Witam !
Moja Bunia to 318 tds z 99 roku
Problem polega na tym ,że ostatnio padła klima i po wielu fachowcach i warsztatach (jak sie okazuje ,znależc warsztat /serwis klimatryzacji ecale nei jest tak łatwo:) po jakims czasie udało się stwierdzić usterke.
Jak w tytule padło sprzęgło spręzarki klimy. wszystko inne jest ok i teraz pytanie do bardziej obeznanych w temacie.
Czy jet możliwośc naprawy samego sprzęgła lub wymiany czy pozostaje mi już tylko wymienić cała spręzarkę?
Z góry dziekuje za pomoc
Padło sprzęgło sprężarki klimy
Moderator: Moderatorzy
-
jasiu
- Bywalec
- Seria: E36
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 318tds
- Rocznik: 1999
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Zachodniopomorskie
witam,jest mozliwosc wymiany samego sprzegla,nawet bez wyciagania sprezarki,napisz jakie masz objawy niesprawnego sprzegielka.
janusz
- raven_1983
- Ekspert

- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1992
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Mazowieckie
Tak jak Jasiu napisał... sprzęgło w TDS można odkręcić bez demontażu czegokolwiek - dużo miejsca pod maską 
Swoją drogą to niezłych musiałeś odwiedzić partaczy skoro nie byli w stanie wskazać usterki sprzęgła...
Poczytaj wątki na forum - sporo usterek klimy już opisywaliśmy, może potwierdzą lub obalą tą wersję.
Swoją drogą to niezłych musiałeś odwiedzić partaczy skoro nie byli w stanie wskazać usterki sprzęgła...
Poczytaj wątki na forum - sporo usterek klimy już opisywaliśmy, może potwierdzą lub obalą tą wersję.
-
fafik_881
- Bywalec
- Seria: E36
- Model: 318tds
- Rocznik: 1999
- Województwo: Łódzkie
Dzięki za odzew Panowie:)
Więc tak nie było żadnych oznak działania klimy. Nie było nawet tego charakterystycznego spadku mocy po jej włączeniu(w 318 tds jest on dość wyczuwalny ) I było kombinowanie, "fachofcy" napełniali , opróżniali klime itd...Dopiero w jednym solidnym warsztacie podeszli powaznie do problemu. Sprawdzili klime pod względem elektryki i mechaniki i zdiagnozowali ,że sptrzęgło spręzarki sie nie załącza podczas gdy napięcie dochodzi gdzie trzeba. I tyle w tym momencie wiem.
Wie ktos może jakie mogą byc koszta naprawy? W internecie nie mogłem znależc samego sprzęgła jedynie całe spręzarki...A tu juz sa spore koszta
Więc tak nie było żadnych oznak działania klimy. Nie było nawet tego charakterystycznego spadku mocy po jej włączeniu(w 318 tds jest on dość wyczuwalny ) I było kombinowanie, "fachofcy" napełniali , opróżniali klime itd...Dopiero w jednym solidnym warsztacie podeszli powaznie do problemu. Sprawdzili klime pod względem elektryki i mechaniki i zdiagnozowali ,że sptrzęgło spręzarki sie nie załącza podczas gdy napięcie dochodzi gdzie trzeba. I tyle w tym momencie wiem.
Wie ktos może jakie mogą byc koszta naprawy? W internecie nie mogłem znależc samego sprzęgła jedynie całe spręzarki...A tu juz sa spore koszta
- Jawor
- Administrator

- Seria: E90-93
- Model: 320d
- Rocznik: 2010
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
Polecam przeczytać opis działu w którym zamierzasz założyć temat a nie pisać gdzie popadnie.
bmw-inpa.pl
Powrót do korzeni: e34 Ponton
Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d
Powrót do korzeni: e34 Ponton
Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: Szukam...
- Nadwozie: Nie posiadam
- Model: Nie mam
- Rocznik: 1975
- Skrzynia biegów: Nie mam
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
Przeniesione do odpowiedniego działu, otworzyłem dla potomnych (było w 'Sam naprawiam').
siudek siudkowski
Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!