 uszczelki.
Co do przestawiania stukając, to myślę że tak to można było z gaźnikiem w kredensie (tj. dużym fiacie
) postępować.
Podjedź kolego do dobrego fachowca pompiarza (niekoniecznie tam gdzie robiłeś), niech podepnie się pod kts, czy jakoś tak ten komp się nazywa i ustawi porządnie kąt wtrysku, dawkę paliwa i ewentualnie przewody przelewowe wymieni itp.
Czasem za dobrym fachowcem warto nawet w dłuższą traskę uderzyć, niż pozwolić łapy wkładać jakimś partaczom, bo mogą więcej złego niż dobrego dla naszych tds'ików uczynić.
Pompeczkę jak najbardziej się wyciąga, bo bez wyciągania to można wymienić tylko 2 uszczelki.
Co do przestawiania stukając, to myślę że tak to można było z gaźnikiem w kredensie (tj. dużym fiacie
Podjedź kolego do dobrego fachowca pompiarza (niekoniecznie tam gdzie robiłeś), niech podepnie się pod kts, czy jakoś tak ten komp się nazywa i ustawi porządnie kąt wtrysku, dawkę paliwa i ewentualnie przewody przelewowe wymieni itp.
Czasem za dobrym fachowcem warto nawet w dłuższą traskę uderzyć, niż pozwolić łapy wkładać jakimś partaczom, bo mogą więcej złego niż dobrego dla naszych tds'ików uczynić.
-
BartQ
- Bywalec
- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1995
- Województwo: Dolnośląskie
- Kontakt:
Jestem tego samego zdania co szyman_leo. To sa zbyt czule urzadzenia zeby ustawic to na oko (ucho
)
Nawet w takim kredensie zaplon ustawialo sie na lampe. Chociaz jak mi ustawil "fachowiec" na lampe zaplon to zrobilem dziure w wydechu. Pojechalem do kuzyna ustawilismy na sluch i chodzi jak marzenie
Tak poza tematem. Brakuje juz starych dobrych mechanikow co czuja to co robia. Objezdzilem z 10 mechanikow zeby mi ktorys zaplon ustawil to wszyscy na mnie z wielkimi oczami, ze lampa to tam gdzies na strychu lezy i ze oni sie tego nie podejma. A ten co sie podjal to powinien mi potem wydech pospawac
Nawet w takim kredensie zaplon ustawialo sie na lampe. Chociaz jak mi ustawil "fachowiec" na lampe zaplon to zrobilem dziure w wydechu. Pojechalem do kuzyna ustawilismy na sluch i chodzi jak marzenie
Tak poza tematem. Brakuje juz starych dobrych mechanikow co czuja to co robia. Objezdzilem z 10 mechanikow zeby mi ktorys zaplon ustawil to wszyscy na mnie z wielkimi oczami, ze lampa to tam gdzies na strychu lezy i ze oni sie tego nie podejma. A ten co sie podjal to powinien mi potem wydech pospawac
- Jawor
- Administrator

- Seria: E90-93
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Rocznik: 2010
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
jak się grzeje i słabo jedzie to masz źle ustawiony kąt wtrysku i od tego zacznij.
bmw-inpa.pl
Powrót do korzeni: e34 Ponton
Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d
Moje byłe:
Rodzinkę wożę 318d
- Jawor
- Administrator

- Seria: E90-93
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Rocznik: 2010
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
Kolego, skoro Ci się grzeje i słabo jedzie to masz źle ustawiony kąt wtrysku.
Odsyłam Cię do innego topicu:
http://bmw-tds.pl/forum/viewtopic.php?t=96
Odsyłam Cię do innego topicu:
http://bmw-tds.pl/forum/viewtopic.php?t=96
bmw-inpa.pl
Moje byłe:
Rodzinkę wożę 318d
Moje byłe:
Rodzinkę wożę 318d
Wiec poprosze namiary goscia który mi nastawi pompę w tds z 93 roku e34 na ktsie bo jeszcze kat wtrysku to pokarze ale nastawy jakos u mnie w war maz zaden serwis nie może mi tego zrobicszyman_leo pisze:Witam.
Co do przestawiania stukając, to myślę że tak to można było z gaźnikiem w kredensie (tj. dużym fiacie) postępować.
leinad$
- szyman_leo
- Bywalec
- Seria: E81-88
- Nadwozie: SUV
- Rocznik: 2006
- Województwo: Świętokrzyskie
Ja kolego robiłem u Mądrego w Olsztynie >>>namiary na warsztat<<<leinad80 pisze: Wiec poprosze namiary goscia który mi nastawi pompę w tds z 93 roku e34 na ktsie bo jeszcze kat wtrysku to pokarze ale nastawy jakos u mnie w war maz zaden serwis nie może mi tego zrobic
Mają dość odległe terminy, ale czasem warto poczekać. Powodzenia.