pompa wtryskowa nie działa po uszczelnieniu...

Tematy dotyczące układu paliwowego, pomp wtryskowych, ich nastawników i wtrysków.

Moderator: Moderatorzy

rafx666
Bywalec

pompa wtryskowa nie działa po uszczelnieniu...

Post autor: rafx666 »

Witam,
ostatnio z małego wycieku z pompy powstał duży wyciek i zdecydowałem sie na uszczelnienie. Dałem do pompiarza, wszystko ładnie,pięknie, zamontowałem ją w aucie i teraz nie poznaje samochodu-kopci czarny dym, klekocze bardzo mocno, nie ma mocy. Przed tem wszystko było ok, nie dymił, odpalał bez problemu na ciepły i na zimnym. Nie wiem w czym jest problem, kombinowałem z kątem wyprzedzenia zapłonu, jest na maxa wyprzedzony, dawka paliwa jest na oko wyregulowana, tak,ze chodzi dobrze na wolnych obrotach.
Macie może jakieś pomysły jak rozwiązać mój problem? A może pompierze coś spartolili,
z góry dzięki, pozdrawiam
nie ważne dokąd, ważne, że bokiem:)
Awatar użytkownika
Pawik83
Bywalec Gadulec
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 530d
Rocznik: 2002
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Pomorskie

Post autor: Pawik83 »

bo pompę się uszczelnia bez wyjmowania z auta bo potem są takie skutki jak wyzej :neutral:
rafx666
Bywalec

jakby tylko z góry leciało to bym sobie sam uszczelnił, ale ropka leciała już wszedzie, nawet na wałku, tak więc trzebabyło uszczelnic całą, chyba możną ją jakoś wyregulować spowrotem...
leinad80
Bywalec

Post autor: leinad80 »

Mysle ze nastawnik w pąpie jest przestawiony i dlatego nie pali,trzeba poluzowac i delikatnie stukajac przestawić .
leinad$
Awatar użytkownika
szyman_leo
Bywalec
Seria: E81-88
Nadwozie: SUV
Model: 320d
Rocznik: 2006
Województwo: Świętokrzyskie

Post autor: szyman_leo »

Witam.
Pompeczkę jak najbardziej się wyciąga, bo bez wyciągania to można wymienić tylko 2 uszczelki.
Co do przestawiania stukając, to myślę że tak to można było z gaźnikiem w kredensie (tj. dużym fiacie ;) ) postępować.
Podjedź kolego do dobrego fachowca pompiarza (niekoniecznie tam gdzie robiłeś), niech podepnie się pod kts, czy jakoś tak ten komp się nazywa i ustawi porządnie kąt wtrysku, dawkę paliwa i ewentualnie przewody przelewowe wymieni itp.
Czasem za dobrym fachowcem warto nawet w dłuższą traskę uderzyć, niż pozwolić łapy wkładać jakimś partaczom, bo mogą więcej złego niż dobrego dla naszych tds'ików uczynić.
Obrazek

Obrazek
BartQ
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1995
Województwo: Dolnośląskie
Kontakt:

Post autor: BartQ »

Jestem tego samego zdania co szyman_leo. To sa zbyt czule urzadzenia zeby ustawic to na oko (ucho ;) )

Nawet w takim kredensie zaplon ustawialo sie na lampe. Chociaz jak mi ustawil "fachowiec" na lampe zaplon to zrobilem dziure w wydechu. Pojechalem do kuzyna ustawilismy na sluch i chodzi jak marzenie :)

Tak poza tematem. Brakuje juz starych dobrych mechanikow co czuja to co robia. Objezdzilem z 10 mechanikow zeby mi ktorys zaplon ustawil to wszyscy na mnie z wielkimi oczami, ze lampa to tam gdzies na strychu lezy i ze oni sie tego nie podejma. A ten co sie podjal to powinien mi potem wydech pospawac :)
rafx666
Bywalec

ale tym autem nie da sie jeżdzić, przegrzewa sie momentalnie i strasznie muli,dawke paliwa pojade ustawic jak bedzie to w miare chodziło, ale najpierw musze dojść co z tym kątem wyprzedzenia zapłonu, zdaje mi sie,ze pompiarz coś uszkodził...
Awatar użytkownika
Jawor
Administrator
Administrator
Seria: E90-93
Nadwozie: Touring/Kombi
Rocznik: 2010
Kontakt:

Post autor: Jawor »

jak się grzeje i słabo jedzie to masz źle ustawiony kąt wtrysku i od tego zacznij.
bmw-inpa.pl

Powrót do korzeni: e34 Ponton

Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d
rafx666
Bywalec

pompa jest na maxa ustawiona na opóźnienie zapłonu na fasolkach i dalej jest spalanie stukowe
Awatar użytkownika
Jawor
Administrator
Administrator
Seria: E90-93
Nadwozie: Touring/Kombi
Rocznik: 2010
Kontakt:

Post autor: Jawor »

Kolego, skoro Ci się grzeje i słabo jedzie to masz źle ustawiony kąt wtrysku.
Odsyłam Cię do innego topicu:
http://bmw-tds.pl/forum/viewtopic.php?t=96
bmw-inpa.pl

Powrót do korzeni: e34 Ponton

Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d
rafx666
Bywalec

jutro pokombinuje, jak nie to oddam do fachowca

[ Dodano: Sro Cze 25, 2008 7:19 pm ]
witam,
obyło sie bez fachowca, pokombinowałem z ojcem i dało się jeszcze bardziej opóźnic kąt wtrysku i teraz chodzi elegancko
pozdrawiam
leinad80
Bywalec

Post autor: leinad80 »

szyman_leo pisze:Witam.
Pompeczkę jak najbardziej się wyciąga, bo bez wyciągania to można wymienić tylko 2 uszczelki.
Co do przestawiania stukając, to myślę że tak to można było z gaźnikiem w kredensie (tj. dużym fiacie ;) ) postępować.
Podjedź kolego do dobrego fachowca pompiarza (niekoniecznie tam gdzie robiłeś), niech podepnie się pod kts, czy jakoś tak ten komp się nazywa i ustawi porządnie kąt wtrysku, dawkę paliwa i ewentualnie przewody przelewowe wymieni itp.
Czasem za dobrym fachowcem warto nawet w dłuższą traskę uderzyć, niż pozwolić łapy wkładać jakimś partaczom, bo mogą więcej złego niż dobrego dla naszych tds'ików uczynić.
Wiec poprosze namiary goscia który mi nastawi pompę w tds z 93 roku e34 na ktsie bo jeszcze kat wtrysku to pokarze ale nastawy jakos u mnie w war maz zaden serwis nie może mi tego zrobic
leinad$
Awatar użytkownika
szyman_leo
Bywalec
Seria: E81-88
Nadwozie: SUV
Rocznik: 2006
Województwo: Świętokrzyskie

Post autor: szyman_leo »

leinad80 pisze: Wiec poprosze namiary goscia który mi nastawi pompę w tds z 93 roku e34 na ktsie bo jeszcze kat wtrysku to pokarze ale nastawy jakos u mnie w war maz zaden serwis nie może mi tego zrobic
Ja kolego robiłem u Mądrego w Olsztynie >>>namiary na warsztat<<<
Mają dość odległe terminy, ale czasem warto poczekać. Powodzenia.
Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ