318tds nie moge odpalić, zapowietrzony układ (rozwiązany!)

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

konrad22
Świeżak
Świeżak

318tds nie moge odpalić, zapowietrzony układ (rozwiązany!)

Post autor: konrad22 »

Witam
Potrzebuje pomocy bo nie mogę odpalić auta. A dokładniej to gaśnie od razu po odpaleniu. Kręce z 10sek aż w pełni zapali, pochodzi 1-2 sekundy, zaczyna się dławić i gaśnie.
Miałem tak wcześniej z 3 razy na zimnym silniku ale zawsze przy drugiej próbie zapalił, a teraz próbowałem już z 20razy i nic.
Próbowałem odpalić go podając paliwo bezpośrednio na pompę wtryskową, czyli wężyk od pompy wtryskowej włożyłem do butelki z ropą i nic to nie pomogło chociaż paliwo szybko ubywało z tej butelki ale w zapalaniu żadnej poprawy. Oglądałem wtryski i sucho tam wszędzie jest.
Przypuszczam że coś się musiało zapowietrzyć ale co, układ chyba sam się powinien odpowietrzyć.
Miałem wstawiać zaworek zwrotny no ale teraz w ogóle nie mogę odpalić:/

Bardzo proszę o jakieś konkretne rady co dalej robić, sprawdzać.
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Seria: Szukam...
Nadwozie: Nie posiadam
Model: Nie mam
Rocznik: 1975
Skrzynia biegów: Nie mam
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

318tds nie moge odpalić, zapowietrzony układ

Post autor: siudek »

Konkretnie to na forum jest mnóstwo informacji o zapowietrzaniu się, wystarczy się wysilić, poszukać i poczytać.

Jeśli natomiast chodzi o Twój problem, to skoro zrobiłeś "test butelki" i bezpośrednio na silnik podając sytuacja jest taka sama (czyli butelka pomiędzy filtrem paliwa a silnikiem) oraz jeśli wtryski NA PEWNO nie leją to znaczy, że to raczej NIE JEST zapowietrzanie. Jak wygląda pompa wtryskowa (dół pompy), jest mokra od ropy? Druga sprawa - podepnij pod diagnostykę i zobacz wartość kąta wyprzedzenia wtrysku jaka jest i czy jest stała czy skacze. Tak samo dawka paliwa (miałeś bujanie, kłopoty z nastawnikiem?). Wszystkie wartości nominalne oraz inne sprawy są na forum, poszukaj pod hasłami 'pompa wtryskowa', 'nastawnik', 'kąt wtrysku', 'dawka paliwa' etc.

W jakim stanie masz rozrząd (oba łańcuszki, czy je słychać, czy nie są luźne)? Co się wcześniej działo z silnikiem zanim przestał zapalać? Jak już załapie to co się dzieje z silnikiem? Najlepiej nagraj odpalanie i wklej nam tutaj, to łatwiej będzie myśleć. Nie podałeś podstawowych informacji, więc ciężko coś pomóc tak w ciemno ("panowie, nie zapala, co się dzieje?" :D). Czekamy na informacje, bo czas już minął, może rozwiązałeś problem sam?

Pozdrawiam.
siudek siudkowski

Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
konrad22
Świeżak
Świeżak

Post autor: konrad22 »

Problem został rozwiązany.
Okazało się że uszkodzona była jedna świeca żarowa, po wymianie tej 1 świecy zapala od szczała nawet przy -15 stopniach.
A auto udało się mi odpalić po podgrzaniu silnika grzejnikiem włożonym pod maskę na 30min. Potem u mechanika sprawdziliśmy świece i jedna była padnięta.
Początkowo wydawało mi się to dziwne objawy na świece, bo przecież zapalał i dopiero gasł, no ale już kilka dni jeżdżę i pięknie pali.
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Seria: Szukam...
Nadwozie: Nie posiadam
Model: Nie mam
Rocznik: 1975
Skrzynia biegów: Nie mam
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Post autor: siudek »

:D Już chyba od znudzenia zapomniałem o świecach napisać. ;] Jakbyś nam wkleił nagranie Twojego rozruchu to byś od razu dostał diagnozę - zobacz ostatnie tematy, wszystkie takie same, nawet jak autorzy na siłę upierają się że to nie świece (wszystkie o świecach, do tego dołączyłeś teraz i Ty, wygląda na to, że w TDSach tylko świece padają :D). To że nie sprawdziłeś świec na początku to trochę głupio, bo w TDSie pierwsze co przy zapalaniu na zimnym sprawdzamy świece, powietrze w przewodach przy filtrze paliwa i akumulator, a następnie całą resztę (oszczędza to właśnie kombinacji).

Najważniejsze, że problem rozwiązany, zmieniłem tytuł. Pamiętaj tylko żeby wymienić na porządne, bo znowu będziesz w następną zimę robił. ;] Pozdrawiam.
siudek siudkowski

Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
ODPOWIEDZ